Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Institute of Travel & Tourism 2024: Στην Ελλάδα και την Χαλκιδική το κορυφαίο βρετανικό τουριστικό συνέδριο

Το κορυφαίο συνέδριο της Βρετανικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας, Institute of Travel & Tourism (ITT) επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 26 χρόνια, και συγκεκριμένα για πρώτη φορά στη Χαλκιδική, όπου και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία 3-5 Ιουνίου.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, που στόχο είχε την ανάδειξη της  περιοχής ως εξαιρετικό προορισμό ιδανικών διακοπών αλλά και συνεδριακού τουρισμού.

Σημειώνεται ότι μόλις πέρσι (2023) η βρετανική αγορά άνοιξε ευρέως για τη Χαλκιδική, με την έναρξη των πτήσεων της Jet2 Holidays και της EasyJet Holidays από τον Απρίλιο, ενώ την πρώτη  φορά που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το αντίστοιχο ετήσιο συνέδριο του ΙΤΤ, ήταν στην Αθήνα το 1997.

Ο Γ.Γ. ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης δήλωσε σχετικά: “Με ακόμα μία πρωτοβουλία του, ο ΕΟΤ φέρνει στην Ελλάδα ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Το συνέδριο του ΙΤΤ αποτελεί κορυφαίο γεγονός με ουσιαστική και συμβολική σημασία καθώς αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί και μπορεί να διαμορφώνει εξελίξεις στον τουρισμό. Η Βρετανία παραμένει μια από τις σημαντικότερες χώρες για τον τουρισμό  μας και η διεξαγωγή του συνεδρίου δείχνει μεταξύ άλλων την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα. Θέλω να συγχαρώ το γραφείο του ΕΟΤ στη Μ. Βρετανία, τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και όλους όσους εργάστηκαν και συνέβαλλαν στην επιτυχία του συνεδρίου”.

Το συνέδριο

Το συνέδριο ΙΤΤ αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα στον ταξιδιωτικό τομέα, σχεδιασμένο για μέλη του ITT και στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες από τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε το 1956 και είναι το μοναδικό members only που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα του ταξιδιωτικού κλάδου στην Αγγλία. Κύριοι στόχοι του Ινστιτούτου είναι το lobbying, το networking και η εκπαίδευση (training). Διοργανώνουν μία σειρά εκδηλώσεων μέσα στο χρόνο στη Βρετανία καθώς και το ετήσιο συνέδριο τους, εκτός Αγγλίας σε διαφορετικό προορισμό κάθε χρόνο, επιτρέποντας στα μέλη του να βιώσουν από πρώτο χέρι τις κρυμμένες ομορφιές και τη γοητεία κάθε περιοχής. Το εν λόγω συνέδριο έχει φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων το 2023 στη Ντόχα, το 2022 στην Κωνσταντινούπολη, το 2019 στο Σπλιτ, το 2017-2018 Σικελία & Σορέντο, και το 2016 στο Τελ Αβίβ. 

Οι σύνεδροι

Στο ΙΤΤ 2024 στη Χαλκιδική συμμετείχαν 270 σύνεδροι: Tour Operators (ενδεικτικά: TUI, Thomas Cook, Dnata, G Adventures, Carisma Holidays, Newmarket Holidays, Travel Department), ταξιδιωτικοί πράκτορες (ενδεικτικά: Hays Travel, Travel Counsellors), επαγγελματίες της αγοράς από εταιρείες που περιβάλλουν την βρετανική τουριστική βιομηχανία, (ενδεικτικά: Avis, Amadeus, Deloitte, WTM, Eurostar, Newcastle International Airport, Qatar Airways), επαγγελματικές Ενώσεις Τουρισμού (ABTA, Advantage Travel Partnership), εταιρείες κρουαζιέρας (ενδεικτικά: MSC Cruises, Ambassador Cruise Line, Variety Cruises), βουλευτές, εκπρόσωποι των House of Commons & House of Lords, εκπρόσωποι βρετανικών media & influencers (ενδεικτικά: Evening Standard, TTG, Travel Gossip), διακεκριμένοι ομιλητές, ακαδημαϊκοί από τα Πανεπιστήμια του Imperial College Business School, Arden, Plymouth, Wolverhampton.

Βασική επιδίωξη της διοργάνωσης ήταν,  η προβολή της Χαλκιδικής σε στοχευμένο κοινό, δηλαδή στους επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής βιομηχανίας, όπως και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που διαχειρίζονται.

Από την εκδήλωση καλωσορίσματος στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς. Στο κέντρο η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής για την Κεντρική Μακεδονία κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσσιος, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας, κα. Ελένη Σκαρβέλη, ο Πρόεδρος του ΙΤΤ κ. Chris Mottershead, η διευθύντρια πωλήσεων του Πόρτο Καρράς, κα Μάγια Παπαδοπούλου


 

Θέματα και δράσεις 

Η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής για την Κεντρική Μακεδονία κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσσιος και η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας, κα. Ελένη Σκαρβέλη καλωσόρισαν τους συνέδρους με ειδική τελετή υποδοχής στο ξενοδοχείο Porto Carras, ενώ προσκλήθηκαν Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού για γνωριμία και networking με τους Βρετανούς Tour Operators.

Το συνέδριο απασχόλησαν οι προοπτικές του κλάδου και τάσεις της αγοράς, η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, η διαχείριση κλιματικών αλλαγών, στρατηγικός σχεδιασμός για προσέλκυση νέων ταλέντων στην τουριστική βιομηχανία.

Οι εργασίες του συνεδρίου πλαισιώθηκαν από εκδρομές και επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική κουλτούρα, και την γαστρονομία, με την συμμετοχή τους σε στοχευμένες θεματικές εμπειρίες όπως οινογευσία τοπικών ποικιλιών, ελαιογευσία, γευσιγνωσία της ΠΟΠ ελιάς Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο της πρακτικής που εφαρμόζεται συχνά από βρετανικές εταιρείες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, οι διοργανωτές του συνεδρίου του ΙΤΤ εφάρμοσαν για πρώτη φορά την πρακτική “αντιστάθμισης άνθρακα” (carbon offset) στην τοπική κοινότητα που επισκέφθηκαν. Μέσω της οικονομικής συμμετοχής κάθε συνέδρου, προσφέρθηκε το αντίστοιχο ποσό στον μη κερδοσκοπικό Σύλλογο Δρομέων και Πεζοπόρων Χαλκιδικής “Υψίζωνος” που ιδρύθηκε το 2022. Η ΜΚΟ στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινότητας εθελοντών που προάγει την δημιουργία μίας βιώσιμης εμπειρίας τρεξίματος και την συμμετοχή σε δραστηριότητες συντήρησης και καθαρισμού των τοπικών μονοπατιών στη Χαλκιδική.

Απολογιστικά, η διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου ΙΤΤ στην Ελλάδα αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για πλήθος σημαντικών παραγόντων της βρετανικής τουριστικής αγοράς να γνωρίσουν από κοντά τον προορισμό, να εξερευνήσουν τις εξαιρετικές ομορφιές της Χαλκιδικής μέσα από ξεναγήσεις και πολιτιστικές εμπειρίες, επιτρέποντας τους να συνδεθούν και να ανακαλύψουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προορισμού.

Related posts

Πρόσκληση Ζελένσκι σε Τραμπ να επισκεφτεί την Ουκρανία

admin

Ιταλία: (Άλλα) 20 χρόνια κάθειρξη σε αξιωματικό για κατασκοπεία επ’ ωφελεία της Ρωσίας

admin

Τουρκία: Προεδρία και βουλή στα χέρια ενός ή μοιρασμένα; – Φόβοι και σενάρια των επενδυτών

admin

Οι ΗΠΑ αναμένεται να παρέχουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία

admin

Στην Τουρκία ο Σταϊνμάιερ: Θα συναντηθεί με την αντιπολίτευση και τον Ερντογάν

admin

Τσελίκ απαντά στην αντιπολίτευση: Δεν ενδιαφέρει αν σε ένα κόμμα δεν αρέσουν τα αποτελέσματα

admin

Η Freddie Mac πουλά χαρτοφυλάκιο “κόκκινων” δανείων αξίας 628 εκατ. δολαρίων

admin

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε drone στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Αλγερινοί συνοριοφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο τουρίστες

admin