Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλό ενός μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών – Τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών

«Εγκλωβισμένο» στη διάθεση των επενδυτών για ρευστοποιήσεις παρέμεινε το

ελληνικό χρηματιστήριο

, για τέταρτη διαδοχική ημέρα, υποχωρώντας αισθητά από τη «ζώνη» των 1.420 μονάδων και χάνοντας ταυτόχρονα τη στήριξη των 1.415 μονάδων. Επιβαρυντικά φαίνεται ότι λειτουργούν -τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση- τα placements και οι αυξήσεις κεφαλαίων των εισηγμένων.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (10/10) ο

Γενικός Δείκτης

 σημείωσε πτώση 7,66 μονάδων ή –0,54% και έκλεισε στις 1.411,61 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.411,56 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.422,30 μονάδες. Πρόκειται για το χειρότερο κλείσιμο σε «βάθος» σχεδόν ενός μήνα και συγκεκριμένα από τις 12 Σεπτεμβρίου (1.406,91 μονάδες).





Επιπλέον, αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική πτώση του ΓΔ, ο οποίος έχασε σωρευτικά –1,27%. Παράλληλα, έκανε ένα αρνητικό 9Χ10 που του έχει κοστίσει –4,05%. Μόλις μία ανοδική συνεδρίαση έχει κάνει το Χ.Α. τον Οκτώβριο, καταγράφοντας απώλειες –2,77% εντός του μήνα.


Το rotation στους αρνητικούς πρωταγωνιστές συντήρησε τις πτωτικές τάσεις στην εγχώρια αγορά. Σήμερα η Cenergy Holdings είχε την τιμητική της λόγω της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε περίπου πριν μιάμιση ώρα. Ο τίτλος πιέστηκε προς το κατώτατο όριο του εύρους τιμών που έχει προσδιοριστεί (9 με 9,86 ευρώ), υποχωρώντας κατά -3%.





Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν επίσης ο ΟΤΕ, η Lamda Development, η ΔΕΗ, η Jumbo, η Metlen και η Intralot, με την τελευταία να «φλερτάρει» με νέα χαμηλά έτους. Πιο ήπια πτώση για τις τράπεζες, ενώ η ΕΤΕ παρέμεινε στο προσκήνιο λόγω του υψηλού τζίρου. Μεταξύ άλλων, πέρασε ένα μεγάλο πακέτο αξίας 7,45 εκατ. ευρώ στην τράπεζα.






Η Αθήνα δε συντονίζεται με το εξωτερικό

Σε αντίθεση με τη νευρικότητα της Αθήνας, στα ξένα χρηματιστήρια επικρατεί κλίμα ικανοποίησης, καθώς αυξάνεται η risk-on διάθεση των επενδυτών που τροφοδοτείται από τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας και τα νέα ρεκόρ στη Wall Street. Θετικός καταλύτης τα πρακτικά της Fed, όπου δίνεται «σήμα» για νέες ισχυρές μειώσεις των επιτοκίων.





Σχετικά με την Cenergy Holdings, η ισχυρή ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα τον καθορισμό των 9 ευρώ ως ελάχιστη τιμή συμμετοχής στην AMK. Το τελικό εύρος θα διαμορφωθεί μέσω της θεσμικής προσφοράς, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκφράζει την ικανοποίησή της. Αμέσως μετά η «σκυτάλη» περνά στην Attica Bank, καθώς την Παρασκευή ξεκινά -εκτός απροόπτου- η διαδικασία για την ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ, με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου.


Όσον αφορά τη Metlen, ολοκλήρωσε με επιτυχία την έξοδό της στις αγορές με 5ετές πράσινο ομόλογο, συγκεντρώνοντας 750 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου των 500 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν έντονο, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ, και το τελικό επιτόκιο μειώθηκε στο 4%, από το αρχικό guidance που είχε καθοριστεί στο 4,5%. Για το ομόλογο της Metlen τοποθετήθηκε η πλατφόρμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, τονίζοντας πως διεκπεραιώθηκε από γραφεία υψηλής απόδοσης. Το listing του ομίλου στο LSE αναμένεται να πραγματοποιηθεί το α’ τρίμηνο του 2025.


Η προσοχή παραμένει στραμμένη στην Τράπεζα Κύπρου. Η CarVal προχώρησε την πώληση του 3% της συμμετοχής της στην τράπεζα μέσω τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές, έναντι 4,2 ευρώ ανά μετοχή. Μετά το placement, το ποσοστό της CarVal ανέρχεται σε περίπου 6%.


Παράλληλα, ανοίγει ο «δρόμος» για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ άναψε το «πράσινο φως». Ευεργετικά λειτουργεί για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η είσοδος του Latsco Family Office στη θυγατρική που ελέγχει την Αττική Οδό.






Ήπιες μεταβολές στις διεθνείς αγορές





Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με ήπιες μεταβολές για τους κυριότερους δείκτες. Στο -0,2% διαπραγματεύεται ο Stoxx 600. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά -0,3%, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση -0,2% και ο ισπανικός IBEX 35 κινείται χαμηλότερα κατά -0,75%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,3% και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά 0,04%.


Οι buyers επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, με αιχμή του δόρατος τις κινεζικές αγορές. Μετά το ισχυρό profit taking της Τετάρτης, οι δείκτες επανήλθαν σε έντονα ανοδική τροχιά, με κέρδη άνω του 2%. Από κοντά το Χονγκ Κονγκ, στο 3%.


-

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Τζορτζ Μπάλντοκ: Πνιγμός η αιτία θανάτου σύμφωνα με τη νεκροτομή – Ήταν νεκρός στην πισίνα επί 5 ώρες





Κασσελάκης: Επιμένει για το εξώδικο – Του είχαν ζητήσει να το πάρει πίσω, πάει για σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή





Ράφα Ναδάλ: Αποσύρεται στα 38 του ο θρύλος του τένις – Δείτε το συγκινητικό του βίντεο




















Related posts

Από το Rolex Daytona του Πολ Νιούμαν στα… αζήτητα – Γιατί τα μεταχειρισμένα ρολόγια πολυτελείας δεν «πουλάνε» πια

admin

Wall Street: Ήπια κέρδη για τους δείκτες μετά το 4ήμερο πτωτικό σερί

admin

Το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας: «Χώρος» για νέα μέτρα, τι αλλάζει στις 20 Αυγούστου

admin

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Φαίνεται ότι πάμε στο σενάριο με ανάπτυξη λίγο πάνω από 4,5% για το 2021

admin

ΑΑΔΕ – myProperty: Ψηφιακά και αυτόματα το Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων

admin

Νυχτερινό ρεύμα: Σε ισχύ το θερινό ωράριο – Πώς θα δείτε εάν το δικαιούστε

admin

Eurobank: Οι ανακοινώσεις για την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ

admin

Επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ

admin

Μελέτη: Όφελος έως και 20% από την επιλογή του φθηνότερου τιμολογίου ρεύματος

admin