Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Αναιμική εκκίνηση για την εβδομάδα – Ήπιες διακυμάνσεις στους δείκτες

Με

μεικτά

όσο και ιδιαίτερα χαμηλά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες στη

Wall Street

. Οι περισσότεροι επενδυτές επέλεξαν να κρατήσουν στάση αναμονής περιμένοντας τα σημαντικά οικονομικά στοιχεία των επόμενων ημερών, κυρίως δε, τον πληθωρισμό, που θα δώσουν και βασική κατεύθυνση στην αγορά.


Έτσι, στο ταμπλό, παρά τις διακυμάνσεις ο

Dow Jones
Αντιστοίχως στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά, με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει τέσσερις μονάδες στο 4,42% και του 2ετούς να φτάνει το 4,786%.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με τις επιφυλακτικές δηλώσεις που έχουν κάνει εσχάτως στελέχη της Federal Reserve, ανάμεσα τους και ο Τζερόμ Πάουελ, έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα της αγοράς όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.


Μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις στα προγνωστικά τους, οι traders εστιάζουν πλέον στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Ωστόσο παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει για την προοπτική αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως τελικά οι περικοπές των επιτοκίων θα αργήσουν περισσότερο και ίσως να είναι και λιγότερες από τις τρεις που περιλαμβάνει η μέχρι τώρα πρόβλεψη της Fed. Κάποιοι δε, τολμούν να υποθέσουν πως η Fed τελικά δεν θα προχωρήσει καν σε μείωση των επιτοκίων φέτος.

Τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού σίγουρα θα βοηθήσουν την αγορά να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο. Όμως, οι προβλέψεις για την πορεία του δείκτη δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), που δημοσιεύεται την Τετάρτη, θα αυξηθεί περαιτέρω στο 3,4% σε ετήσια βάση από το 3,2% το Φεβρουάριο. Αν και σε μηνιαία βάση ο δείκτης θα κινηθεί καλύτερα, με ελαφρά αύξηση 0,3% έναντι 0,4% το Φεβρουάριο. Μία μέρα μετά ανακοινώνονται και τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής (PPI).

Αν και η αγορά μέχρι τώρα έχει επιδείξει υψηλές αντοχές απέναντι στα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία, δεν είναι βέβαιο για πόσο ακόμη θα μπορέσει να «κρατιέται» από την ελπίδα της προοπτικής των χαμηλότερων επιτοκίων.


Σημειωτέον πως την Τετάρτη θα δημοσιευτούν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που θα ρίξουν περισσότερο φως στις εσωτερικές ισορροπίες δυνάμεων στους κόλπους του συμβουλίου.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες κομβικό ρόλο θα παίξει και η ροή εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, καθώς σημαντικές εταιρείες και τράπεζες θα δημοσιεύσουν στοιχεία. Ανάμεσα τους η Delta Air Lines, η BlackRock, η JPMorgan Chase και η Citigroup.

Related posts

Τζεντιλόνι: Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα αντισταθμίζει τον πληθωρισμό – Δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά

admin

Κίνδυνοι για νέα ενεργειακή κρίση από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

admin

ΕΞΑΑΑ: Στο 68,9% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας το α’ πεντάμηνο του 2023 – Πόσο κοστίζουν τα δωμάτια

admin

Μέτρα για τον κορωνοϊό – Εστίαση: Τι αλλάζει – Διαβάστε ολόκληρη την Εγκύκλιο

admin

120 δόσεις: Πρόταση για ρύθμιση με κούρεμα οφειλών

admin

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες

admin

Μασούτης: Με εντυπωσιακά εγκαίνια και πλήθος κόσμου άνοιξε τις πόρτες του το 1ο Grand Μασούτης της Αττικής στην Γλυφάδα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Έως και αύριο η υποβολή των αιτήσεων – Πότε καταβάλλεται η επόμενη δόση

admin

AirBnB: «Παγίδα» διαμονής για τους ενοικιαστές… μακράς διάρκειας

admin