Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό πρόστιμο για το «EMAIL-gate»

Πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, για την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού, ανακοίνωσε χθες η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), επιφυλασσόμενη ότι θα επανέλθει με ξεχωριστή απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία και τον παραιτηθέντα γραμματέα του κομματικού τομέα Αποδήμων, Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Στο αναλυτικό κείμενο της πρώτης απόφασης της Αρχής επισημαίνεται πως διαπιστώθηκε ότι υπήρξε διαρροή από το υπουργείο Εσωτερικών του ηλεκτρονικού αρχείου με τα στοιχεία των εκλογέων εξωτερικού για τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 (25.610 άτομα συνολικά) που κατέληξαν στην κατοχή της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και της εταιρείας – παρόχου μαζικής αποστολής email που χρησιμοποιούσε για τη διαχείριση των λιστών επικοινωνίας της.

Ωστόσο, όπως τονίζει η απόφαση, δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο από το υπουργείο που να τεκμηριώνει το πότε ακριβώς έγινε η διαρροή, το πώς, από ποιον και προς ποιον. Ενώ κι από τον έλεγχο της Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών του υπουργείου, δεν προκύπτει – σύμφωνα πάντοτε με την απόφαση – ότι έγινε «εξαντλητική έρευνα και αναζήτηση πληροφοριών για να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός του χρόνου και του αντικειμένου της παράνομης διαβίβασης στοιχείων εκλογικού καταλόγου». Η εσωτερική έρευνα δεν αφορούσε, δηλαδή, τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά γενικώς τα συστήματα ασφαλείας του υπουργείου.

Νομικές πηγές σημειώνουν στα «ΝEA» πως, αφού δεν εντοπίστηκε φυσικό πρόσωπο του υπουργείου ως δράστης, το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Αρχή θα επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο. Η Αρχή κάνει, επίσης, μια αρνητική επισήμανση και για το Μέγαρο Μαξίμου. Τονίζοντας ότι απέστειλε έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, με το οποίο την κάλεσε «να συνδράμει στο έργο της Αρχής με την παροχή του συνόλου των στοιχείων που διαθέτει από τη δική της έρευνα, την οποία έχει ανακοινώσει δημοσίως». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Σοβαρά κενά ασφαλείας

Εξαιρετικά σημαντικά ήταν και τα ευρήματα της έρευνας της Αρχής για τα κενά στη λειτουργία των συστημάτων του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία επί της ουσίας δεν προστάτευαν τα στοιχεία των εκλογέων από τον λεγόμενο «ανθρώπινο παράγοντα». Κοινώς, όπως σημειώνεται, υπήρχε η δυνατότητα «μαζικής εξαγωγής» στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο χωρίς να καταγράφεται ποιος και γιατί τα παίρνει. Ωστόσο, η ΑΠΔΠΧ αναγνώρισε στο υπουργείο Εσωτερικών ότι, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της διαρροής, έλαβε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και συνεργάζεται με την Αρχή για τη συμμόρφωση με τις επισημάνσεις της.

Τα νέα στοιχεία

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η έρευνα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της ΝΔ και του πρώην στελέχους της Νίκου Θεοδωρόπουλου, θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς ο δεύτερος προσκόμισε νέα στοιχεία για να υποστηρίξει ότι είχε λάβει την επίμαχη λίστα αποδήμων από στέλεχος του Διαγραμματειακού της ΝΔ που, όμως, αρνείται να κατονομάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Θεοδωρόπουλος κατέθεσε μια ένορκη βεβαίωση αλλά κι έναν αριθμό κινητού, που υπέδειξε ως αποστολέα του περίφημου αρχείου. Ομως δεν τον έδωσε ολόκληρο αλλά με σβησμένα κάποια ψηφία του.

«Απόφαση – κόλαφος»

Την πλήρη συνεργασία του με την Αρχή και τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των συστημάτων ασφαλείας του τόνισε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Επισημαίνοντας ότι η υπόθεση «δεν έχει σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες» αλλά ούτε και με την επιστολική ψήφο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για προσωπικά δεδομένα εκλογέων που «έγιναν μπαλάκι επί μήνες», σχολιάζοντας «αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πόσο δίκιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αποπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Νίκη Κεραμέως».

Για «απόφαση – κόλαφο» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, ψέγοντας το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών και σχολιάζοντας ότι «δεν είναι αποδεκτό να μετατρέπεται το υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της ΝΔ».

Related posts

Τούρκοι διπλωμάτες «καταρρίπτουν» τους ισχυρισμούς Ερντογάν για τα νησιά

admin

Γιατί η 7η Δεκεμβρίου δεν πρέπει πλέον να γίνει

admin

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα για το Κόσοβο στο Στρασβούργο: Δεν οικοδομείται ειρήνη με μονόπλευρες λύσεις

admin

Ο Star της ημέρας

admin

Χριστοφιλοπούλου για μεταγραφή: Εφυγα από το ΠΑΣΟΚ γιατί απογοητεύτηκα – Η αντιπολίτευση του Ανδρουλάκη είναι του 1980

admin

Πέθανε ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κοτσώνης

admin

Εμφύλιος, αδειάσματα και βολές στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Γιατί μπαίνει μπροστά ο Αλέξης Χαρίτσης

admin

Αλλαγή ώρας: Εντέλει θα καταργηθεί; – Την απάντηση δίνει η κυβέρνηση

admin