Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Flexopack: Τι «κρύβεται» πίσω από την επένδυση στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα είναι η τρίτη χώρα του εξωτερικού, στην οποία η Flexopack θα αποκτήσει παραγωγική παρουσία, καθώς πέρα από την Ελλάδα, διαθέτει ήδη εργοστάσια σε Πολωνία και Αυστραλία.

Πολιτική του εισηγμένου ομίλου -ο οποίος εξάγει τα προϊόντα του σε πολλές δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο- είναι να δραστηριοποιείται αρχικά σε ένα κράτος εμπορικά και στη συνέχεια -στο βαθμό που η αποδοχή των προϊόντων της και οι γενικότερες συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν- να αποκτά παραγωγική παρουσία, διατηρώντας ωστόσο στην Ελλάδα το συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι η έρευνα και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Η επένδυση στις ΗΠΑ θα υλοποιηθεί κατά τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από την τοπική θυγατρική που μέχρι σήμερα έχει εμπορικό χαρακτήρα και θα είναι της τάξεως των 33 εκατ. δολαρίων (μείον τα όποια ποσά επενδυτικών κινήτρων εισπραχθούν). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό αυτό με ευκολία μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την εισηγμένη, καθώς:

α) Ο καθαρός δανεισμός στις 30 Ιουνίου του 2024 ήταν μόλις 3,78 εκατ. ευρώ, όταν το περυσινό EBITDA είχε διαμορφωθεί στα 25,7 εκατ. και του πρώτου φετινού εξαμήνου στα 5,622 εκατ. ευρώ.

β) Ο όμιλος επενδύει εδώ και πολλά χρόνια γύρω στα 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως μέσα από τις ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγει. Μέσω των επενδύσεων αυτών ανεβάζει την παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων του ανά τον κόσμο και αυξάνει την παραγωγικότητά του, με αποτέλεσμα να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της σε μια κατακερματισμένη παγκόσμια αγορά πλαστικών συσκευασίας τροφίμων.

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη διαπίστωσαν πως η Flexopack αποτελεί μια ακόμη ελληνική εταιρεία (πέραν πχ των Τιτάν, Cenergy) που επενδύει στις ΗΠΑ (γενικότερο καμπανάκι για την ικανότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα να προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις) και πως η εταιρεία στο χρηματιστήριο αποτιμάται πολύ χαμηλότερα από την καθαρή της θέση (ίδια κεφάλαια 125,8 εκατ. ευρώ στις 30/6/2024).

Η ανακοίνωση

Η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «FLEXOPACK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «FLEXOPACK Α.Ε.» (εφεξής καλουμένη ως «Εταιρεία»), στα πλαίσια της ορθής, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού και σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4.1.1 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών ( όπως ισχύει μετά από την με αριθμό 201/15.04.2024 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του Χ.Α. που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 1019/21.5.2024 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), του άρθρου 17 παρ. 1 του 596/2014 Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και της με αριθμό 25 (σημείο 6) Αποφάσεως της Διοικούσας επιτροπής Χρηματιστηριακών αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι η θυγατρική της εταιρεία με την επωνυμία «Flexοpack USA INC» , η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυπριακή θυγατρική «FLEXOPACK INTERNATIONAL LIMITED» (100% ελεγχόμενη από την Εταιρεία) προέβη στην υπογραφή προσυμφώνου αγοράς οικοπεδικής εκτάσεως 80.000 τετραγωνικών μέτρων στην κομητεία Lebanon της πολιτείας της Πενσυλβάνια, των Ηνωμένων Πολιτείων, με σκοπό την μελέτη, σχεδιασμό και εν συνεχεία ανάπτυξη και κατασκευή εντός αυτής παραγωγικών/βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Η νέα αυτή σχεδιαζόμενη παραγωγική επένδυση του Ομίλου Flexοpack έχει σκοπό να ενδυναμώσει την ήδη σημαντική παρουσία του Ομίλου στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, με την αξιοποίηση της διαχρονικά κεκτημένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτει, καθώς μέσω αυτής εκτιμάται θα επιτευχθεί σε πανεθνικό (ΗΠΑ) επίπεδο η αμεσότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διακίνηση, εξυπηρέτηση και τροφοδότηση της αγοράς.

Η σχεδιαζόμενη επένδυση έχει αρχικό χρονικό ορίζοντα υλοποίησης κατ’ελάχιστον 4 έτη και το εκτιμώμενο ύψος της ανέρχεται σε 33 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί τόσο με ίδια κεφάλαια του Ομίλου , όσο και με τραπεζικό δανεισμό.

Η Flexοpack USA INC , έλαβε ήδη έγκριση εκ μέρους της Κοινοπολιτείας της Pennsylvania για την καταβολή επιχορήγησης ύψους πεντακοσίων χιλιάδων δολαρίων (500.000$) δολαρίων, ενώ παράλληλα προτίθεται να υποβάλλει αίτηση εντάξεως στο πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων στο πλαίσιο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης (Manufacturing Tax Credit) αλλά και στο πρόγραμμα Rail Freight Assistance της Πενσυλβάνια που αφορά τη λήψη οικονομικής υποστήριξης για την υλοποίηση επενδύσεων σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις του Υπουργείου Μεταφορών της Πενσυλβάνια.

Related posts

ΔΕΗ: Εντάχθηκε στον δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good Index Series στο LSE

admin

ΕΥ: Ο Σπ. Καμινάρης αναλαμβάνει επικεφαλής του τμήματος Φορολογικών Υπηρεσιών

admin

Τα Coffeeway εισέρχονται στην αγορά Ho.Re.Ca.

admin

Ιστορικό ρεκόρ σε έσοδα και κέρδη για τη Mytilineos

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Γιορτάζει 130 χρόνια συνεχούς πορείας

admin

ΔΕΗ: Επαναλαμβανόμενα EBITDA 459 εκατ. το Q1, ανεβάζει τον πήχη

admin

ΟΛΘ: Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης νέο μέλος του ΔΣ

admin

CNL Capital: Κέρδη €135.263 στο εξάμηνο

admin

Helleniq Energy: Τα σενάρια για το discount στο placement

admin