Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: O Τύπος για την “ιστορική νίκη” της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και την “πικρή απογοήτευση” του Ερντογάν

“Ο Ερντογάν χάνει το στοίχημά του”, έχει τίτλο σημερινό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδας Le Soir για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απέτυχε να ανακαταλάβει την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, που είχαν πάει στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ήδη από το 2019, τονίζει η Soir, ενώ υπογραμμίζει ότι “αναδύεται μια εθνική πορεία” για τον νικητή δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

“Η αντιπολίτευση διατηρεί τις μεγάλες πόλεις, εκείνες που ο Τούρκος πρόεδρος είχε ορκιστεί να ανακατακτήσει: την Άγκυρα και ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που συγκεντρώνει το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας και το ένα τρίτο του πλούτου της”, τονίζει η Soir. Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται 21 χρόνια στην εξουσία, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι μια “πικρή απογοήτευση”, αλλά και “πηγή ανησυχίας” για το μέλλον του κόμματός του, του AKP, σχολιάζει η εφημερίδα. “Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν κέρδισε τα δημαρχεία των τριών μεγαλύτερων τουρκικών πόλεων (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη), αλλά έχασε και την τέταρτη, την Προύσα, την οποία κρατούσε για πολύ καιρό”, τονίζει η Soir, επισημαίνοντας ότι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξαν απογοητευμένοι ψηφοφόροι του AKP και δυσαρεστημένοι με την πτώση της αγοραστικής τους δύναμης.

Καταλήγοντας, το άρθρο της Soir επισημαίνει ότι περισσότερο από κάθε άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ξεχωρίζει ως “ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου” και ο πιο σοβαρός αντίπαλός του -τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο- για τις προεδρικές εκλογές του 2028, αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία (που θα συνεπαγόταν ωστόσο απόφαση του Κοινοβουλίου ή αναθεώρηση του Συντάγματος) ή εάν επιλέξει να ορίσει και να υποστηρίξει διάδοχο.

Από την πλευρά της, η βελγική εφημερίδα La Libre δημοσιεύει άρθρο στην ιστοσελίδα της, με τίτλο “Ο Ερντογάν παραδέχεται μια ιστορική νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές και υπόσχεται να σεβαστεί την απόφαση του Έθνους”. Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί “σημείο καμπής” για το στρατόπεδό του και υπογραμμίζεται ότι “Η τουρκική αντιπολίτευση έχει επιφέρει τη χειρότερη εκλογική της καταστροφή στο κόμμα του αρχηγού του AKP (ισλαμοσυντηρητικό) των τελευταίων δύο δεκαετιών”. Όσον αφορά τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επισημαίνεται ότι για πολλούς παρατηρητές, θεωρείται ότι θα έχει μια πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Related posts

Bloomberg: Η Ινδία απέρριψε κινεζική επένδυση 1 δισ. δολ. για ηλεκτρικά οχήματα

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: $443 δισ. δαπάνησαν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο χρέος τους το 2022

admin

Ελλάδα-Βουλγαρία: Πάνω από το 82% της συνολικής χωρητικότητας του αγωγού IGB έχει ήδη δεσμευτεί για το 2023-2024

admin

Σλοβακία: Διαδηλώσεις κατά της μείωσης των ποινών για διαφθορά

admin

Εκπρόσωπος Ισραηλινού Στρατού: Κορυφαία προτεραιότητά μας η δολοφονία ανώτερων μελών της Χαμάς

admin

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Κίεβο, λέει ότι η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας

admin

Ζ. Μπορέλ: Ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα

admin

Ζελένσκι: Σταμάτησε η προώθηση του ρωσικού στρατού

admin

Το Κίεβο προσδοκά “θετική” αξιολόγηση από την ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

admin