Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: “Συναγερμός” στη Δύση – Το Ιράν ετοιμάζεται για μεγάλες παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στο Ιράν για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων κοντινής εμβέλειας Fath-360, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών, προσθέτοντας ότι αναμένουν την επικείμενη παράδοση εκατοντάδων δορυφορικά καθοδηγούμενων όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο της στην Ουκρανία.

Εκπρόσωποι του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας πιστεύεται ότι υπέγραψαν συμβόλαιο στις 13 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους για το Fath-360 και ένα άλλο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που κατασκευάστηκε από τον κρατικό Οργανισμό Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ιράν που ονομάζεται Ababil, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι πληροφοριών, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Επικαλούμενοι πολλές εμπιστευτικές πηγές πληροφοριών, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ρωσικό προσωπικό έχει επισκεφθεί το Ιράν για να μάθει πώς να χειρίζεται το αμυντικό σύστημα Fath-360, το οποίο εκτοξεύει πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές 120 χιλιομέτρων, με κεφαλές 150 κιλών. Μία από τις πηγές λέει ότι “το μόνο επόμενο δυνατό” βήμα μετά την εκπαίδευση θα ήταν η παράδοση των πυραύλων στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, ωστόσο η προμήθεια των Fath-360 θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της για στόχους πέρα ​​από τη γραμμή του μετώπου, ενώ θα χρησιμοποιεί ιρανικές κεφαλές για στόχους κοντινότερου βεληνεκούς, σημείωσε στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι εταίροι τους στη G7 “είναι έτοιμοι να δώσουν μια ταχεία και αυστηρή απάντηση εάν το Ιράν προχωρήσει σε τέτοιες μεταφορές”.

“Θα αντιπροσώπευε μια δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας”, είπε ο εκπρόσωπος. “Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία”.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τι δηλώνει η Τεχεράνη

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ανέφερε σε δήλωσή της ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει σφυρηλατήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας.

“Παρόλα αυτά, από ηθική άποψη, το Ιράν απέχει από τη μεταφορά όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση με την Ουκρανία, μέχρι αυτή να τελειώσει”, αναφέρει η δήλωση.

Οι δύο πηγές πληροφοριών δεν έδωσαν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αναμενόμενη παράδοση των πυραύλων Fath-360 στη Ρωσία, ωστόσο είπαν ότι θα γίνει σύντομα.

Μια τρίτη πηγή πληροφοριών από άλλη ευρωπαϊκή υπηρεσία δήλωσε ότι έλαβε επίσης πληροφορίες ότι η Ρωσία είχε στείλει στρατιωτικούς στο Ιράν για εκπαίδευση στη χρήση ιρανικών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτή η εκπαίδευση είναι συνήθης πρακτική για τα ιρανικά όπλα που παρέχονται στη Ρωσία, είπε η τρίτη πηγή, η οποία επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών.

“Δεν υπάρχει νομικός περιορισμός”

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, σημείωσε ότι το Ιράν έχει πουλήσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, αλλά δεν έχει παράσχει πυραύλους Fath-360. Δεν υπάρχει πάντως νομική απαγόρευση στην Τεχεράνη να πωλεί τέτοια όπλα στη Ρωσία, πρόσθεσε η πηγή.

“Το Ιράν και η Ρωσία συμμετέχουν στην αμοιβαία αγορά ανταλλακτικών και στρατιωτικού εξοπλισμού. Το πώς κάθε χώρα χρησιμοποιεί αυτόν τον εξοπλισμό είναι αποκλειστικά δική της απόφαση”, λέει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν έχει πουλήσει όπλα στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Related posts

Apple: Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα μειώθηκαν κατά 30% την πρώτη εβδομάδα του 2024

admin

Η Ολλανδία θα παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική στήριξη ύψους 4 δισ. ευρώ έως το 2025

admin

ΗΠΑ: Προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

admin

Ρωσία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Ουράλη – Επεκτείνονται οι πλημμύρες σε Κουργκάν, Τιούμεν

admin

Βόρεια Κορέα στον ΟΗΕ: Στα πρόθυρα “πυρηνικού πολέμου” η κορεατική χερσόνησος

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε τη μεταρρύθμιση του στρατιωτικού δικαίου για να αντιμετωπιστεί η σεξουαλική βία στον στρατό

admin

Ρωσία – Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναχώρησε από τη ρωσική Άπω Ανατολή

admin

Νίγηρας: Ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς εμφανίστηκε ως πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου

admin

Νότια Κορέα: Πάνω από 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της καταιγίδας

admin