Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Η ΕΚΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή για τα μερίσματα των τραπεζών

Η προσπάθεια των ανώτερων ρυθμιστικών αρχών να μετριάσουν τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών των τραπεζών παραπαίει εν μέσω αντιδράσεων από τους σκληροπυρηνικούς και τη νέα πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου Claudia Buch, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που ήθελαν να διευκολύνουν τις τράπεζες να πληρώνουν το πλεονάζον κεφάλαιο έχουν μέχρι στιγμής δυσκολευτεί να πείσουν τους ομολόγους τους, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας. Είναι κρίσιμο ότι η Buch έχει δώσει σήμα ότι θέλει να διατηρήσει το status quo καθώς ανέλαβε την ηγεσία του συμβουλίου φέτος, ανέφεραν οι πηγές.

Οι πληρωμές των μετόχων αποτελούν εδώ και καιρό βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών της περιοχής, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η αυστηρή γραμμή της εποπτικής αρχής για τις πληρωμές ευθύνεται εν μέρει για τις χαμηλές αποτιμήσεις τους. Το Bloomberg ανέφερε τον Νοέμβριο ότι αρκετές ρυθμιστικές αρχές συμμερίζονταν αυτή την άποψη και πίεζαν να μειωθεί ο κεφαλαιακός πήχης που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες για τις πληρωμές, καθώς και να καταργηθεί μια χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης για μεγάλες επαναγορές μετοχών. 

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο έχει δείξει μικρή διάθεση να αλλάξει την προσέγγιση της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις πηγές. Ορισμένοι από τους αξιωματούχους δήλωσαν στο Bloomberg ότι ανησυχούν για το αν θα επιτραπεί η έξοδος υπερβολικού κεφαλαίου από το τραπεζικό σύστημα. Άλλοι υπερασπίστηκαν την ευελιξία που έχουν σήμερα ως απαραίτητη για να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιμέρους τράπεζες.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ενώ ο κλάδος έχει επωφεληθεί πρόσφατα από την άνοδο των επιτοκίων που επέτρεψε σε πολλές τράπεζες να αυξήσουν τις δεσμεύσεις πληρωμών, οι περισσότερες τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες της Wall Street. Ο πρόεδρος της Societe Generale SA Lorenzo Bini Smaghi υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της ΕΚΤ, λέγοντας ότι οι ενέργειές της και εκείνες άλλων ευρωπαϊκών αρχών έχουν καταστήσει τις τράπεζες λιγότερο ελκυστικές στα μάτια των μετόχων.

“Η δυσκίνητη διαδικασία αδειοδότησης για τη διενέργεια επαναγοράς μετοχών δημιούργησε την εντύπωση ότι η ΕΚΤ στοχεύει στην άσκηση αυστηρού εποπτικού ρόλου επί της μερισματικής πολιτικής των τραπεζών”, δήλωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη νωρίτερα φέτος.

Η Buch δήλωσε στους επενδυτές σε συνέδριο που διοργάνωσε η Morgan Stanley τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την αγοραία αξία των τραπεζών.

“Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν τους ιδιοκτήτες τους”, είπε. Παρόλα αυτά, ο εποπτικός φορέας πρέπει επίσης να “λάβει υπόψη του τους μελλοντικούς κινδύνους και δεν αποτυπώνονται όλα αυτά στις αποτιμήσεις”.

Η πρώην αντιπρόεδρος της Bundesbank έχει δείξει ετοιμότητα στο να ακούσει τις ιδέες των συναδέλφων του στο εποπτικό συμβούλιο, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους που έχουν γνώση του ζητήματος. Ωστόσο, οι συνάδελφοί της έχουν τη σαφή εντύπωση ότι δεν υποστηρίζει τη χαλάρωση της στάσης της ΕΚΤ όσον αφορά τις πληρωμές, είπαν οι πηγές.

Δημοσίως, η Buch επανέλαβε επίσης τη θέση του προκατόχου της ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μπορούν να διατηρήσουν την οικονομική τους ευρωστία ακόμη και αν η οικονομία υποχωρεί.  “Φυσικά εξετάζουμε επίσης τη μακροπρόθεσμη κεφαλαιακή θέση των τραπεζών για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη τα δυσμενή σενάρια”, δήλωσε τον περασμένο μήνα.

Αυτή είναι μια φράση-κλειδί την οποία οι υποστηρικτές μιας πιο χαλαρής προσέγγισης είχαν επικρίνει ως αδιαφανή και ότι παρέχει στην ΕΚΤ υπερβολικά μεγάλα περιθώρια για να πιέζει τις τράπεζες ώστε να περιορίσουν τις πληρωμές.

Related posts

Η Μόσχα δηλώνει ότι θα προβεί σε αντίποινα κατά της Μολδαβίας για την απόφασή της να ενταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ

admin

Δανία και Ολλανδία δεσμεύονται να δωρίσουν F-16 στην Ουκρανία

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Σουηδία θα στηρίξει την Τουρκία σε τρομοκρατία, άνοιγμα θεωρήσεων και ένταξη στην ΕΕ

admin

Ζιμπάμπουε: Αλλάζει νόμισμα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό

admin

Νίγηρας: Κρίσιμη σύνοδος των κρατών της δυτικής Αφρικής – Οι επόμενες κινήσεις μετά την αποτυχία του τελεσίγραφου

admin

Μερίδιο 10% αποκτά η Saudi Aramco σε κινεζική εταιρεία πετροχημικών

admin

Ρωσία: Ο Πριγκόζιν τα βάζει με τις “φατρίες” του Κρεμλίνου και τις κατηγορεί ότι καταστρέφουν τη χώρα

admin

ΟΗΕ: Όλα δείχνουν ρωσικό πύραυλο στο πλήγμα σε χωριό του Χάρκοβο – 52 οι νεκροί

admin

Η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας ακύρωσε παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία

admin