Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γονικές παροχές ακινήτων: Επεκτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

Αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για όλες τις περιπτώσεις

γονικών παροχών

 θα ισχύει μέσα στο καλοκαίρι, διευκολύνοντας κάπως την όλη διαδικασίας σε όσους θέλουν να περάσουν το σπίτι στα παιδιά τους.


Η αρχή έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, με την

αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων, στη συνέχεια η διαδικασία επεκτάθηκε σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωράει στο επόμενο βήμα και συγκεκριμένα στην επέκταση των αυτοματοποιημένων διαδικασιών για όλες τις δωρεές και γονικές παροχές. Κάτι που αναμένεται μέσα στους επομένους δυο μήνες.

Πρακτικά, δηλαδή, η ταλαιπωρία των πολιτών θα σταματάει μόλις υπογραφούν τα νέα συμβόλαια αφού το e-περιουσιολογιο θα ενημερωμένα αυτόματα με τα νέα στοιχεία ιδιοκτησίας. Έτσι εξαλείφεται και ο κίνδυνος προστίμων και «φουσκωμένων» εκ των υστέρων

ΕΝΦΙΑ

, στην περίπτωση που ξεχάσουν οι νέοι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τη μεταβολή της περιουσίας τους στο Ε9.


Σήμερα στις αγοραπωλησίες ακινήτων και σε πολλές περιπτώσεις γονικών παροχών το Ε9 υποβάλλεται αυτόματα και οι φορολογούμενοι απλά λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω e-mail με το οποίο ενημερώνονται ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί και μπορούν να την αναζητήσουν στη ψηφιακή πύλη

myAADE

. Τα βήματα της αυτόματης υποβολής Ε9 είναι τα εξής:

1. Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο

myPROPERTY,

είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο αποκτών το ακίνητο, εφόσον έχει ήδη δικαίωμα επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.


2. Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στο myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα το Ε9 για κάθε συμβαλλόμενο (αγοραστή/στές και πωλητή/ τές) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 είτε τον πίνακα 2 αυτής. Αυτόματα συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:

• Για τον μεταβιβάζοντα, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο.


• Για τον αποκτώντα, εφόσον δεν έχει δικαίωμα στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του μεταβιβάζοντα. Εάν έχει ήδη δικαίωμα στο ακίνητο και έχει συμπληρώσει τον σχετικό Α.Τ.ΑΚ. κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο«myPROPERTY», τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο Α.Τ.ΑΚ. και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο Ακινήτων.


• Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία που αφορούν το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, το έτος γέννησης και τον ΑΦΜ του επικαρπωτή συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο «myPROPERTY».


• Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία «αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «Ημερομηνία Συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή «myPROPERTY».


• Για όλους τους συμβαλλόμενους, η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων συμπληρώνεται με τον κωδικό 1, σε περίπτωση δήλωσης νέου ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος, με τον κωδικό 2, σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος ή με τον κωδικό 3, σε περίπτωση διαγραφής του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογούμενου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».


3. Οι φορολογούμενοι λαμβάνουν ηλεκτρονική ειδοποίηση και email και ενημερώνονται για τη δημιουργία του Ε9.
Ειδήσεις σήμερα:

To παρασκήνιο του αιφνιδιασμού Σούνακ με τις πρόωρες εκλογές – Θα αναβιώσει η «κατάρα του Ιουλίου» για τους Τόρις;

Ελληνικό ευρω-μπλόκο στα Σκόπια όσο συνεχίζονται τα «κόλπα» – Τελειώνουν τα ψέματα ως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε αρμονία ο Κασσελάκης με τον Τσίπρα, σε διάσταση από την «κομματική επετηρίδα»

Related posts

Χρηματιστήρια: Υποχώρησαν οι ασιατικές αγορές – Αντιστάθηκε ο Nikkei

admin

Δεύτερη διαδοχική πτώση στο Χρηματιστήριο – «Πισωγύρισμα» για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

admin

Επίδομα μητρότητας με λίγα κλικ και για τις έμμισθες δικηγόρους

admin

Φορολοταρία: Κληρώνει σήμερα για 1.000 τυχερούς

admin

Φινλανδία: «Οι Ρώσοι μπορεί να μας κόψουν από αύριο το αέριο» λένε οι Φινλανδοί μετά το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

admin

ΔΥΠΑ: Πώς θα λάβουν 30.000 άνεργοι επίδομα έως 1.000 ευρώ με νέες αιτήσεις

admin

Αναρτώνται αύριο Τετάρτη στο e- katanalotis τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και τα επιτόκια των τραπεζών

admin

Σε ανοδική τροχιά παραμένει η Wall Street – Νέα κέρδη για τους δείκτες

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε δηλώνονται οι αναστολές Μαρτίου

admin