Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελική μάχη στο έκτακτο Συνέδριο

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές ήρθε με ανάταση χειρός, καθαρή πλειοψηφία επί των παρόντων και 12 αποχές –μεταξύ των οποίων έξι από τον στενό πυρήνα του Παύλου Πολάκη. Οσο πρωτοφανής (και «πραξικοπηματική» κατά την πλευρά Κασσελάκη) όμως κι αν είναι η απόφαση που λήφθηκε εντός της αίθουσας, άλλο τόσο πρωτοφανές ήταν το κλίμα εκτός: φωνές, αλληλοκατηγορίες και ύβρεις εκτοξεύονταν ανάμεσα στα μέλη της ΚΕ και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου, σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα που περιγράφεται καθαρά στα βίντεο που έχουν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και αποδεικνύουν την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η στάση της πλειοψηφίας δεν ήταν βέβαιο πως θα περνούσε εξαρχής: η ξεκάθαρη διάθεση να μπει τέλος στην υποψηφιότητα την ίδια ημέρα είχε να ξεπεράσει τον σκόπελο της απαρτίας – η συνεδρίαση άρχισε με καθυστέρηση δύο ωρών, ενώ στο τέλος παραλήφθηκαν 151 καρτελάκια. Μέλη του οργάνου που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη ήταν παρόντα στον χώρο, χωρίς ωστόσο να δηλώνουν την παρουσία τους και να μπαίνουν στην αίθουσα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός και να ξεκινήσει η συζήτηση. Από το στρατόπεδο του πρώην προέδρου, μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη μπήκε στη συνεδρίαση επίσημα, απευθυνόμενη ονομαστικά στην ομιλία της σε στελέχη που μέχρι κάποιο σημείο θεωρούνταν ουδέτερα έως και κοντά στο στρατόπεδο Κασσελάκη, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νίκος Παππάς και ο Σωκράτης Φάμελλος – και ζητώντας παράλληλα ονομαστική ψηφοφορία, αμφισβητώντας την απαρτία. «Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα», ανέφερε, από την πλευρά της η Ολγα Γεροβασίλη. «Είμαστε στο σημείο αυτό ύστερα από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου. Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό», σχολίασε. Η ομιλία της περιέγραφε και το κλίμα στον στενό πυρήνα των «87», ωστόσο το εξώδικο προς το κόμμα έγειρε την πλάστιγγα και για πολλούς μετριοπαθείς – από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης δεν έδωσε το παρών στη συνεδρίαση, ενώ τα στελέχη που πρόσκεινται σ’ αυτόν μπήκαν στην αίθουσα, αλλά δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και, εν τέλει, στην απόφαση του αποκλεισμού. Από πολλές πλευρές, ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα στην εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι είναι καταλυτικός, έστω κι αν δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφύγει κάθε εμπλοκή.

Ολα για τους σύνεδρους

Πώς αλλάζει η απόφαση που λήφθηκε; Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων είναι στις 24 Οκτωβρίου και παρόλο που ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει τον φάκελό του, η απόφαση της ΚΕ, που είναι το κύριο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, δεν επιτρέπει την ανακήρυξή του. Ο ίδιος δίνει ραντεβού στο έκτακτο Συνέδριο, γιατί μόνο αυτό μπορεί να ακυρώσει την απόφαση και ο Κασσελάκης να είναι υποψήφιος. Και πάλι, όμως, πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα: το Συνέδριο εκλέγει από την αρχή τους συνέδρους του, στη βάση του κόμματος, στις 2-3 Νοεμβρίου, που σημαίνει πως οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου πρέπει και να γίνουν σύνεδροι (έχουν δικαίωμα εγγραφής στις οργανώσεις για να θέσουν υποψηφιότητα έως τις 25 του μήνα) και να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο σώμα για να μπορέσει ακόμα και να συζητηθεί η υποψηφιότητά του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Συνέδριο φαίνεται πως είναι το πεδίο της τελικής μάχης, ώστε ο Κασσελάκης να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση από την οποία εξέπεσε.

Σενάρια αναβολής

Αν, τελικά, γίνει στον χρόνο που έχει οριστεί, δηλαδή στις 8-10 Νοεμβρίου, και στην Κουμουνδούρου δεν επιλέξουν να μεταθέσουν τον χρόνο του για αργότερα, υπό τον φόβο διάλυσης των οργανώσεων και του πολωτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί και στη βάση – στο παρασκήνιο, άλλωστε, γίνεται λόγος ακόμη και για αναβολή των εκλογών έως την άνοιξη του 2025. Ηδη η κατάσταση που επικρατεί, αλλά πολύ περισσότερο μια πιθανή αναβολή, θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα, απειλώντας τον ρόλο της κοινοβουλευτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης που σήμερα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – επισημαίνεται πως η απόσταση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο ΠΑΣΟΚ είναι μόλις πέντε βουλευτές και ο στενός πυρήνας Κασσελάκη απαρτίζεται από περισσότερους.

Related posts

Στέφανος Κασσελάκης: Συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης

admin

Τετ α τετ Ιμάμογλου με Κασσελάκη – Τι συζήτησαν

admin

Τι σηματοδοτεί το ταξίδι στις Βρυξέλλες εν μέσω εσωκομματικής δίνης

admin

Ελιγμός Ράμα με τον «εκλεγμένο δήμαρχο» Μπελέρη

admin

Ο αμερικανός πρεσβευτής… καθησυχάζει την Αγκυρα

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε στη Νέα Σμύρνη ο Στέφανος Κασσελάκης

admin

Κλείνει το «θέμα Κικίλια» ο Μητσοτάκης με συνάντηση με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Δίχως ουσία η επιστολή – παρωδία του πρωθυπουργού στην Κομισιόν για την ακρίβεια

admin

Σταϊκούρας: Αρχές Σεπτεμβρίου «κλειδώνουν» τα μέτρα της ΔΕΘ

admin