Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

HellasFin: Πόσο ψηλά θα πάει ο S&P 500;

HellasFin: Πόσο ψηλά θα πάει ο S&P 500;

Νέες ανώτερες τιμές κατέγραψαν οι χρηματιστηριακές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα. Και όλα αυτά τα ρεκόρ σημειώθηκαν στον απόηχο των μάκρο δεδομένων των ΗΠΑ, όπου σε αντίθεση με το αφήγημα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα περί στασιμοπληθωρισμού μάλλον περι του αντιθέτου πρόκειται, αναφέρει η HellasFin.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα της ανάλυση:

Ανατρέχοντας στους ορισμούς για τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970 και 1980 όπου το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν ο συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και αυξανόμενου πληθωρισμού, διαπιστώνουμε ότι αυτή η συνθήκη καμία σχέση δεν έχει με τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ, όπου όλα τα μεταπανδημικά τρίμηνα σημείωσαν αύξηση του ΑΕΠ υψηλότερη της μακροχρόνιας τάσης του 1,8%, με εξαίρεση αυτήν του α’ τριμήνου του 2024 όπου η ανάπτυξη υστέρησε κατάτι με την επίδοση του 1,59%. Η ανεργία με το ποσοστό 3,9% συνεχίζει να παραμένει χαμηλότερη από το μακροχρόνιο στόχο του 4,1% και ο πληθωρισμός με την ένδειξη 3,4%, προσφάτως σε αργή αποκλιμάκωση μεν, αλλά πολύ μακριά από τα υψηλά του 9,1% του Ιουνίου του 2022.

Να υπογραμμιστεί εδώ ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού συνέβη όχι σε συνθήκες επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας όπως συνήθως αυτό επιτυγχάνεται, αλλά σε συνθήκες μάλλον άνθησης σε περιβάλλον ταχύτατης και σημαντικής αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους της FED. Παρά τα πρόσφατα σημάδια κάποιας υποχώρησης της αισιοδοξίας των καταναλωτών, η γενικότερη οικονομία παραμένει ακόμη ανθηρή. Για το β’ τρίμηνο δε του 2024 τα μοντέλα της FED προβλέπουν ετησιοποιημένη αύξηση 3,6% από το πρόσφατο 1,59%, το οποίο και αυτό υπόκειται σε επι τα βελτίω αναθεώρηση.

Δεν διακρίνουμε λοιπόν συνθήκες στασιμοπληθωρισμού στην αμερικάνικη οικονομία – η οποία να μην ξεχνάμε δείχνει και την κατεύθυνση στις άλλες οικονομίες- αλλά περισσότερο δυναμικές παραμυθένιας/ιδανικής ανάπτυξης (goldilocks).

Σε εταιρικό επίπεδο θα πρέπει να προσθέσουμε την σε γενικές γραμμές ισχυρή κερδοφορία των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και καλύτερη των προβλέψεων στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση των περιθωρίων κέρδους.

Θεωρούμε λοιπόν ότι σε ένα τέτοιο μακροοικονομικό περιβάλλον με την ανακοινωμένη κερδοφορία των επιχειρήσεων αυξημένη και πρόβλεψη για αύξηση των συνολικών κερδών των εταιρειών του S&P 500 για τα 2024 στα 2,033 τρισ. δολάρια από 1,851 τρισ. δολάρια το 2023 (9,8%),για το 2025 2,308 τρισ. δολάρια (13,5%) και 2,598 τρισ. δολάρια το 2026 (12,5%) είναι εύλογο οι μετοχικοί δείκτες να καταγράφουν ανώτερα.

Άξιο αναφοράς είναι το στατιστικό γεγονός ότι μεταπολεμικά κάθε φορά που ο δείκτης μετέβαινε από πτωτική αγορά σε ανοδική και υπερέβαινε το προηγούμενο υψηλό, η άνοδος συνέχιζε για 24 έως 35 μήνες και η επόμενη κορυφή ήταν 35 έως 75% υψηλότερα. Δηλαδή θα μπορούσε σύμφωνα με το στατιστικό πρότυπο η επόμενη κορυφή του S&P 500 να βρίσκεται μεταξύ 6.500 και 8.500 μονάδων στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου του 2026. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι ενδιαμέσως δεν θα εμφανιστεί κάποια ύφεση και δεν θα προκύψουν σοβαρές αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

#HELLASFIN #Wall_Street #στασιμοπληθωρισμός

Related posts

Unibios: Αύξηση 40,9% για τα EBITDA το 9μηνο

admin

Παπουτσάνης: Στα €15,3 εκατ. αυξήθηκε ο τζίρος του πρώτου τριμήνου

admin

Attica Bank: Η Άννα Γκόβα αναλαμβάνει Chief Legal Officer

admin

Lamda: Στα €40,2 εκατ. τα ενοποιημένα EBITDA το α’τρίμηνο

admin

R Energy 1: Πού διατέθηκαν τα κεφάλαια από το ομολογιακό

admin

Helleniq Energy: «Πράσινο φως» στη διανομή μερίσματος χρήσεως 2022

admin

Το νέο ποσοστό της Goldman Sachs στη ΔΕΗ

admin

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Δυο εβδομάδες παράταση στη Δημόσια Πρόταση για MIG

admin

Ελλάκτωρ: Αγορά 45.359 μετοχών της Reds

admin