Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την “επιδεινούμενη βία” στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

Η διπλωματία των ΗΠΑ “καταδίκασε σθεναρά” χθες Σάββατο την “επιδεινούμενη βία” στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτή στο M23 (“Κίνημα της 23ης Μαρτίου”), οργάνωση ανταρτών που —όπως κατήγγειλε η Ουάσιγκτον και λένε εδώ και χρόνια η Κινσάσα και ο ΟΗΕ— υποστηρίζεται από τη Ρουάντα.

Με δελτίο Τύπου που υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, η Ουάσιγκτον αξίωσε “το M23 να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να αποσυρθεί από τις θέσεις του (…) γύρω από τη Σάκε και την Γκόμα”.

“Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την υποστήριξη της Ρουάντας στην ένοπλη οργάνωση M23”, συνεχίζει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αξιώνοντας το Κιγκάλι να αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό του από τη ΛΔ Κονγκό και να απομακρύνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που απειλούν τις ζωές αμάχων, κυανόκρανων του ΟΗΕ και οργανισμού της περιφέρειας, εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και επιβατών εμπορικών πτήσεων.

Η Ρουάντα αρνείται πως υποστηρίζει τους αντάρτες.

Η αμερικανική διπλωματία κάλεσε ακόμη τη ΛΔ Κονγκό να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ιδίως να τερματίσει τη συνεργασία με την οργάνωση Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας.

Οι μάχες ανάμεσα από τη μια στους αντάρτες του M23 και δυνάμεις της Ρουάντας κι από την άλλη στον κονγκολέζικο στρατό και πολιτοφυλακές που τον υποστηρίζουν έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, εκτοπίζοντας βίαια εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Αυτή την εβδομάδα, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε πως θα στείλει 2.900 στρατιωτικούς στη ΛΔ Κονγκό, για να ενταχθούν σε ειρηνευτική δύναμη που έχει αναπτύξει στην αχανή χώρα η Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ).

Νωρίτερα χθες, η ΛΔ Κονγκό κατηγόρησε τη Ρουάντα ότι εξαπέλυσε επίθεση “με drones” στο αεροδρόμιο της πόλης Γκόμα. Κάτοικοι της πόλης έκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις. Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, στόχος της επίθεσης ήταν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, όμως δεν χτυπήθηκαν αυτά, αλλά “πολιτικά αεροσκάφη”, που υπέστησαν ζημιές.

Δεν διευκρινίστηκε πόσα αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές, ούτε πόσοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από drones. Παρά το συμβάν, το αεροδρόμιο λειτούργησε κανονικά χθες, διαβεβαίωσαν τοπικές πηγές.

Στην επαρχία Βόρειο Κίβου ξανάρχισε από τα τέλη του 2021 πόλεμος ανάμεσα στο M23, που υποστηρίζεται από μονάδες του στρατού της Ρουάντας, και τον στρατό της ΛΔ Κονγκό, που υποστηρίζεται από οργανώσεις “πατριωτών” και τουλάχιστον δυο ξένες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες.

Χιλιάδες στρατιώτες και παραστρατιωτικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, με πυροβολικό, αεροσκάφη εκ του σύνεγγυς υποστήριξης υποστήριξης Σουχόι Su-25 και UAVs. Κατά έγγραφο του ΟΗΕ που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο στρατός της Ρουάντας έχει επίσης αναπτύξει εξελιγμένα οπλικά συστήματα, ιδίως συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος, για να υποστηρίξει το M23.

ΠΗΓΗ - ΜΠΕ 

Related posts

Αίγυπτος: Oικοδομεί κλειστό καταυλισμό στην έρημο του Σινά αν αναμονή μαζικής εξόδου Παλαιστινίων

admin

Νετανιάχου: Καμία προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων

admin

Τούρκος ιστορικός: Για την επικράτηση Ερντογάν φταίει το ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν προσέφερε εναλλακτική

admin

Ιαπωνία: Δεν βρέθηκε ραδιενέργεια στα ψάρια της Φουκουσίμα

admin

Κρεμλίνο: Εξαφανίζονται και τα τελευταία υπολείμματα των συμφωνιών με τις ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς

admin

Γραμματέας της Λέγκα κατηγορεί τη Γερμανία ότι χρηματοδοτεί την “εισβολή” παράνομων μεταναστών για να αποσταθεροποιήσει κυβερνήσεις

admin

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την απομάκρυνση υπαλλήλων της πρεσβείας τους στον Νίγηρα

admin

ΗΠΑ: Αναγκαστική προσγείωση για αεροσκάφος της Alaska Airlines

admin

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 27 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο

admin