Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

DBRS: Σημαντική μείωση του Cost of Risk στις ελληνικές τράπεζες

Oι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των επιπέδων του κόστους ρίσκου (CoR) επισημαίνει σε ανάλυσή της για τον ευρωπαϊκό κλάδο η DBRS.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το μέσο CoR για τις τέσσερις συστημικά σημαντικές ελληνικές τράπεζες μειώθηκε στις 77 μονάδες βάσης, σημειώνοντας σημαντική πτώση από 131 μ.β. το 2023 και 106 μ.β. το πρώτο τρίμηνο του 2023 και βελτιώθηκε σημαντικά από τις 182 μ.β. το 2019.

Η μεγαλύτερη μείωση στο CoR το 1ο τρίμηνο σημειώθηκε στην Πειραιώς (-101 μ.β.), ακολουθούμενη από την Alpha Bank (-49 μ.β.), τη Eurobank (-37 μ.β.) και την Εθνική (-30 μ.β.) αντανακλώντας τα βελτιωμένα προφίλ κινδύνου.

Ευρύτερα στην Ευρώπη, το κόστος κινδύνου (CoR) των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν σταθερό το 1ο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το οικονομικό έτος του 2023 και το 1ο τρίμηνο του 2023, και οι περισσότερες τράπεζες ανέφεραν παρόμοια ή βελτιωμένα επίπεδα CoR.

Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες συνέχισαν να αναφέρουν σταθερή αύξηση στα επίπεδα του CoR το 1ο τρίμηνο του 2024, ακολουθώντας την τάση που παρατηρήθηκε το 2023, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η επιδείνωση δεν ήταν σημαντική και η τιμή εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019.

Related posts

Ο Φώτης Κουρμούσης αναλαμβάνει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ

admin

Κεντρικός τραπεζίτης: Κλειδί για τη μείωση επιτοκίων οι μισθοί

admin

ΤτΕ: Δανείστε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

admin

Morgan Stanley: Απολύει traders που έκρυψαν ζημιές έως $140 εκατ.

admin

Στεγαστικά δάνεια: Τι δείχνει η «ακτινογραφία» της Τράπεζας Ελλάδος

admin

Εργαζόμενοι Alpha Bank: Να μπει τέλος στον εργασιακό εκφοβισμό

admin

Νέο λειτουργικό μοντέλο καταστήματος από την Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Ιωάννου-ΕΤΕ: Εχουμε αφήσει πίσω μας το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

admin

Ολο το σχέδιο εξυγίανσης – ιδιωτικοποίησης της Attica Bank

admin