Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία εξετάζει την πιθανότητα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, σε μια αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ δήλωσε σήμερα ότι αυτή η αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε σταματήσει και στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

“Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους – που θα μπορεί να υπάρχει μόνο δίπλα δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος που ζει σε ασφάλεια – δεν θα προσφέρει μόνο στους Παλαιστίνιους μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους”.

“Αυτό θα μπορεί να ενισχύσει επίσης τις ειρηνευτικές δυνάμεις και να υπονομεύσει τον εξτρεμισμό. Θα μπορεί να αποδυναμώσει τη Χαμάς, το Ιράν και τους άλλους συμμάχους της στην περιοχή”, πρόσθεσε σε ομιλία της στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα.

Η επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους θεωρείτο επί μακρόν από τις δυτικές χώρες ως το αποτέλεσμα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν μια ημέρα να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, όχι όμως πριν επιλυθούν ακανθώδη θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και μια οριστική συμφωνία για τα σύνορα.

Ωστόσο μετά τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν άρχισε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, οι διπλωμάτες ορισμένων χωρών επανεξετάζουν την πιθανότητα αυτή.

“Οι αποτυχίες της προσέγγισης αυτής εκ μέρους όλων εδώ και δεκαετίες – όπως η άρνηση ακόμη και εκ μέρους της κυβέρνησης του (Μπενιαμίν) Νετανιάχου να εξετάσει το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους – είναι αιτία μεγάλης απογοήτευσης”, δήλωσε η Γουόνγκ.

“Η διεθνής κοινότητα εξετάζει επομένως τώρα το θέμα ενός παλαιστινιακού κράτους ως έναν τρόπο οικοδόμησης της δυναμικής προς μια λύση δύο κρατών”, πρόσθεσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η Γουόνγκ υποστήριξε δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνει μη αναστρέψιμη τη λύση των δύο κρατών.

“Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη ελπίδα για να σπάσει αυτός ο ατέρμονος κύκλος της βίας”, τόνισε η Γουόνγκ αποκλείοντας ωστόσο κάποιον ρόλο για τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα. “Δεν υπάρχει ρόλος για τη Χαμάς σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος”, υπογράμμισε.

Η Γουόνγκ δήλωσε ότι “αυτοί που ισχυρίζονται ότι η αναγνώριση ανταμείβει έναν εχθρό” κάνουν λάθος γιατί η ίδια η ασφάλεια του Ισραήλ εξαρτάται από τη λύση των δύο κρατών. “Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα ασφάλεια για το Ισραήλ εκτός αν αναγνωριστεί από τις χώρες της περιοχής του”.

Η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ισπανία έχουν ήδη επικαλεστεί την πιθανότητα να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Το 2014, η Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα, ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες το είχαν κάνει πριν από τη Σουηδία και πριν γίνουν οι ίδιες μέλη της ΕΕ: η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Related posts

Credit Suisse: Αγωγή κατά της ελβετικής κυβέρνησης από κατόχους ομολόγων ΑΤ1

admin

Αζερμπαϊτζάν: Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα με την Αρμενία

admin

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποδέχεται τον ομόλογό του της Κίνας στα τέλη της εβδομάδας

admin

Όρμπαν: Η Ουγγαρία θα εγκρίνει σήμερα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Προσγειώθηκε στο Καζακστάν ρωσικό όχημα καθόδου που επέστρεψε στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS

admin

Φιλιππίνες: Σε αυξημένο συναγερμό τα αεροδρόμια της χώρας ύστερα από ανώνυμη προειδοποίηση για βόμβες σε αεροσκάφη

admin

Δανία: Η βασίλισσα Μαργκρέτε ΙΙ ανακοίνωσε ότι θα αποποιηθεί τον θρόνο στις 14 Ιανουαρίου

admin

Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στη Γερμανία επειδή η Μπέρμποκ χαρακτήρισε “δικτάτορα” τον Σι Τζινπίνγκ

admin

Στοκχόλμη: Τουλάχιστον 52 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης της Ερυθραίας

admin