Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Dimand: Υποτιμημένη η μετοχή-Τιμή στόχος €11 από τη Eurobank Equities

Dimand: Υποτιμημένη η μετοχή-Τιμή στόχος €11 από τη Eurobank Equities

Η Dimand είναι, σύμφωνα με την Eurobank Equities ένας από τους κορυφαίους developers στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται συνολικά 20 projects συνολικής έκτασης 539.000 τ.μ. και εκτιμώμενης αξίας (Gross Development Value – GDV) ύψους σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωσή τους. Χρηματιστηριακά, φαίνεται πως η μετοχή της έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου κι έτσι η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση buy και τιμή-στόχο στα 11 ευρώ.

Η ανάλυση της Eurobank Equities επισημαίνει πως η Dimand διακρίνεται για την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών και σύγχρονων κτιρίων, με βασικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητάς της, έπειτα από 18 χρόνια παρουσίας στον χώρο, την ικανότητα να εντοπίζει περιοχές ώριμες για αστική ανάπτυξη και ως εκ τούτου την απόκτηση γης σε ανταγωνιστικές τιμές.

Κάνει δε ιδιαίτερη αναφορά στα projects της εταιρείας, σημειώνοντας πως 20 από αυτά αναμένεται την περίοδο 2024-27.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank Equities εκτιμά ότι η απόδοση των assets της Dimand θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε ενίσχυση του ισολογισμού του ομίλου και αυξάνοντας την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του (ROE). Συγκεκριμένα, το μοντέλο της χρηματιστηριακής προβλέπει ότι η Dimand θα “αποκρυσταλλώσει” κερδοφορία 180 εκατ. ευρώ από τα 20 projects έως το 2027, τα 30 εκατ. ευρώ το 2024.

Σημειώνεται πως η αποτίμηση της Dimand είναι εκ φύσεως δύσκολη λόγω της δομής του ομίλου και τη φύση της δραστηριότητας ανάπτυξης ακινήτων, αναφέρει η Eurobank Equities αλλά επισημαίνει μία σχετικά απλή προσέγγιση που ακολουθεί για την εταιρεία.

1) Τα υπό ανάπτυξη projects 

2) Τα projects που ανακοινώθηκαν πρόσφατα

3) Το project Skyline (η συμφωνία θα κλείσει στο β’ εξάμηνο του 2024) και 

4) την αξία της δραστηριότητας διαχείρισης υπηρεσιών έργων, που θεωρείται “asset-light” και μπορεί να εκληφθεί επαναλαμβανόμενη ροή εσόδων.

Έτσι καταλήγει σε μία αποτίμηση SOTP (Sum-of-the-Parts Valuation) στα 11 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα τιμή ενσωματώνει αποτελεσματικά μόνο τα τρέχοντα 20 projects και την αξία της επιχείρησης υπηρεσιών, τονίζοντας ότι έτσι το upside από το project Skyline και τα πρόσφατα ανακοινωθέντα έργα ουσιαστικά δίνονται δωρεάν ως “free option”.

d2

Αποτίμηση

Η έκθεση σημειώνει ότι η μετοχή έχει υποστεί απώλειες 43% από την IPO της, έχοντας επιβαρυνθεί τόσο από τα γενικότερα ζητήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος (αύξηση επιτοκίων, αυστηρότερους όρους πίστωσης, υποβάθμιση του ευρύτερου τομέα) όσο και από πιο ειδικούς παράγοντες (πολυπλοκότητα, πορεία προς τη δημιουργία εσόδων).

Ωστόσο, η Eurobank Equities τονίζει ότι παρά το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι developers συνολικά παγκοσμίως, όσοι εμφανίζουν διψήφια ποσοστά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων συνήθως διαπραγματεύονται με δείκτη άνω του 1x στην αναλογία P/NAV (τιμής προς καθαρή αξία ενεργητικού – Price to Net Asset Value ratio). Σε αυτή τη βάση, η Dimand στο 1,1x του δείκτη P/NAV του 2023 αλλά κάτω του 1x το 2024 και δεδομένης της δημιουργίας κεφαλαίου άνω των 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση, συνιστά για τη χρηματιστηριακή μία μετοχή σημαντικά μειωμένου κινδύνου (de-risked) στα επίπεδα αυτά.

Με βάση τα παραπάνω, η Eurobank Equities εκτιμά ότι η μετοχή της Dimand θα κινηθεί υψηλότερα στο φάσμα της αποτίμησης καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της εταιρείας να διατηρήσει διψήφια ROEs και ξεκινά την κάλυψη με σήμα “buy”.

d1

#Ανάλυση #DIMAND #αξιολόγηση #Eurobank #χρηματιστήριο #αξία #μετοχή #μετοχές

Related posts

Alpha Trust: Αύξηση σε όλα τα βασικά μεγέθη-Παρουσίαση στους αναλυτές

admin

Profile: Πώληση 400.000 μετοχών από το Χαράλαμπο Στασινόπουλο

admin

Συγκροτήθηκαν το ΔΣ και οι Επιτροπές της Motor Oil

admin

Attica: Στις 15/11 η αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε τροχιά αναβάθμισης της Εναλλακτικής Αγοράς

admin

Attica Group: Στις 7 Σεπτεμβρίου η ετήσια ΓΣ

admin

Ομόλογο Intralot: Ξεπέρασαν τα €200 εκατ. οι προσφορές- Η κατανομή

admin

EPSILON ΝΕΤ: Ισχυρή ανάπτυξη με άνοδο 60% στον Κύκλο Εργασιών

admin

Χ.Α.: Στις 1386-1382 μονάδες η εγγύτερη στήριξη

admin