Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αλ. Νόβακ: Η Ρωσία δεν σκέφτεται να απαγορεύσει τις εξαγωγές ντίζελ

Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εξαγωγές ντίζελ δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και αρμόδιος για τον ενεργειακό τομέα της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι απαγορεύσει τις εξαγωγές βενζίνης για ένα εξάμηνο, αρχής γενομένης από 1η Μαρτίου.

Μάλιστα, ο Νόβακ, σε δηλώσεις του από το Ιράν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, σημείωσε ότι η απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης μπορεί να αρθεί ανά πάσα στιγμή εάν κορεστεί η αγορά.

“Η κατάσταση στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών είναι σταθερή. Αυτό το μέτρο είναι προληπτικό, αυτό σημαίνει ότι σήμερα δεν έχουμε ελλείψεις. Προσβλέπουμε και διασφαλίζουμε την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στο μέλλον”, ανέφερε μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: “Είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση. Όταν η αγορά κορεστεί και υπάρξει πλεόνασμα, φυσικά θα ληφθούν μέτρα για την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία εξέδωσε διάταγμα την Τρίτη που προβλέπει εξάμηνη απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης από την 1η Μαρτίου με στόχο να διατηρήσει τις τιμές σταθερές εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης από καταναλωτές και αγρότες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα παρατηρηθούν ελλείψεις κατά το διάστημα συντήρησης των διυλιστηρίων της, αρκετά εκ των οποίων τους τελευταίους μήνες έχουν πληγεί από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας.

Η απαγόρευση οδήγησε τις τιμές χονδρικής της βενζίνης 5,7% χαμηλότερα, μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων της αγοράς ενέργειας και υπολογισμών που έχει κάνει το Reuters, ενώ μείωση κατέγραψαν και οι τιμές του ντίζελ, κατά 3,7%, το ίδιο διάστημα.

Οι τιμές της βενζίνης στη Ρωσία έχουν σημειώσει άλμα κατά 22,4% και του ντίζελ κατά 14,9% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, με βάση τα στοιχεία του χρηματιστηρίου της Αγίας Πετρούπολης (SPIMEX).

Επομένως, ήταν επόμενο το Κρεμλίνο να αναλάβει δράση, δεδομένου ότι οι εγχώριες τιμές των καυσίμων αποτελούν ένα ευαίσθητο ζήτημα για τους οδηγούς και αγρότες, πολλώ δε μάλλον τη στιγμή η χώρα προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές στις 15-17 Μαρτίου.

Ο Νόβακ ανέφερε ακόμη ότι η επίσης ότι η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας κυμαίνεται στα περίπου 9,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου στο σύνολο του έτους αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 520 και 530 εκατομμυρίων τόνων.

Όσον αφορά τις εθελοντικές περικοπές πετρελαίου που έχει κάνει η Ρωσία, στο πλαίσιο των ενεργειών του OPEC για τη στήριξη των τιμών του αργού, ο Νόβακ σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για πιθανή παράταση των εθελοντικών περικοπών στο δεύτερο τρίμηνο ή μέχρι το τέλος του 2024.

Το Reuters ανέφερε την Τρίτη ότι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), που συμφωνήθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και στο δεύτερο τρίμηνο.

Related posts

Iσραηλινός στρατηγός: O στρατός προχωρά στο επόμενο στάδιο του πολέμου

admin

Γερμανία: Εννέα προσαγωγές σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Φρανκφούρτη

admin

Λιβύη: Γαλλία και ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς

admin

Κομισιόν: Τέσσερις βασικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των απειλών από την κλιματική αλλαγή

admin

Αφγανιστάν: Αμερικανικές κυρώσεις κατά πρώην αξιωματούχων για διαφθορά

admin

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία για τους νεκρούς αμάχους στη Γάζα

admin

Ονδούρα: Χιλιάδες υποστηρικτές της προέδρου Κάστρο συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα

admin

Οκτώ χώρες της ΕΕ ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική δικαιοσύνη για τον θάνατο του Ναβάλνι

admin

Το Ριάντ ζητεί το Ισραήλ να “λογοδοτήσει” για τις “παραβιάσεις” του διεθνούς δικαίου

admin