Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Την τελευταία τους τηλεμαχία έδωσαν οι πέντε υποψήφιοι προέδροι της Κομισιόν – Φον ντερ Λάιεν: “Ασπίδα” αεράμυνας όπως πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης

H τελευταία τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τo επονομαζόμενο “Eurovision Debate”, ολοκληρώθηκε στην αίθουσα ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες που μετατράπηκε σε τηλεοπτικό στούντιο, παρουσία 900 ατόμων. Το ντιμπέιτ έγινε πρώτη φορά με τη συμμετοχή πολιτών, ενώ έγινε απευθείας σύνδεση με 8 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και η Αθήνα. 

“Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά μόνον με αυτές”, ανέφερε ο επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος των κεντροαριστερών Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ, επισημαίνοντας ότι “υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.”

Tη σημασία να τεθούν ξεκάθαρες αρχές σε σχέση με τη μετεκλογική συνεργασία υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα τόνισε ότι κάποιος πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του κράτους δικαίου.

Απαντήσεις 30 δευτερολέπτων για την ανεργία και τη φτώχεια

Το πρώτο από τα έξι θέματα ήταν η οικονομία και η εργασία και συγκεκριμένα οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν τι θα κάνουν για την ανεργία και τη φτώχεια, ενώ η απάντηση δεν έπρεπε να ξεπερνάει τα 30 δευτερόλεπτα.

Ο Νικολά Σμιτ, πολιτικός από το Λουξεμβούργο, τόνισε ότι προέχει η ειδίκευση για να τονωθεί η αγορά εργασίας.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Πράσινους Τερί Ράιντκε, επικεντρώθηκε στην πράσινη οικονομία για να δημιουργηθούν “πράσινες δουλειές” και προειδοποίησε ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να επιστρέψουμε στη λιτότητα.

Για πρώτη φορά οι ερωτήσεις δεν τέθηκαν μόνον από τους παρουσιαστές αλλά επίσης από το κοινό που παραβρίσκεται στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοιμνοβουλίου. Έτσι, η πρώτη ερώτηση ήταν από το Παρίσι και σχετική με τις συνέπειες της διεύρυνσης της ΕΕ

Ο Σάντρο Γκότζι, Ιταλός πολιτικός που εκπροσωπεί το κεντρώο Renew Europe Now (όπου εκπροσωπείται μεταξύ άλλων το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν) απάντησε με αναφορά στην Ουκρανία και τόνισε ότι είναι αδύνατη η διεύρυνση χωρίς μεταρρυθμίσεις γιατί “δεν μπορεί οι πολίτες να πληρώνουν το τίμημα”.

Ο Βάλτερ Μπάιερ, ο Αυστριακός πολιτικός που εκπροσωπεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, απάντησε “ναι στη διεύρυνση, αλλά με σεβασμό στους εργαζόμενους και στη Δημοκρατία”. Μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από την ΕΕ στα θέματα αντιμετωπισης της φτώχειας σημαίνει πλαφόν στα ενοίκια και απαγόρευση εξώσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρώτη του τοποθέτηση.

Ακολούθησε το “μονόλεπτο του Νίκολας Σμιτ”, κατά το οποίο ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απευθύνθηκε στο κοινό και επεσήμανε ότι προτεραιότητες του για την οικονομία και την εργασία είναι:

    ποιοτικές συνθήκες εργσιασίας


    ισότητα για τις γυναίκες


    η επιθυμία των νέων για πράσινη μετάβαση να εφαρμοστεί


    αποτελεσματικότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες

“Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουμε αποτελέσματα μέσω μιας ισχυρής Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες και θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κόσμου”, τόνισε.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Να γίνει ασπίδα ευρωάμυνας όπως ζήτησε ο Μητσοτάκης

Στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και στο ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσει η ενίσχυση στην Ουκρανία ή να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των κρατών-μελών που τέθηκε από νεαρή συμμετέχουσα, ο Νίκολα Σμιτ ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο.

H Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε:

“Τα χρειαζόμαστε και τα δύο. Η ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη αλλά πρεπει να σταθούμε στην Ουκρανια που πολεμάει για τις δικές μας αξίες. Να την στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα”.

Ο Σάντρο Γκότζι, ιταλός πολιτικός που εκπροσωπεί το Renew Europe Now, τόνισε ότι “ο Πούτιν δε θα σταματήσει στην Ουκρανία. Γινόμαστε ουρά από τις ΗΠΑ και την Κίνα” και τόνισε ότι “για κάθε ευρώ άμυνας άλλο ένα για την εκπαίδευση”.

Η Τερί Ράιντκε κάλεσε να είναι όλοι μαζί ενάντια στην απειλή του Πούτιν και πρότεινε Ταμείο για αμυντικές δαπάνες.

Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα από την Ουκρανία για την άμυνα, είπε ο αυστριακός πολιτικός που εκπροσωπεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Βάλτερ Μπάιερ. “Εντυπωσιάζομαι που μιλάμε για ασφάλεια και ειρήνη ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε στη Μ. Ανατολή. Πότε θα πιέσει η ΕΕ το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία, πρόσθεσε ο Βάλτερ Μπάιερ και η απάντηση της προέδρου της Κομισιόν και υποψήφιας του Λαικού Κόμματος ήταν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμαυνας αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο Πάγιο ενώ η ΕΕ παραμένει πάγια υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Ο Σάντρο Γκόζι από το Renew Europe Now αμφισβήτησε επίσης την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η οποία απάντησε: Δεν είναι ώρα να ζητάτε έργα χωρίς χρηματοδότηση. Ας δουλέψουμε μαζί”.

“Δεν καταλαβαίνω το άνοιγμα της Ούρσουλα Ντερ Λάιεν σε Τζόρτζια Μελόνι ή στο ακροδεξιό VOX της Ισπανίας”, πρόσθεσε ο Σάντρο Γκόζι.





Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 8 χώρες της ΕΕ που συμμετείχε θέτοντας ένα ερώτημα ζωντανά, απευθείας από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Περνώντας στο θέμα της μετανάστευσης η EBU έδωσε τον λόγο στην Ελλάδα με τη δημοσιογράφο Κλειώ Νικολάου και τη νεαρή Αθηνά να ρωτούν για το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερθεμάτισε και τόνισε ότι 3,7 εκατομμύρια μετανάστες εισήλθαν νόμιμα στην αγορά εργασίας από το 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου. Εμεις αποφασιζουμε ποιος θα ερχεται, όχι οι διακινητές, Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, όσοι δικαιούνται να παραμένουν θα παραμένουν, οι άλλοι θα επιστρέφουν.

Αντίθετα ο Νίκολας Σμιτ τόνισε ότι υποστηρίζει το Σύμφωνο Μετνάστευσης αλλά χρειάζεται βελτίωση καθώς δικτάτορες όπως στην Τυνησία προωθούν μετανάστες στην έρημο. Η γιαγιά μου πέθανε στο Άουσβιτς γιατί οι λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες δεν άνοιγαν τις πόρτες τους σε πρόσφυγες”, πρόσθεσε.

Ιταλοί και Γάλλοι Σοσιαλιστές ψήφισαν κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης επεσήμανε ο Σάντρο Γκότζι, που εκπροσωπεί το Renew Europe Now και πρόσθεσε: “Οταν κινδυνεύουν, τους σώζουμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε ως Ευρωπαίοι και ξέρω καλύτερα από όλους ότι ο διχασμός των Ευρωπαίων έκανε τη Μεσόγειο νεκροταφείο, τόνισε ο Ιταλός υποψήφιος.

Κλίμα και περιβάλλον

Στην ερώτηση αν μπορούν να εφαρμοστούν οι στόχοι της κλιματικής πολιτικής χωρίς επιβάρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, πρώτη απάντησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που υπερθεμάτισε. Ο Νίκολα Σμιτ ζητησε κοινωνικό διάλογο με τους εταίρους ώστε να δείξουμε ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν.

Σε ερώτηση από μια 21χρονη από την Μαδρίτη για τα επόμενα βήματα στην πράσινη μετάβαση, η υποψήφια των πρασίνων Τερί Ράιντκε τόνισε ότι χρειάζεται πράσινη βιομηχανική συμφωνία και επειγόντως μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

“Χρειάζεται αειφορία και βιωσιμότητα και για περιβάλλον και γεωργία και εισόδημα. Και αναδιανομή των επιδοτήσεων”, είπε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Δημοκρατία και ηγεσία

Να ψηφιζουμε απευθείας για πρόεδρο της Επιτροπής από το 2029, πρότεινε στην ενότητα αυτή ο Σάντρο Γκότζι.

Πρέπει να αποκρούσουμε και όχι να υιοθετούμε ατζέντα της ακροδεξιάς, τόνισε ο Βάλτερ Μπάιερ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σε σχετική ερώτηση από Κύπριο φαντάρο, απάντησε η πρόεδρος της Κομισιόν και αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες είπε:

“Ειναι σημαντικό να έχουμε ξεκάθαρες αρχές, με ποιους θελουμε να συνεργαστοούμε στη νέα Ευρωβουλή. Πρέπει να ειναι υπέρ της Ευρώπης, πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν και πρέπει να σέβονται το κράτος Δικαίου. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κόμματα υπέρ του Πούτιν που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη μας και δεν θα το επιτρέψουμε”, τόνισε.

Η Γερμανίδα υποψήφια των Πρασίνων Τερί Ράιντκε απάντησε πρώτη λέγοντας “Καλησπέρα” στα ελληνικά στον Κύπριο και ανέφερε: “Πρεπει να αποκρούσουμε και όχι να υιοθετούμε ατζέντα της ακροδεξιάς”.

Οι δημοσιογράφοι των δημοσίων μέσων ενημέρωσης Annelies Beck, από το VRT του Βελγίου , και ο Martin Řezníček, από την τσεχική τηλεόραση θα συντονίσουν τη συζήτηση.

Το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) στο οποίο δεσπόζει η Μαρίν Λεπέν, καθώς και οι δεξιοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, των οποίων ηγείται η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, δεν εκπροσωπήθηκαν στο debate. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, αν και έχει επικεφαλής υποψήφιο, έχει απορριφθεί επειδή ανήκει στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από αυτό.

H πρώτη τηλεμαχία στα τέλη Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ. Η δεύτερη, που συνδιοργανώθηκε από το Bruegel και τους Financial Times επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Related posts

Ισπανία: Δασική πυρκαγιά στο νησί της Λα Πάλμα – Απομακρύνθηκαν 500 κάτοικοι

admin

Ελ Σαλβαδόρ: Σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών γίνεται αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Αμερικής

admin

Μήνυμα Μπάιντεν στους Αμερικανούς από τη Νορμανδία να δεσμευτούν εκ νέου στη δημοκρατία

admin

Ιράν: Πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της χώρας ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές

admin

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Καταλωνία λόγω της ξηρασίας

admin

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος δε δέχεται από κανέναν μαθήματα για τους μετανάστες

admin

Ουκρανία: Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, ενώ ζημιές υπέστησαν εγκαταστάσεις σε λιμάνι στον Δούναβη έπειτα από ρωσικά πλήγματα με drones

admin

Ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς θέτει τον στρατό σε θέση μάχης – “Κινηθείτε εγγύτερα προς το Κόσοβο”

admin

Συρία: Οι εκτοπισμένοι ανησυχούν για τη διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ

admin