Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση ελέγχου των ανοιχτών μετώπων

Δεν είναι μόνο η απόφαση επιστράτευσης των υπουργών από τις 8 Μαΐου σε όλο τον (εκλογικό) χάρτη. Ούτε μόνο ο κύκλος ζυμώσεων με τους βουλευτές που ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Μαξίμου. Είναι επιπλέον οι κινήσεις που δημοσίως επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτές που προδίδουν την προσπάθειά του να ελέγξει το συντομότερο, μέχρι την επίσημη εκκίνηση της προεκλογικής κούρσας, μερικά από τα μέτωπα που έχουν λειτουργήσει ως εστίες επιταχυνόμενης φθοράς και διαρροής νεοδημοκρατικών δυνάμεων κυρίως προς τα δεξιά. Ή έστω να βελτιώσει στο μέγιστο τον δείκτη της γαλάζιας συσπείρωσης και την εικόνα του ίδιου και της κυβέρνησής του στους μέχρι σήμερα πιο… προβληματικούς για τη ΝΔ  δημοσκοπικούς δείκτες. O στόχος της κυβέρνησης να βγει από την παρατεταμένη περίοδο πιέσεων και δημοσκοπικών απωλειών και να ανοίξει τον βηματισμό της προς τα εμπρός με ορίζοντα την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου φέρνει στο προσκήνιο εξελίξεις σε διαφορετικά πεδία: από την Εκκλησία και την πολύπαθη Θεσσαλία μέχρι το μείζον θέμα της ακρίβειας, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια.

Ειδικά η τροχιά εκτόνωσης του «ιερού» μετώπου στη σκιά αλλεπάλληλων περιστατικών εντός ναών, δηλαδή σκληρών διατυπώσεων έως επιθέσεων από ακραίες φωνές του κλήρου σε πολιτικούς (κυρίως βουλευτές της ΝΔ) που στήριξαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο, χαράχτηκε με σειρά γεγονότων σε λίγα 24ωρα: ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία «δεν εκδικείται» προς ικανοποίηση του Μαξίμου που «διάβασε» ένα σήμα καταλλαγής, επισημοποιήθηκε η πρώτη ύστερα από μήνες απόστασης κοινή παρουσία Μητσοτάκη και Ιερώνυμου σε εκκλησιαστικές δομές στο Δήλεσι την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και το μήνυμα Ιερώνυμου ότι η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Σαφώς οι γαλάζιοι ποντάρουν στον συμβολισμό της επικείμενης κοινής παρουσίας Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και σε προεκλογικό σκηνικό, με εντεινόμενες τις προσπάθειες ανάσχεσης της (μετα)κίνησης δυσαρεστημένων δεξιών έξω από τα τείχη της ΝΔ.

Η Θεσσαλία

Ομαλότητα επιδιώκεται αντίστοιχα στο θεσσαλικό μέτωπο μετά την ισοπέδωση του κάμπου από τα κύματα κακοκαιρίας «Daniel» και «Elias», τις κυβερνητικές καθυστερήσεις και τις αστοχίες απέναντι στους πλημμυροπαθείς. Και σε πολιτικό επίπεδο μετά τη γαλάζια ήττα στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ο Μητσοτάκης επέστρεψε χθες στο Μουζάκι (που είχε «διαλυθεί» και το 2021 με τον «Ιανό») επιχειρώντας θετικό λόγο έως ευχαριστίες στους πληγέντες για την «καρτερικότητά τους» και μικρές παραδοχές για τη βραδυπορία στις αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα προχώρησε εκ νέου σε δεσμεύσεις για την ανάταξη της Θεσσαλίας ως πρότζεκτ «εθνικής εμβέλειας», παρουσιάζοντας συγκεκριμένα έργα υποδομών. Προ διμήνου δημοσκόπηση στη συγκεκριμένη περιφέρεια (GPO) αποτύπωνε εμφατικά τη δυσαρέσκεια του Κάμπου (ιδίως της Καρδίτσας) σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η ακρίβεια

Διαρκώς ανοιχτό – και έως την ευρωκάλπη – αναμένεται το πεδίο της ακρίβειας. Εκεί πυροδοτείται ξανά η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβερνητική πλευρά να μιλάει για αποκλιμάκωση τιμών και την αντιπολίτευση να κατηγορεί το Μαξίμου ότι ευθύνεται για την αισχροκέρδεια. Είναι το μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση «βαθμολογείται» αρνητικά εδώ και μήνες. Πρόσφατο γκάλοπ (Metron Analysis/Mega) έδειξε ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει αρνητική αξιολόγηση από το 70% των πολιτών σταθερά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Μητσοτάκης επέλεξε πριν από το Πάσχα να βρεθεί με εμπόρους στην Κεντρική Λαχαναγορά κυρίως για να προβάλει τις στοχευμένες ενέργειες – τα «καλάθια» (των νονών και του πασχαλινού τραπεζιού). Κατά πληροφορίες, θα απαντήσει μετά το Πάσχα στη συζήτηση που θέλει να προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με αίτημα του επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου για προ ημερησίας. Οσο για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα διατυπώνονται δεσμεύσεις για «επανίδρυση» της Αστυνομίας ενώ για τη δημόσια υγεία ο Μητσοτάκης θα βγει άμεσα μπροστά με «θετικές» εξαγγελίες.

Related posts

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών «δεσμεύει» τον Μητσοτάκη – Πιέσεις από εξωτερική και… εσωτερική αντιπολίτευση

admin

Η άνοιξη του Τσίπρα, οι διεθνείς επαφές και οι διεργασίες για το ίδρυμα

admin

Ελληνοτουρκικά: Βρείτε τα μεταξύ σας, λέει η Γερμανία για την προκλητικότητα της Τουρκίας

admin

Delphi Forum- Μητσοτάκης: Ανάγκη για ευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση

admin

Μητσοτάκης: Τέλος στα σενάρια για κάλπες πριν από το Πάσχα

admin

Απορρίπτει τη θεσμοθέτηση της γυναικοκτονίας

admin

Επιστροφή στο παιχνίδι των προκλήσεων

admin

ΠΑΣΟΚ: Ζητά νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

admin

Βουλευτής της ΝΔ απαξιώνει τους αγρότες – «Κάποτε τους έβρισκα μόνο στο χωράφι, σήμερα και 1 ώρα στο καφενείο»

admin