Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε επικίνδυνο μονοπάτι το ΧΑ με απώλειες 2,77% τον Οκτώβριο

Σε επικίνδυνο μονοπάτι το ΧΑ με απώλειες 2,77% τον Οκτώβριο

Στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις μόνο σε μία, αυτή της προηγούμενης Παρασκευής κατάφερε το ΧΑ να κλείσει θετικά ( 1,37%). Όλες οι υπόλοιπες ήταν πτωτικές, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να έχει υποχωρήσει σημαντικά στις 1411 μονάδες καταγράφοντας απώλειες τον Οκτώβριο -2,77% και έχοντας μπει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι με τους κοντούς ΚΜΟ να έχουν κόψει για κάτω (σήμα πώλησης) και στα όρια του 200άρη που είναι ο πλέον σημαντικός.

Οι συμμετέχοντες αναμένουν αντίδραση (βασικά λόγω Παρασκευής) για να ωραιοποιηθεί η κάκιστη εικόνα της αγοράς όπου στην χθεσινή συνεδρίαση συντονίστηκαν αρνητικά, όχι μόνο οι τράπεζες που είναι ο ασθενής του τελευταίου διαστήματος (ΔΤΡ 1200 , χαμηλό δύο μηνών) αλλά και μετοχές που δίνουν τον τόνο στην αγορά (ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ κα). Με αυτά τα δεδομένα ήταν δύσκολη η απόπειρα μαζέματος παρά τον σχετικά περιορισμένο τζίρο.

Είχαμε σχολιάσει και τις προηγούμενες μέρες ότι οι κινήσεις διαφόρων εισηγμένων θα τραβήξει σημαντική ρευστότητα από την αγορά (ΕΤΕ, Cenergy, ΑΤΤ, BOCHGR) που μαζί με τις εκδόσεις Ομολόγων σίγουρα επιβαρύνουν την ζήτηση για μετοχές, σε μια συγκυρία που οι ξένες αγορές κινούνται σε ιστορικά υψηλά με το ΧΑ να μένει εκτός των εξελίξεων.

Χθες ολοκληρώθηκε και το placement της Cenergy για 200 εκ με τελική τιμή στο κάτω όριο που είχε ανακοινωθεί (9 ευρώ), μια σημαντική στιγμή για την εισηγμένη, τόσο για την μεγαλύτερη διασπορά που επιτυγχάνεται με την μείωση των ποσοστών των βασικών μετόχων όσο και της δύναμης πυρός που αποκτά για την μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ.

Σε τεχνικό επίπεδο η εικόνα είναι θολή με τον ΓΔ να έχει χάσει (έστω και οριακά) τις σημντικές μηνιαίες στηρίξεις και να βλέπει περισσότερο στην άμυνα παρά στην επίθεση.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#ΧΑ #ΚΟΥΜΕΤΤΗΣ #Ανάλυση

Related posts

Πλαστικά Θράκης: Συμμετοχή στο Frankfurt Mid Cap Event

admin

Goldman Sachs και Morgan Stanley «αγοράζουν» ελληνικές τράπεζες

admin

ΔΕΗ: Στο 5,15% το ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Moody’s: Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη στηρίζουν τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών

admin

Reds: Έως τις 17 Ιουνίου η διαπραγμάτευση στο Χ.Α.

admin

Alpha Bank: Οι προβλέψεις της Optima για τα οικονομικά μεγέθη

admin

Στις αγορές με νέο senior ομόλογο η Eurobank

admin

Motor Oil: Καθαρά κέρδη €237 εκατ. (αύξηση 20%) στο τρίμηνο

admin

Πειραιώς: Εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,42 το 2022

admin