Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«e-λιανικό»: Αφορολόγητα κι ακατάσχετα τα 5.000 ευρώ της επιδότησης

Σύγχυση στην αγορά προκαλούν τα επιδόματα «πολλών ταχυτήτων» που έχουν δοθεί στον καιρό της Πανδημίας, το 2020 και 2021. Οι επιδοτήσεις από

τα προγράμματα του ΕΣΠΑ όχι μόνον φορολογούνται πλήρως σαν επιχειρηματικά έσοδα αλλά και κατάσχονται

(έως 30%) εκτός εάν –λόγω Covid- ορίζεται διαφορετικά με νόμο.

Διόλου τυχαία άλλωστε, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έφερε διάταξη νόμου (άρθρο 223 του νομοσχεδίου που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή για τις δημόσιες συμβάσεις) η οποία ορίζει ως «αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο» το ποσόν που καταβάλλεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης «e-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Σύμφωνα με την διάταξη αυτή όμως, η απαλλαγή από φόρο και κατασχέσεις θα ισχύσει μόνον «για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2021».

Χωρίς ειδική διάταξη, οι άλλες επιδοτήσεις και ενισχύσεις φορολογούνται και κατάσχονται. Για παράδειγμα η «μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή» που δίνουν οι Περιφέρειες όλης της χώρας, με κονδύλια του ΕΣΠΑ: σύμφωνα με την πρόσκληση, για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται να κατατεθεί το πρωτότυπο φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητος σε ισχύ. Και έτσι, όπως ισχύει γενικά στις περιπτώσεις αυτές, θεωρούνται επιχειρηματικό εισόδημα. Και οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου «δύνανται να κατάσχονται, να υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται, με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία». Το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής.

Σε πλήρη αντίθεση με την «μη Επιστρεπτέα» της κάθε Περιφέρειας, πλήρως αφορολόγητη και ακατάσχετη εξ ορισμού ήταν, είναι και παραμένει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή που δίδεται από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του MyBusinessSupport. Αυτό ορίζεται από το 1ο άρθρο της ΚΥΑ για τη διανομή της. Και αφού το προβλέπει ειδική διάταξη, στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως καλύπτει όχι μόνον το 50% του ποσού που αποτελεί Επιστρεπτέα Επιχορήγηση, αλλά και το υπόλοιπο 50% της μη Επιστρεπτέας επιδότησης -το οποίο αποτελεί και αναπόσπαστο τμήμα της κρατικής αυτής ενισχύσεως.


Related posts

Από σήμερα τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ -Ποιοι απαλλάσσονται, ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο [λίστα]

banksnews

Εφορία: Έρχονται 15.000 ραβασάκια με φόρους… κατ’ εκτίμηση!

banksnews

ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Από αύριο η υποβολή δηλώσεων αναστολών εργασίας για τον Ιούλιο

banksnews

ΔΕΔΔΗΕ: Οι ρευματοκλοπές κοστίζουν πάνω από 260 εκατ. ευρώ τον χρόνο

banksnews

Αποτελέσματα Εθνικής Ασφαλιστικής δωδεκαμήνου 2020

banksnews

Χειμερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν από σήμερα μέσω e-shop

banksnews

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι είναι οι νέοι κλάδοι εργαζόμενων που το δικαιούνται

banksnews

Διαπραγματευτικός πυρετός έως τον Μάρτιο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με τα κέρδη των ομολόγων

banksnews

Μείωση ενοικίων: Κρυφά οφέλη στους ενοικιαστές

banksnews