Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Fitch και έδωσε επενδυτική βαθμίδα

Σε αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και πιο συγκεκριμένα σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από το επίπεδο του ΒΒ με σταθερό outlook προχώρησε ο αμερικανικός οίκος

Fitch Ratings

.

Ολοκληρώνεται έτσι με τον καλύτερο τρόπο η φετινή χρονιά για την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας το δρόμο, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν σε κορυφαίους διεθνείς δείκτες από τον Ιανουάριο του 2024.

Στο σχόλιο του ο οίκος στέκεται στη θετική δημοσιονομική εικόνα, επισημαίνοντας ότι η σταθερή πορεία ανάπτυξης και η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού θα διατηρήσει το χρέος σε καθοδική τροχιά.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με το σταθερό πολιτικό τοπίο και την ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, ο οίκος εκτιμά σε χαμηλά επίπεδα το ρίσκο.

fitch-000

Οπως γράφει το --.gr, ο κύκλος των αναβαθμίσεων άνοιξε το καλοκαίρι με τον ιαπωνικό οίκο R&I, που έστειλε το πρώτο αισιόδοξο σήμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παρά το γεγονός ότι δεν εντάσσεται στους οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε για τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings που ακολούθησε λίγο μετά.

Τα… σπουδαία ήρθαν τον Σεπτέμβριο με την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS.

Ελπιδοφόρο ήταν βέβαια και το μήνυμα του Moody’s, που έκανε την υπέρβαση στα μέσα Σεπτεμβρίου με διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας στο επίπεδο Ba1, ήτοι μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, τα… καλύτερα ήρθαν τον Οκτώβριο, όταν ο κορυφαίος οίκος της Standard & Poor’s επικρότησε τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάταση και σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντας το αξιόχρεο στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας με βαθμολογία ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Ειδήσεις σήμερα:Βασιλιάς Κάρολος: Η γραβάτα του με την ελληνική σημαία έγινε κόμπος στον λαιμό του Σούνακ για τα Γλυπτά του ΠαρθενώναΜεξικό: Οι «εξωγήινες μούμιες» έχουν DNA άγνωστης προέλευσης, λέει ερευνητήςΠώς η επιχείρηση «τροπικό φρούτο» των Ισραηλινών το 2018 στη Γάζα, βοήθησε τη Χαμάς να πιάσει στον ύπνο το Ισραήλ το 2023

Related posts

Επίδομα 534 ευρώ: Μέχρι πότε οι δηλώσεις για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας

admin

Η PRODEA Investments επενδύει στη δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων κτηρίων στην Ελλάδα

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2021 – Taxisnet: Μέχρι πότε οι πληρωμές, μετά τη δίμηνη παράταση

admin

Με γρήγορα βήματα η διαδικασία για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ενεργειακή ασφάλεια εν μέσω κρίσης για την Ελλάδα

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Πάνω από €700 εκατ. η ενίσχυση των εισοδημάτων τον Δεκέμβριο – Ποιοι θα πάρουν τον έκτακτο μποναμά

admin

Ποια επιδόματα ανεργίας παρατείνονται για δύο μήνες

admin

«Χτίζει» σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ισχυρά κέρδη σε τράπεζες και ΔΕΗ

admin