Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Ο Μπάιντεν έδωσε “κρυφά” στην Ουκρανία την άδεια να χτυπά μέσα στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:48

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε “κρυφά” στην Ουκρανία την άδεια να χτυπά στο εσωτερικό της Ρωσίας – αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο – χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ, δήλωσαν – σύμφωνα με το Politico – την Πέμπτη ένας Αμερικανός αξιωματούχος και δύο άλλοι άνθρωποι που έχουν γνώση της κατάστασης, σε μια σημαντική ανατροπή που θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί καλύτερα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της.

“Ο πρόεδρος διέταξε πρόσφατα την ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για σκοπούς αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να ανταποδίδει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που πραγματοποιεί επιθέσεις ή ετοιμάζονται να επιτεθούν”, επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιτική που επιτρέπει χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς στο εσωτερικό της Ρωσίας “δεν έχει αλλάξει”.

Ο αμερικανικός στρατός βλέπει “στρατιωτική αξία” στο να αφήσει η Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

Ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στις αρχές Μαΐου ότι θα υπήρχε “στρατιωτική αξία” στη χαλάρωση των περιορισμών για τη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, σύμφωνα με δύο πηγές, μετέδωσε προηγουμένως το Politico.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται καθώς ο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε συζητήσεις για να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να χτυπά πέρα από τα σύνορα στη Ρωσία και καθώς η Μόσχα έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στο πεδίο της μάχης. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αμερικής και οι βουλευτές και από τα δύο κόμματα καλούν όλο και περισσότερο τον Μπάιντεν να επιτρέψει τέτοια χτυπήματα πέρα από τα σύνορα.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν επέτρεπαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρέχουν οι ΗΠΑ για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Ένα πρόσωπο που είχε γνώση των συζητήσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου δήλωσε προηγουμένως ότι η τελική απόφαση για τη χαλάρωση αυτής της απαγόρευσης είναι “πολύ κοντά τώρα”, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα δώσει αρκετά σύντομα το πράσινο φως στην Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέτασαν πιο σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής λίγο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χάρκοβο, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως και άλλοι που μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζητούσαν τα πλεονεκτήματα της αλλαγής της πολιτικής αυτής ακόμη και πριν από την έναρξη της ρωσςικής επίθεσης στο Χάρκοβο στις 10 Μαΐου. Σε μια κλειστή ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 7 Μαΐου, οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές πίεσαν ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας να χαλαρώσουν τους αμερικανικούς περιορισμούς για το Κίεβο που χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να μπορεί να χτυπά στο εσωτερικό της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή του Politico που ήταν παρών στις συζητήσεις.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου “προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τις πολιτικές του προέδρου”, δήλωσε ο βουλευτής Ντον Μπέικον, μέλος της επιτροπής. “Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί”.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που υπαινίχθηκε δημοσίως ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πορεία και να επιτρέψει τέτοια πλήγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελιχθεί ανάλογα με τις ανάγκες. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δεν απέκλεισε αργότερα μια πιθανή αλλαγή της πολιτικής.

Η διακομματική πίεση προς τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που παρέχουν οι ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος έρχεται μετά την έγκριση από το Κογκρέσο στρατιωτικής βοήθειας ύψους άνω των 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία τον περασμένο μήνα και αφού η κυβέρνηση παρέδωσε τελικά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Related posts

Ο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο στις 12 Δεκεμβρίου

admin

Κρεμλίνο για συμφωνία για σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας: Θέλουμε ενέργειες, όχι υποσχέσεις, από τις ΗΠΑ

admin

Γερμανία: Στις 5 Ιανουαρίου η κηδεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Όφενμπουργκ

admin

Ουκρανικά drones έπληξαν δύο ρωσικά διυλιστήρια και στρατιωτικό αεροδρόμιο

admin

Βιλερουά (ΕΚΤ): Απαιτείται καλύτερος συντονισμός οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη

admin

Ο Ζ. Μπορέλ κάλεσε επειγόντως στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Στόλτενμπεργκ: H κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια

admin

Γεωργία: Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του Ναβάλνι “δεν είναι τυχαία”

admin

Τέσσερις νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

admin