Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mondelēz: Πρόστιμο – μαμούθ στην πολυεθνική από την Κομισιόν για τις πρακτικές που κατήγγειλε ο Μητσοτάκης

Η

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

επέβαλε πρόστιμο

337,5 εκατομμυρίων

ευρώ στη

Mondelēz International,

Inc. (Mondelēz) για παρεμπόδιση του

διασυνοριακού εμπορίου

σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν. Το πρόστιμο συνέπεσε με τις καταγγελίες

Μητσοτάκη

για αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές προκειμένου να κρατούν ψηλά τις τιμές σε διάφορες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης. 


Στην ανακοίνωσή της, η  Επιτροπή τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στην άρση των αδικαιολόγητων φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Οι

εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού

από τους προμηθευτές αποτελούν ένα είδος μη ρυθμιστικών φραγμών για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα της Mondelēz, που θεωρείται παγκόσμιος κολοσσός στον τομέα της διατροφής, εκτιμήθηκαν στα 10,8 δισ. ευρώ για το 2023 μόνο στην Ευρώπη.


Η παράβαση

Η Mondelēz, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προϊόντων σοκολάτας και μπισκότων στον κόσμο. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει γνωστές μάρκες σοκολάτας και μπισκότων όπως Côte d’Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone και TUC και μέχρι το 2015 μάρκες καφέ όπως HAG, Jacobs και Velours Noir.

Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι η Mondelēz παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ: (i) με τη σύναψη αντιανταγωνιστικών συμφωνιών ή εναρμονισμένων πρακτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ· και (ii) με κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της σε ορισμένες εθνικές αγορές για την πώληση ταμπλετών σοκολάτας.


Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Mondelēz συμμετείχε σε

είκοσι δύο αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές

, κατά παράβαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), με:

– Περιορισμό των περιοχών ή των πελατών στους οποίους επτά πελάτες χονδρικής (έμποροι/«μεσίτες») θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της Mondelēz. Μια συμφωνία περιελάμβανε επίσης μια διάταξη που έδινε εντολή στον πελάτη της Mondelēz να εφαρμόζει υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις. Αυτές οι συμφωνίες και οι εναρμονισμένες πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2019 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.


– Αποτροπή δέκα αποκλειστικών διανομέων που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα κράτη μέλη από το να απαντούν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Mondelēz. Αυτές οι συμφωνίες και πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2006 και 2020 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.


Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι, μεταξύ 2015 και 2019, η Mondelēz έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, κατά παράβαση του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ, με:

– ‘Αρνηση παροχής μεσολαβητή στη Γερμανία για να αποτρέψει τη μεταπώληση προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.


– Διακοπή της προμήθειας προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Ολλανδία για να αποτραπεί η εισαγωγή τους στο Βέλγιο, όπου η Mondelēz πουλούσε αυτά τα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες πρακτικές της Mondelēz εμπόδισαν τους λιανοπωλητές να μπορούν να προμηθεύονται ελεύθερα προϊόντα σε κράτη μέλη με χαμηλότερες τιμές και «τεμάχισε» τεχνητά την εσωτερική αγορά. Στόχος της Mondelēz, όπως σημειώνει η Κομισιόν, ήταν να αποφευχθεί ότι το διασυνοριακό εμπόριο θα οδηγούσε σε μειώσεις των τιμών σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Τέτοιες παράνομες πρακτικές επέτρεψαν στη Mondelēz να συνεχίσει να χρεώνει περισσότερα για τα δικά της προϊόντα, εις βάρος των καταναλωτών στην ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: Γυναίκα σταμάτησε σε γέφυρα με την παρέα της να βγάλει φωτογραφίες και έπεσε στο κενό

Πάτρα: Νεκρή από σπάνια ασθένεια 33χρονη νηπιαγωγός και μητέρα ενός παιδιού 18 μηνών

Ποιος είναι ο 20χρονος που έφτιαξε τα παπούτσια ΝΔ – Τα παρουσίασε ο Μητσοτάκης με TikTok

Related posts

Wall Street: Κέρδη την Παρασκευή – Εβδομαδιαίες απώλειες για τον Dow Jones

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει η προθεσμία – Πότε έρχεται το μέτρο «με τον μήνα»

admin

Τροπολογία: Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρισμού και αερίου

admin

Πρόστιμα 220.000 ευρώ σε 3 μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή

admin

To Χρηματιστήριο αποχαιρετά τον «πράσινο» Νοέμβριο εν αναμονή MSCI και Fitch

admin

Προϋπολογισμός: Υπερεισπράξεις φόρων 2,9 δισ. ευρώ στο α’ πεντάμηνο του 2022

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: Με 15ετια σε τρεις μήνες η έκδοση της επικουρικής σύνταξης και για το δημόσιο

admin

To 3ο ετήσιο συνέδριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις – Οι ομιλητές

admin

ΟΑΕΔ: Μέχρι αύριο η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα

admin