Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «διαβάζουν» η NΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα

Αν υπάρχει ένα κοινό σημείο στο νεοδημοκρατικό και στο συριζαϊκό στρατόπεδο ως προς τις εκλογές ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αυτό εντοπίζεται σε μία… λέξη: τις συγκρίσεις – αυτές που επηρεάζουν πάντα, θετικά ή αρνητικά, τις κομματικές συσπειρώσεις. Από τη μία η κυβερνητική παράταξη θέλει να τις αποκτήσει με τη Χαριλάου Τρικούπη σε προγραμματικό επίπεδο – «δεν είναι ζήτημα ανησυχίας, είναι ζήτημα προσδοκίας», υποστήριξε ο κυβερνητικός πορτ παρόλ. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις θέλει ενόσω τρέχει τις δικές του εσωκομματικές διεργασίες σε εντελώς διαφορετικό κλίμα με το ΠΑΣΟΚ να έχει πάρει ήδη δημοσκοπικά τον ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης. Οσο κι αν η πολιτική ορθότητα επιβάλλει σε όλες τις πλευρές μια… θεσμική απόσταση από τις εσωκομματικές διεργασίες του άλλου, οι εξελίξεις ενδιαφέρουν άμεσα το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου και όλα (πρόσωπα, δυναμικές και προοπτικές) σχολιάζονται παρασκηνιακά.

NΔ: ανακούφιση από τον αποκλεισμό Γερουλάνου

Στην κυβερνητική και κομματική έδρα δεν αιφνιδιάστηκαν με το δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη – Χάρη Δούκα (ο Πρωθυπουργός πόνταρε με βεβαιότητα σε ένα άνετο πέρασμα του νυν προέδρου στον β’ γύρο) και δεν αλλάζουν προσώρας στρατηγική. Επιμένουν στο μότο «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης πέραν αυτής της ΝΔ». Η προσοχή των γαλάζιων στελεχών πέφτει αλλού: στη δυναμική που πέτυχε ο Παύλος Γερουλάνος ως ένας από τους υποψηφίους με μεγαλύτερη απήχηση, όπως εκτιμούσε εξ αρχής το Μαξίμου, στο μετριοπαθές ακροατήριο. Αρα ο αποκλεισμός του Γερουλάνου από τον β’ γύρο μάλλον έφερε… ανακούφιση. Κατά το σκεπτικό τους, περιορίζεται, αν δεν αποκλείεται όπως λένε, ένα σοβαρό ανακάτεμα της τράπουλας στο παιχνίδι του Κέντρου. Με τα λόγια του Μητσοτάκη (Mega) «οι πολιτικές μας στέρησαν ζωτικό χώρο από άλλα κόμματα» και γι’ αυτό «μπορέσαμε να συνενώσουμε στη Νέα Δημοκρατία συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας είχαν ψηφίσει στο παρελθόν».

Συνεπώς την ώρα που ο Μητσοτάκης εστιάζει τους κεντρώους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τον επέλεξαν το 2019 και το 2023, αλλά του γύρισαν την πλάτη με την αποχή στην ευρωκάλπη, οι γαλάζιοι διαβάζουν τους «μονομάχους» της ερχόμενης Κυριακής ως εξής: ο Ανδρουλάκης είναι γνώριμος αντίπαλος από το 2021 και δεν φάνηκε να γοητεύει σημαντική μερίδα των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που κατευθύνθηκαν στη μητσοτακική ΝΔ, ο «αριστερόστροφος» Δούκας θα επιτρέψει στους γαλάζιους να μιλούν πιο εύκολα για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και γενικώς να κάνουν ταυτίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνομιλητές του Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι ο ίδιος κόβει οποιαδήποτε κουβέντα για τα πασοκικά, ενώ κομματικά στελέχη διαρρέουν ως κυρίαρχη εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορεί να κάνει εκπλήξεις μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Στην πραγματικότητα αυτό που ξορκίζουν στη ΝΔ είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά εντεινόμενη πίεση από το Κέντρο την ώρα που η ΝΔ διαχειρίζεται πιέσεις και από τα δεξιά της. «Μένει να δούμε από την επόμενη Δευτέρα» είπε ο Παύλος Μαρινάκης «αν το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει μια συγκεκριμένη πρόταση, κοστολογημένη, αποφεύγοντας την λογική του “όχι σε όλα”».

ΣΥΡΙΖΑ: προβληματισμός από την υψηλή συμμετοχή

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν μια άμεση πρόκληση: θα κριθούν σε έξι εβδομάδες για τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν κόσμο στις δικές τους διαδικασίες. Με το κόμμα σε μονοψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, το γεγονός ότι 300.000 πολίτες πήγαν στις πρώτες πασοκικές κάλπες προκαλεί προβληματισμό. Η κομματική εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι «χορηγός επικοινωνίας» του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία και τους πρωταγωνιστές του ΠΑΣΟΚ αλλά ανησυχεί πρωτίστως για… τα του οίκου του. «Δεν υποτιμώ, δεν αγνοώ ό,τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, όμως εμάς μας ενδιαφέρει το δικό μας κόμμα» είπε ο υποψήφιος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος (Action24), λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στην κοινωνία «αλλά είναι ένα κόμμα με το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε την επόμενη μέρα».

Related posts

Στο Ηρώδειο ο Στέφανος Κασσελάκης – «Καλώς τον πρόεδρο» φώναξε ο Κραουνάκης

admin

Ο Γεραπετρίτης περιμένει τον Φιντάν στις Βρυξέλλες

admin

Σπηλιωτόπουλος: Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε λόγω Κασσελάκη να φέρει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Οι πρώτες εντυπώσεις για τη νέα Βουλή και τα μηνύματα Τασούλα

admin

Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις εκλογές

admin

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι

admin

ΚΚΕ για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών

admin

Γιατί επιλέχθηκε να επιστρέψει στην Κατεχάκη

admin

Προεκλογικά «σεμινάρια» στην Πειραιώς

admin