Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Πυρά της φρεγάτας «Ύδρα» κατά δύο drones στον κόλπο του Άντεν

Σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη, συμμετείχε τα ξημερώματα της Πέμπτης, η φρεγάτα Ύδρα. Κατόπιν τούτου, η φρεγάτα έριξε με πυροβόλο όπλο κατά δύο drones, παρέχοντας προστασία στο πλοίο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας, η φρεγάτα κατάφερε να καταρρίψει το ένα drone, ενώ το άλλο απομακρύνθηκε. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή που εκτελεί. Πρόκειται για την δεύτερη εμπλοκή της φρεγάτας στην επιχείρηση «Ασπίδες».

Πότε έγινε η πρώτη εμπλοκή

Τον Μάρτιο του 2024 έγινε η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα». Τότε, η φρεγάτα έβαλε με πυροβόλο όπλο κατά δύο drone παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο. Μετά το επεισόδιο, τα drones απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε τα κάτωθι:

« Στις 13 Μαρτίου 2024, μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί), η ελληνική φρεγάτα «HYDRA», στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρά με πυροβόλο όπλο εναντίον 2 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η δράση που εκτέλεσε το «HYDRA» ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και την εμπορική ναυτιλία.

Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική αποστολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που αποτελεί στόχο επιθέσεων στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε αντίδραση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι αναγκαία, αναλογική και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο.»

Η επίσημη ανακοίνωση της EUNAVFOR ASPIDES για την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα

Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στην αποστολή

Μετά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκρότησε την EUNAVFOR ASPIDES, η οποία έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποστολή την προστασία, την δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και είναι σε στενή συνεργασία με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian, χωρίς όμως να συμμετέχει στο σκέλος εκείνο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επιθέσεις και στο έδαφος της Υεμένης για την εξουδετέρωση της απειλής των Χούτι.

Ακόμη, η Αθήνα διεκδίκησε ενεργό ρόλο με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να προτείνει να διατεθεί το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα, ως Στρατηγείο της Επιχείρησης, πράγμα το οποίο έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες.

Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα διορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο οποίος στη συνέχεια με απόφαση του ΚΥΣΕΑ προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου. Επιχειρησιακός Διοικητής της αποστολής της ΕΕ ορίστηκε ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επι του πεδίου.

Σημειώνεται ότι η αρχική εντολή της EUNAVFOR ASPIDES είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες είναι 8 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιες χώρες συμμετέχουν στην αποστολή

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ έχει 16 πυραύλους ESSM,για τις εισερχόμενες απειλές, διαθέτει δυο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones.

Στην αποστολή συμμετέχει, το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554, «Caio Duillio», το οποίο είναι ένα πλοίο 7.700 τόνων με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής διαθέτει 3D ραντάρ SPY-790, 48 πυραύλων Aster 15 & 30. Διαθέτει ακόμη 3 πυροβόλα Oto Melara 76 & 62mm, αναβαθμισμένα σε Strales καθώς και πυραύλους επιφανείας Teseo Mk2/A. Το ιταλικό αντιτορπιλικό είναι εφοδιασμένο με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Η γερμανική φρεγάτα είναι η F-221 «Hessen» 5800 τόνων διαθέτει ραντάρ Smart-L, 32 κελιά, για 24 αμερικανικούς SM-2, τους RIM/162 ESSM και τους πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας. Επιπλέον η F-221 «Hessen» διαθέτει πυροβόλο 76 χιλιοστών και για την εγγύς προστασία της δυο Mauser 27mm.

Η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc» διαθέτει δυο αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15 και τους MDCN, ενώ φέρει και Exocet κατά πλοίων επιφανείας. Διαθέτει επίσης το εξελιγμένο ραντάρ «Herakles».

Related posts

Υπουργικό 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

admin

Οικονόμου: Επεκτείνεται το δίκτυο Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων

admin

Βίτσας: Δεν θα φύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά κατά Κασσελάκη

admin

Μητσοτάκης: Η επιστολή στη Φον Ντερ Λάιεν «για την ακρίβεια των πολυεθνικών» – Προτείνει 4 μέτρα αντιμετώπισης

admin

Σκληρή γραμμή από την Αθήνα

admin

Νίκος Παππάς για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Χτίζουμε την Παράταξη της Νίκης

admin

Εκλογές: Μηνύματα… μεθεπόμενης μέρας από Μητσοτάκη

admin

ΚΥΣΕΑ: Ποιοι αναλαμβάνουν τις καίριες θέσεις σε Στρατό, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία

admin

Σε Ελλάδα και Τουρκία ο Αντονι Μπλίνκεν

admin