Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για διήμερη παράταση της εκεχειρείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:40

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η εκεχειρία στη Γάζα παρατάθηκε για δύο ακόμη ημέρες.

“Επιτεύχθηκε συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Την είδηση για συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς επιβεβαίωσε στο Reuters και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. 

Νωρίτερα, η Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Κατάρ και την Αίγυπτο για διήμερη παράταση της εκεχειρείας.

“Καταλήξαμε σε συμφωνία με τους αδελφούς μας στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για άλλες δύο ημέρες, με τους ίδιους όρους όπως στην προηγούμενη εκεχειρία”, ανέφερε στέλεχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Ο Λευκός Οίκος “χαιρετίζει” την παράταση της εκεχειρίας

Ο Λευκός Οίκος “χαιρετίζει” την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η Ουάσιγκτον “θα ευχόταν σίγουρα η κατάπαυση του πυρός να παραταθεί περαιτέρω και αυτό θα εξαρτηθεί από τις απελευθερώσεις επιπλέον ομήρων από τη Χαμάς”, συμπλήρωσε.

Ο Τζον Κίρμπι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι Αμερικανοί πολίτες θα βρίσκονται μεταξύ των 20 ομήρων που θα απελευθερωθούν στη συνέχεια, καθώς 8 έως 9 Αμερικανοί πολίτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν και βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Αντόνιο Γκουτέρες: “Αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς”

Η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για δύο ημέρες είναι “μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς”, έστω και αν δεν επαρκεί προκειμένου να προωθηθεί η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους του θύλακα που την χρειάζονται, δήλωσε απόψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

“Είναι μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς εν μέσω του ζόφου και του πολέμου και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε (τις παραδόσεις) ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας που υποφέρουν τόσο, γνωρίζοντας ότι, ακόμη και με αυτόν τον πρόσθετο χρόνο, θα είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλες τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού”, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Γκουτέρες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να ανοίξει άλλο ένα μεθοριακό πέρασμα ώστε να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Διαπραγματεύσεις για νέα απελευθέρωση ομήρων

Ο Ντίαα Ρασγουάν, επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, είχε αναφέρει πριν τις ανακοινώσεις για την επίτευξη συμφωνίας ότι Αίγυπτος και Κατάρ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας, προκειμένου να παραταθεί κατά δύο ημέρες η κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ με τη Γάζα. 

Η διήμερη παράταση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων και 60 Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπλήρωσε.

Η τετραήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα έληγε σήμερα, με τις διαπραγματεύσεις να εντείνονται τις προηγούμενες ώρες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της εκεχειρίας. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της εκεχειρίας η Χαμάς έχει απελευθερώσει 39 ομήρους. Η συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα  προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Related posts

Γερμανία: Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της Sabah – Δύο συλλήψεις δημοσιογράφων

admin

Ρωσία: Ολοκληρώθηκαν τα κοινά ναυτικά γυμνάσια με την Κίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό

admin

Κίνα: Η 6η εκθεσιακή διοργάνωση της China-Arab States Expo θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Γιντσουάν

admin

Καλίν: “Έχουμε εναλλακτικές αν τα F-16 δεν προχωρήσουν – Υπάρχουν άλλοι εταίροι εκτός από τις ΗΠΑ”

admin

Ο καγκελάριος Σολτς προσκαλεί τον Ερντογάν στο Βερολίνο

admin

Fitch: Μένει από δικαιολογίες η ΕΚΤ για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

admin

Μεσανατολικό: Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή που “θα βάλει τέλος στον διχασμό”

admin

Ουκρανία: Δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στη βόρεια επαρχία Σούμι

admin

Γερμανία: “Ανεπαρκής” η κυβερνητική πολιτική για το κλίμα, εκτιμούν πολίτες και ειδικοί

admin