Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Νέα έκκληση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Τορ Γουένσλαντ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στο πεδίο, αλλά και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Γουένσλαντ ανέφερε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί μια σημαντική χερσαία επιχείρηση μέσα και γύρω από τη Ράφα, η καταστροφή εντείνεται και προέτρεψε τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άμεσα και με καλές προθέσεις.

Ο κ. Γουένσλαντ επανέλαβε τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

“Οι επικίνδυνες συνθήκες που προκύπτουν από έναν επικίνδυνα ελλιπή μηχανισμό ανθρωπιστικής ειδοποίησης επιδεινώνονται από τον υπερπληθυσμό, την απόγνωση και την κατάρρευση του νόμου και της τάξης, που θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και κοστίζουν τις ζωές συναδέλφων μας στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 200 υπαλλήλων του ΟΗΕ”, ανέφερε ο Τορ Γουένσλαντ.

Ο κ. Γουένσλαντ πρόσθεσε ότι “οι μεγάλης κλίμακας ισραηλινές επιχειρήσεις εξακολουθούν να υφίστανται στη Δυτική Όχθη, μετά τις οποίες ακολουθούν ανταλλαγές πυρών με ενόπλους Παλαιστίνιους, εξάρσεις βίας των εποίκων, όπως και επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών.

Ο ΟΗΕ παραμένει σε τακτική επαφή με τους μεσολαβητές και τα μέρη και δεσμεύεται να υποστηρίξει την εφαρμογή μιας συμφωνίας για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός που θα είναι κρίσιμη για την έγκαιρη ανάκαμψη και για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των Παλαιστινίων.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ενημέρωσε ότι η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έχει μειωθεί κατά 67% από τις 7 Μαΐου, λόγω του κλεισίματος του περάσματος της Ράφα, της αδυναμίας ασφαλούς και συνεπούς παραλαβής αγαθών από την παλαιστινιακή πλευρά μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, αλλά και των περιορισμένων παραδόσεων μέσω άλλων σημείων εισόδου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε επίσης ότι λειτουργεί μόνο ένα νοσοκομείο στη Ράφα, το Μαιευτήριο Αλ Εμιράτι.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Καζακστάν: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε πυρκαγιά σε ξενοδοχείο της Αλμάτι

admin

3M: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη και οι πωλήσεις β’ τριμήνου

admin

Η Μόσχα δεν επιβεβαιώνει συνάντηση κορυφής Πούτιν-Κιμ, ωστόσο αναφέρεται σε στρατιωτικές ασκήσεις

admin

Απειλούν οι Χούθι: Όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα αποτελούν τώρα “θεμιτούς στόχους”

admin

Συζήτηση για τις πολιτικές για το foresight στα κράτη μέλη της ΕΕ

admin

Το Ιράν εκτέλεσε δι’ απαγχονισμού τέσσερις άνδρες ως “κατασκόπους του Ισραήλ”

admin

Σιωπή και αμηχανία στον τουρκικό Τύπο για την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ – “Πληροφορίες” ότι την ανέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος

admin

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία με πύραυλο Ισκαντέρ και drones

admin

Η οργάνωση Καταΐμπ Χεζμπολάχ αναστέλλει τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων

admin