Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Κινήσεις για αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Η επιβεβαίωση της δυνατότητας να αποθηκεύσει ο Πρίνος μεγαλύτερες ποσότητες από το 1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως που προβλέπονται στην πρώτη Φάση της ανάπτυξης του έργου ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση στελεχών της Energean, της θυγατρικής της EnEarth καθώς και της Halliburton, μιας από τις μεγαλύτερες τον κόσμο εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών και προϊόντων προς τις βιομηχανίες του ενεργειακού τομέα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στη διάρκεια αυτής συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για το ότι σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει ποσότητες της τάξης των 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως. Έως τώρα, έχει επιβεβαιωθεί η αποθηκευτική δυναμικότητα του 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, με το ενδιαφέρον της εγχώριας βιομηχανίας καθώς και βιομηχανικών μονάδων από γειτονικές χώρες για την αποθήκευση να είναι έντονο. Ήδη, έχουν υπογραφεί 10 μη δεσμευτικές συμφωνίες (MoUs) με ενδιαφερόμενες βιομηχανίες (emitters).

Σημειώνεται ότι η Halliburton γνωρίζει άριστα τα κοιτάσματα του Πρίνου καθώς έχει δραστηριοποιηθεί σε αυτά από τα πρώτα χρόνια της παραγωγικής δραστηριότητας. Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία εκπόνησε την μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Λεκάνη του Πρίνου, η οποία απετέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση υπεδάφους για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ανάμεσα σε διαχειριστή κοιτασμάτων και σε εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Ακόμη, η Halliburton υποστήριξε την EnEarth στην αίτηση αποθήκευσης διοξιδίου του άνθρακα έως 1 MTPA η οποία υποβλήθηκε στην ΕΔΕΥΕΠ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της EnEarth ως προς το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ταμιευτήρας του Πρίνου θεωρείται ως ιδανικός για αυτήν την διαδικασία λόγω της δομής και του βάθους του, ενώ από τη λειτουργία του project θα προκύψουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη, όπως:

-Η αποθήκευση, αντί για την εκπομπή CO2, από επιχειρήσεις της χώρας και της ΝΑ. Ευρώπης με προφανές περιβαλλοντικό όφελος αλλά και με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η απουσία της δυνατότητας αποθήκευσης συνεπάγεται σημαντική αύξηση του κόστους συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών CO2, ιδίως από το 2027 και μετά.

-Η διασφάλιση της δραστηριότητας στον Κόλπο της Καβάλας για τα επόμενα 25 έτη.

-Η δημιουργία τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

-Η ενίσχυση των προοπτικών απασχόλησης και σπουδών για την νεολαία της περιοχής στον τόπο της.

Related posts

Νέο portal από την Εθνική Ασφαλιστική

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Απέκτησε τα εταιρικά μερίδια των Eneresco 1 & 2 έναντι €640.000

admin

Στροφή Skag σε premium προϊόντα και υπηρεσίες

admin

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

admin

Μύκονος: Σφραγίζεται μέρος του Nammos

admin

Δύο νέα καταστήματα PEPCO στα εμπορικά πάρκα της Trade Estates σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα

admin

«Black Friday και η τύχη σου γυρίζει» στα My market

admin

Ομιλος Sunlight: Ο Νίκος Μαντζούφας Chief Funding & Institutional Affairs Officer για το gigafactory

admin

Γιατί άνοιξε τώρα υποκατάστημα στην Ελλάδα η Mitsubishi Electric

admin