Image default
ΚΟΣΜΟΣ

COP28: Οι συμμετέχουσες χώρες ενέκριναν επίσημα συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:34

Οι χώρες που συμμετέχουν στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) ενέκριναν σήμερα επίσημα συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές.

Η συμφωνία υιοθετήθηκε ύστερα από την εναρκτήρια τελετή της COP28, και έγινε δεκτή με τις ενθουσιώδεις επευφημίες των συνέδρων. Η ιστορική απόφαση παγιώνει το βασικό αποτέλεσμα της COP27 που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Αίγυπτο, όπου το ταμείο είχε εγκριθεί επί της αρχής αλλά το βασικό του πλαίσιο δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Απεσταλμένοι από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες σχεδίασαν τη συμφωνία αυτή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων που έγιναν φέτος. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ταμείου που θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απωλειών που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

“Συγχαίρω τις πλευρές για αυτή την ιστορική απόφαση. Είναι μια θετική ένδειξη για τον κόσμο και για τη δουλειά μας”,δήλωσε ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, ο προεδρεύων της φετινής διάσκεψης. “Σήμερα γράψαμε μια σελίδα της Ιστορίας…Η ταχύτητα με την οποία το καταφέραμε είναι πρωτόγνωρη, εκπληκτική και ιστορική”.4

Η Μαντλέν Ντιούφ Σαρ, πρόεδρος της ομάδας των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, που εκπροσωπεί τις 46 φτωχότερες χώρες, χαιρέτισε μια απόφαση με “τεράστια σημασία για την κλιματική δικαιοσύνη”.

“Αλλά ένα ταμείο κενό δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες μας”, τόνισε η ίδια.

“Πρέπει πλέον οι πλούσιες χώρες να ανακοινώσουν σημαντικές συνεισφορές”, δήλωσε η Φριντερίκε Ρόντερ, από την μκο Global Citizen.

Σύμφωνα με αρκετούς διαπραγματευτές, με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία πρόκειται να ανακοινώσουν μια πρώτη συνεισφορά της τάξης των μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Reuters, στις χώρες που έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν περιλαμβάνονται η Γερμανία με 100 εκατ. δολάρια, η Βρετανία με έως 60 εκατ. λίρες, οι ΗΠΑ με 17,5 εκατ. δολάρια και η Ιαπωνία με 10 εκατ. δολάρια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεισφέρουν 100 εκατ. δολάρια στο ταμείο αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ. “Συγχαίρουμε όλες τις πλευρές για την ιστορική υιοθέτηση αυτού του ταμείου για την αντιμετώπιση του κλιματικού αντίκτυπου και ανακοινώνουμε τη δέσμευση των ΗΑΕ για 100 εκατ. δολαρια ως συνεισφορά μας”, δήλωσε ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Η συστηματική χρήση βασανιστηρίων στην Αίγυπτο “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”

admin

Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα προκύψει συμφωνία για τους ομήρους

admin

Σεισμός στο Μαρόκο: Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες – 2.862 οι νεκροί, πάνω από 2.500 τραυματίες

admin

Γαλλία: Νέοι συναγερμοί για βόμβα σε 18 αεροδρόμια, 10 εκκενώθηκαν

admin

Η Δανία σχεδιάζει επιπλέον βοήθεια 2,6 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία – “Μεγάλη συνεισφορά”, λέει ο Ζελένσκι

admin

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. αποδέχεται τη θέση της Σόφιας υπέρ των παραγωγών αιθέριων ελαίων

admin

Ουγκάντα: Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην επαρχία Ντορόκο

admin

Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν 20 τετρ. χλμ. γύρω από την Μπαχμούτ – Οι Ρώσοι προωθούνται εντός της πόλης

admin

Βόρεια Μακεδονία: Συνάντηση ηγετών των χωρών της Διαδικασίας Brdo-Brioni στα Σκόπια

admin