Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Κλείνει τα σύνορα στους μετανάστες χωρίς έγγραφα ο Ντ. Τουσκ

Η Πολωνία σχεδιάζει να αναστείλει προσωρινά τα δικαιώματα που συνδέονται με την παροχή ασύλου στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που αποσκοπεί στη μείωση της μετανάστευσης χωρίς έγγραφα στο ελάχιστο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ.

Η επίσημη ανακοίνωση περί αλλαγής πολιτικής γίνεται σήμερα Σάββατο, λίγες εβδομάδες αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ότι παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους με τους γείτονές της και μετά από αρκετά χρόνια μεταναστευτικής κρίσης που η Πολωνία θεωρεί κατευθυνόμενη και την αποδίδει στους προέδρους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

“Ένα στοιχείο της στρατηγικής μας θα είναι η προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ασύλου και θα ζητήσω να αναγνωριστεί αυτή η απόφαση στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Τουσκ στη Βαρσοβία.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς χρησιμοποιείται από τον Λουκασένκο και τον Πούτιν, από λαθρέμπορους και διακινητές ανθρώπων – πώς το δικαίωμα στο άσυλο χρησιμοποιείται ακριβώς ενάντια στην ουσία του”.

Ο Ντόναλτ Τουσκ πρόσθεσε ότι θα κλείσει τα σύνορα της Πολωνίας έναντι των εισερχομένων χωρίς έγγραφα παρά την πιθανή αποδοκιμασία της πολιτικής του αυτής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιό του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα.

“Δεν θα σεβαστούμε και δεν θα εφαρμόσουμε καμία ιδέα της ΕΕ εάν είμαστε βέβαιοι ότι είναι επιζήμια για την ασφάλειά μας”, είπε ο Ντ. Τουσκ, αναφερόμενος στο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση.

Οι ισχυρές επιφυλάξεις της Πολωνίας απέναντι στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες αντιρρήσεις που εκφράζονται και από άλλα μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ. Τον Σεπτέμβριο, η Ουγγαρία και η Ολλανδία ζήτησαν να αποδεσμευτούν από την ευρωπαϊκή συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ η Δανία ζήτησε αυστηρότερους κανόνες για τη μετανάστευση στην ΕΕ.

Το σύμφωνο για το άσυλο, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος μετά από σχεδόν μια δεκαετία ταραγμένων διαπραγματεύσεων, σχεδιάστηκε για να τυποποιήσει το σύστημα που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Καθιέρωσε επίσης έναν “μηχανισμό αλληλεγγύης” που απαιτεί από τα κράτη μέλη, για πρώτη φορά, να συμφωνήσουν είτε να δέχονται μια ετήσια ποσόστωση μεταναστών, είτε να πληρώνουν ένα τέλος για κάθε αιτούντα άσυλο που απορρίπτουν είτε να αυξάνουν την υποστήριξη για επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ για τη διαχείριση αφίξεων.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης καθώς η χώρα αντιμετωπίζει παράνομες διελεύσεις στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία.

“Η Πολωνία βρίσκεται σε μια ειδική κατάσταση”, είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα την Τετάρτη με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. Ως εκ τούτου, η θέση μας εντός της ΕΕ θα είναι ιδιαίτερα σκληρή”.

Η Πολωνία έχει δοκιμάσει διάφορα μέτρα για να περιορίσει τις εισόδους στα ανατολικά της σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός τείχους που φυλάσσεται από στρατιώτες και της δέσμευσης να δαπανήσει δισεκατομμύρια για πρόσθετες οχυρώσεις. Μετά την εισαγωγή αυτών των μέτρων ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων προς την Πολωνία έχει μειωθεί σημαντικά.

Related posts

Ιράν: Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να εξοντώσουν τη Χαμάς

admin

ΕΕ: Καταγγέλλει ότι οι ρωσικές προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής καταπίεσης

admin

Eli Lilly: Άλμα κερδοφορίας υπό την εκρηκτική ζήτηση για το φάρμακο απώλειας βάρους

admin

Ουκρανία: Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ζήτησε ταχεία αποστολή σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας

admin

Ρωσία: Εισαγγελική προειδοποίηση για τυχόν διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών

admin

Ισραηλινός πρεσβευτής: “Όνειδος” η έγκριση ψηφίσματος από τον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

admin

Γκουτέρες: “Αναστατωμένος” από τις πληροφορίες για χρήση τεχνητής νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό

admin

Μήνυμα Μπάιντεν στις οικογένειες των ομήρων της Χαμάς: “Κάντε κουράγιο, ερχόμαστε”

admin

Ρωσία – Ουκρανία: Η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη ενός χωριού στην περιοχή του Χαρκόβου, το Κίεβο υποβαθμίζει τη σημασία του

admin