Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζόλταν Τεζάρι: Τι ψάχνει ο «άγνωστος» Ρουμάνος μεγιστάνας της Digi Communications

Ο μεγιστάνας Ζόλταν Τεζάρι, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρουμανίας, διατηρεί τόσο χαμηλό προφίλ που οι τοπικές εφημερίδες συχνά χρησιμοποιούν φωτογραφίες 20ετίας.

Τώρα, μία πιθανή νέα συμφωνία στην Ισπανία έχει φέρει την εταιρεία, μέσω της οποίας δημιούργησε την περιουσία του ο εκκεντρικός 53χρονος, στο προσκήνιο.

Η ισπανική μονάδα της Digi Communications αναμένεται να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της ενοποίησης των τηλεπικοινωνιών της χώρας. Η Digi, η οποία εξελίχθηκε από έμπορο τηλεκαρτών στη ρουμανική διασπορά, σε εύρωστο τηλεπικοινωναικό όμιλο, ευνοείται από τις αρχές της Ε.Ε. αφού ενδέχεται να δεχθεί νομοθετική στήριξη η οποία θα εκτοξεύσει την ανάπτυξή της στη χώρα.

Το απροσδόκητο κέρδος της Digi συνδέεται με μία συγχώνευση ύψους 18,6 δισ. ευρώ της μονάδας της Orange SA με την Masmovil Ibercom SA. Οι δύο εταιρείες είναι η δεύτερη και τέταρτη σε μέγεθος εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ισπανία.

Η Ε.Ε. στο παρελθόν είχε απορρίψει παρόμοιους συνδυασμούς, επιδιώκοντας να προωθήσει τον ανταγωνισμό, αλλά η μείωση των κερδών και η ανάγκη εύρεσης κεφαλαίων για την ανάπτυξη των δικτύων 5G μπορεί να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές. Οι Orange και Masmovil αναμένουν πάρουν το «πράσινο φως» για τη συμφωνία αυτή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Digi είναι ο προτιμώμενος αγοραστής των περιουσιακών στοιχείων και έχει καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

To πως θα εξελιχθεί η συγχώνευση Orange-Masmovil παρακολουθείται στενά από πολλούς στην Ευρώπη, αφού η πιθανή επιτυχία της ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύμα ενοποίησης, ιδιαίτερα σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Δανία. Ο περιορισμένος ανταγωνισμός ενδέχεται να βελτιώσει τα περιθώρια κερδοφορίας των εταιρειών και να βοηθήσει στην κάλυψη ενός εκτιμώμενου επενδυτικού κενού ύψους 174 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, η Vodafone Group Plc συμφώνησε για την πώληση της ισπανικής της μονάδας στην Zegona Communications Plc η οποία αποτελεί επενδυτική ειδικευόμενη σε αναμόρφωση προβληματικών επιχειρήσεων.

Η Digi, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από την ενοικίαση συνδεσιμότητας του δικτύου της με μεγάλους φορείς, έχει καταγράψει ανάπτυξη ήδη στην Ισπανία και τη Ρουμανία, ενώ έχει βλέψεις για επέκταση στο Βέλγιο και την Πορτογαλία το 2024.

Αν και δεν εμπλέκεται σε κάθε βήμα της όλης διαδικασίας, ο Τεζάρι ο οποίος κατέχει περίπου το 60% της Digi είναι και ο ιθύνων νους πίσω από τις τελικές αποφάσεις για τον όμιλο.

Το προφίλ, τα σκάνδαλα και ο πόλεμος τιμών


Γεννηθείς το 1970 σε οικογένεια Ούγγρων στη Ρουμανία, ο Τεζάρι πρωτοέβγαλε χρήματα ως πρωταθλητής τζούντο και εισαγωγέας δυσεύρετων ευρωπαϊκών ειδών στην τότε κομμουνιστική χώρα. Επένδυσε τα χρήματα αυτά και άνοιξε ένα κατάστημα παγωτών και μία επιχείρηση η οποία εισήγαγε τηλεοράσεις, η οποία αργότερα μετατράπηκε στην Digi.

To 2008 μετέφερε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών του στην Ισπανία μέσω απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε πάροχο τηλεπικοινωνιών ο οποίος εξυπηρετούσε Ρουμάνους μετανάστες στη χώρα. Η Digi προσπάθησε να κάνει την κοινότητα των, πολλές φορές παράνομων, μεταναστών να νιώθει σαν στο σπίτι της, διανέμοντας τις υπηρεσίες της μέσω δικτύου καταστημάτων ψιλικών και επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνταν στις περιοχές που έμεναν. Παράλληλα, προσέφερε εξυπηρέτηση πελατών στη ρουμανική γλώσσα.

Η πρωτοφανής άνοδος της Digi, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, βέβαια, προκάλεσε και το ενδιαφέρον των αρχών. Μία ημέρα μετά από την είσοδό της στο χρηματιστήριο, στις 16 Μαΐου του 2017, οι ρουμανικές αρχές κατηγόρησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μπουλγκάτς, για φοροδιαφυγή. Στις 25 Ιουλίου οι κατηγορίες επεκτάθηκαν και στην εταιρεία. Αν και ο Μπουλγκάτς έχει απαλλαχθεί από τις κατηγορίες αυτές, η υπόθεση για την εταιρεία συνεχίζεται στα ρουμανικά δικαστήρια.

Παράλληλα, η Digi καθυστέρησε πέρυσι την δημοσίευση των λογαριασμών της για το 2021, αφού η ελεγκτής KPMG δήλωσε πως η εταιρεία δεν είχε παρέχει επαρκή τεκμηρίωση σχετικά με την πώληση της ουγγρικής θυγατρικής της στην 4iG έναντι 625 εκατ. ευρώ.

Τίποτα, όμως, δε φαίνεται πως σταματά την πορεία της εταιρείας. Δεδομένων των χαμηλών επιπέδων μόχλευσης τα οποία της προσφέρουν άπλετο χώρο να προσφέρει χαμηλότερες τιμές, η Digi έχει καταφέρει να αρπάξει σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ισπανία. Η εταιρεία η οποία επί του παρόντος ενοικιάζει τα δίκτυα 4G και οπτικών ινών της Telefonica SA, προσφέρει έκπτωση έως και 40% στους πελάτες της στα νέα της δίκτυα, με καλύτερες ταχύτητες.

Μία πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley υποδεικνύει πως οι περισσότερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των Telefonica, Orange και Masmovil αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χαμηλότερο άκρο της αγοράς το τελευταίο έτος, καθώς η Digi πίεσε τις τιμές σε επίπεδα έως και 15 ευρώ για μία σύνδεση fiber 500 Mbps και πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας με 10GB και απεριόριστες κλήσεις στα 7, μόλις, ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Zegona η οποία αγόρασε την ισπανική μονάδα της Vodafone, δήλωσε πως «θα πολεμήσει τη Digi στα χαρακώματα της αγοράς», ενισχύοντας τη χαμηλού κόστους μάρκα της, Lowi με προσφορές για δίκτυα τηλεόρασης και 5G.

Οι Οrange και Masmovil θα προτιμούσαν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην μικρότερη Avatel, αλλά η Κομισιόν έχει προτείνει την Digi ως αγοραστή, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Η πιθανή συγχώνευση δίνει ελπίδες στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών μιας προβληματικής αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, η προοπτική ενός επιθετικού ανταγωνιστή όπως η Digi που ενισχύεται από την πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία άλλων εταιρειών εγείρει ανησυχίες για τη δημιουργία περισσότερων χαμένων παρά κερδισμένων στην συγκεκριμένη αγορά.

Η Telefonica συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα, δεδομένου ότι έχει κέρδος περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως από την παροχή χονδρικής πρόσβασης στα δίκτυά της προς τη Digi, ή περίπου το 14% των ελεύθερων ταμειακών ροών των ιδίων κεφαλαίων της, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank.

Η Orange και η Vodafone έχασαν σημαντικό μερίδιο αγοράς πέρυσι, ενώ η Digi κέρδισε πάνω από ένα εκατομμύριο νέους πελάτες την ίδια περίοδο.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης της Digi προκαλούν ερωτήματα σε όσους θυμούνται την ιστορία της Masmovil, η οποία το 2015 επωφελήθηκε από ορισμένα μέτρα που τη βοήθησαν να γίνει φορέας κινητής τηλεφωνίας με δικό της δίκτυο, επιτρέποντάς της να ανταγωνιστεί ισότιμα τους μεγαλύτερους αντιπάλους της, όπως Vodafone, Orange και Telefonica.

Η Masmovil αγόρασε περιουσιακά στοιχεία οπτικών ινών που η Orange κλήθηκε από την Κομισιόν να πωλήσει προκειμένου να αγοράσει τον πάροχο διαδικτύου Jazztel. Η συμφωνία επέτρεψε στη Masmovil να προσφέρει υπηρεσίες οπτικών ινών σε 720.000 νοικοκυριά στις μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας.

--

Related posts

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά τον Μάρτιο η υποβολή τους – Σε 8 δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

admin

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται την 28η Οκτωβρίου

admin

ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλονται για άλλα δύο χρόνια η εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα και ο φόρος υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις

admin

Αναταράξεις στις αγορές: Σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ – Πάνω από το 5% το ελληνικό 10ετές ομόλογο

admin

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών από σήμερα – Οι 7 κατηγορίες των δικαιούχων για το «μπόνους»

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτη εβδομάδα κερδών – Άλμα +3,5% στο πενθήμερο

admin

«Black Friday»: Τι δείχνει έρευνα του ΣΕΛΠΕ

admin

Πάει για καλοκαίρι η διασύνδεση ταμειακών με τα POS και την εφορία

admin

Αναστολή συμβάσεων και Συν-Εργασία: Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες

admin