Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Shelman: Πώς μοιράστηκαν τα «ιμάτια», ποιοι περιμένουν να δουν άσπρη μέρα

Με έντονη ανυπομονησία περιμένουν οι εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι της Shelman σε Εύβοια και Ροδόπη να κινηθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να εισπράξουν τα οφειλόμενα -εδώ και μια δεκαετία- σε αυτούς ποσά που έχουν προκύψει από τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της πάλαι ποτέ ηγέτιδας βιομηχανίας ξύλου.

Ειδικότερα, από το «λουκέτο» του 2014 έως σήμερα, ο σύνδικος έχει καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία την πώληση πολύ σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της πρώην Shelman, με αποτέλεσμα όχι μόνο να εισπραχθούν μεγάλα ποσά, αλλά και να τεθεί σε επαναλειτουργία η μονάδα της Ροδόπης. Η μεγαλύτερη επιτυχία της όλης υπόθεσης έγκειται στο ότι σύνδικος και πιστωτές επέμειναν στη διάθεση της μονάδας της Ροδόπης ως ενιαίο σύνολο (προκειμένου να επαναλειτουργήσει και να δημιουργήσει εισόδημα στην ακριτική περιοχή) και όχι ως «βίδες», όπου τα έσοδα θα ήταν λιγότερα και η αποβιομηχάνιση της περιοχής φυσικό επακόλουθο.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων:

  • Έχει πουληθεί το ακίνητο του πρώην εργοστασίου στην Εύβοια έναντι 23,4 εκατ. ευρώ σε εταιρεία συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.
  • Έχει εκποιηθεί έναντι 5,77 εκατ. ευρώ το εργοστάσιο της Ροδόπης στην εταιρεία Alpan (συμφερόντων της οικογένειας Αδαμόπουλου, η οποία ελέγχει επίσης και τη βιομηχανία του κλάδου Alfa Wood). H μονάδα της Ροδόπης έχει ξεκινήσει σταδιακά από πέρυσι την επαναλειτουργία της, απασχολώντας αρκετές δεκάδες εργαζόμενους.
  • Κάποια επιπλέον ποσά έχουν εισπραχθεί από πωλήσεις γραφείων και του εμπορικού σήματος της Shelman.

Αυτό που απομένει πλέον είναι η διάθεση των ποσών της εκποίησης στους δικαιούχους, κατόπιν κίνησης μιας σειράς διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πρώην εργαζόμενους της Shelman, «στην περίπτωσή μας ισχύει το παλιό θεσμικό πλαίσιο περί πτώχευσης εταιρειών, όπου στην εκκαθάριση προηγούνται οι εργαζόμενοι, το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς από την πλευρά μας ως εργαζόμενοι, περιμένουμε εδώ και μια ολόκληρη δεκαετία να εισπράξουμε τα ποσά που δικαιούμαστε και αυτή η πολυετής καθυστέρηση έχει προκαλέσει σειρά κοινωνικών και προσωπικών-οικογενειακών προβλημάτων. Υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οικονομικής φύσεως, ή ακόμη και θέματα υγείας. Πολλοί οφείλουν στις τράπεζες. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και προφανώς θα θέλαμε, αν ήταν δυνατόν, να ικανοποιηθούμε… χθες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πρώην βιομηχανία Shelman οφείλει στους εργαζόμενούς της γύρω στα δέκα εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από δέκα εκατ. ευρώ είναι τα οφειλόμενα ποσά σε δημόσιο (ΕΝΦΙΑ) και ασφαλιστικά ταμεία (θα ωφεληθεί και το δημόσιο ταμείο από το προϊόν της εκποίησης).

Related posts

Μ. Τσαμάζ: Aύξηση εσόδων και νέες επενδύσεις από ΟΤΕ το 2024

admin

Attica Group: Απέκτησε φορτηγό – οχηματαγωγό πλοίο έναντι 13,4 εκατ. ευρώ

admin

Eurobank: Το παρασκήνιο του ντιλ με Wargaming για την Ελληνική Τράπεζα

admin

Στους κορυφαίους εργοδότες σε Ελλάδα και Ευρώπη η Johnson & Johnson

admin

R Energy 1: Παραιτήθηκε ο Σ. Παπαγεωργίου, νέο μέλος στο ΔΣ η Ρ. Μπιλαλάκη

admin

Τα top picks της Alpha Finance για το 2023

admin

Μαργώνης (Παπαστράτος): Η Ελλάδα γνώρισε πραγματική ακμή όταν άνθισε η βιομηχανία της

admin

Xiaomi-Info Quest: Εγκαίνια για το πρώτο Mi Store στην Κύπρο

admin

Jumbo: Πτώση 11% στον τζίρο το α’ τρίμηνο

admin