Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένει προκλητική η Σιλιάνοφσκα – «Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών» λέει και πετά το μπαλάκι στην Ελλάδα

Συνεχίζει να προκαλεί η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία όχι μόνο υποστηρίζει ότι σεβάστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν στην ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», αλλά πετά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά λέγοντας πως έχει αθετήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της ενώπιον δημοσιογράφων, η πρόεδρος ανέφερε ότι δεν παραβίασε τη συμφωνία στην ορκωμοσία της. Μάλιστα, επικαλέστηκε για ακόμα μία φορά το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό. Συμπλήρωσε δε ότι το κείμενο του όρκου που υπέγραψε φέρει τη συνταγματική ονομασία της χώρας, η οποία είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ»

Είπε, συγκεκριμένα, ότι: «Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βλέπω ότι παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου και στην ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στα έγγραφα και στην επικοινωνία θα χρησιμοποιείται η ονομασία που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε δεν βλέπω εδώ ότι αυτό αποτελεί παραβίαση.

Εγώ ούτε έσχισα τη νενομισμένη διαβεβαίωση ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα ούτε είπα ότι θα καταγγείλω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλο το ότι επέκρινα τη Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της διαδικασίας υιοθέτησής της, λόγω της μη συμφωνίας της με την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, αποτελεί πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ» ανέφερε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της συμφωνίας

Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν για το αν η συμπεριφορά της μπορεί να επηρεάσει την πορεία της χώρας προς την Ευρώπη, με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να αναφέρει ότι το ερώτημα θα πρέπει να τεθεί στην ελληνική πλευρά.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η χώρα της άλλαξε ακόμη και τα έγγραφα για εσωτερική χρήση και επικαλέστηκε διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με την οποία αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια, μετά τη θέση της σε ισχύ, αλλά και μετά το άνοιγμα του πρώτου ενταξιακού κεφαλαίου με την ΕΕ.

Συμπλήρωσε δε ότι «Δεν θα μπορούσα να απαντήσω εγώ, διότι πιθανότατα οι Έλληνες εκπρόσωποι θα μπορούσαν να απαντήσουν καλύτερα. Ακούω ενίοτε και κάποιες προειδοποιήσεις και απειλές, αλλά εγώ λέω ότι  ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες.

Παρόλα αυτά, νομίζω ότι πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μίας λογικής “win-win”, να διερωτηθούμε τί έχουμε πράξει εμείς. Νομίζω πως όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά.»

Ολοκλήρωσε δε την απάντηση της λέγοντας πως: «Συνεχίζει να υπάρχει Σκόπια, και μάλιστα σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο (σ.σ ΠΓΔΜ-FYROM). Να μην αναφερθώ στα Μνημόνια» ανέφερε ακόμη η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Δείτε το βίντεο

Related posts

Στέφανος Τζουμάκας: Τι είπε για την υποψηφιότητά του

admin

Αθήνα σε Άγκυρα: Υποκριτική στάση για το θέμα των Μουφτήδων

admin

Πνοή

admin

Αριστερό ατού

admin

Πατέλης: Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών έχει νομοθετηθεί σε 36 χώρες – Η υιοθεσία σε 39

admin

Βολές Καστανίδη κατά Ανδρουλάκη για τον αποκλεισμό του: «Το κριτήριο του ήταν άλλο, όχι η ανανέωση»

admin

Στέφανος Κασσελάκης: «Στη χθεσινή μου επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ η κα Δόμνα Μιχαηλίδου εμφανίστηκε απρόσκλητη»

admin

Το παρασκήνιο μιας υπογραφής

admin

Το παρασκήνιο της διάσκεψης των «6+6»: Οι «ναι μεν αλλά», οι σκληροί και οι ρεαλιστές

admin