Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί σε μεγάλη διαδήλωση έξω από την κρατική τηλεόραση

Χιλιάδες Ούγγροι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα έξω από τα κεντρικά κτίρια της κρατικής τηλεόρασης στη Βουδαπέστη, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, σε μια ένδειξη ενισχυμένης εμπιστοσύνης στην αντιπολίτευση της χώρας.

Η διαμαρτυρία που γίνεται το απόγευμα του Σαββάτου οργανώνεται από τον Πέτερ Μαγιάρ, του οποίου το κόμμα Tisza εισήλθε στην πολιτική μάχη μόλις φέτος, αλλά ισοβαθμεί με το Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων. 

Ο Μαγιάρ έχει ζητήσει να μπει τέλος στο φίμωμα των πολιτικών της αντιπολίτευσης από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και πολλά άλλα μέσα που ελέγχονται από το καθεστώς του Όρμπαν τα τελευταία 10 χρόνια – πρακτική για την οποία η Ουγγαρία έχει δεχθεί την κριτική διεθνών εκλογικών παρατηρητών.

Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει συγκρουστεί πολλές φορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα διαφθοράς και διάβρωσης του κράτους δικαίου. 

Η Ουγγαρία βρίσκεται τώρα στον πάτο του ετήσιου δείκτη αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας μεταξύ των μελών της ΕΕ. 

Έχει επίσης αξιολογηθεί ως ένα από τα κράτη με τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου στην τελευταία έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Ο Μαγιάρ, ο οποίος είναι ο πρώτος πολιτικός που απειλεί την μονοκαθεδρία του Όρμπαν εδώ και πολλά χρόνια και θα αναμετρηθεί μαζί του στις γενικές εκλογές που θα γίνουν το 2026, προσκλήθηκε να δώσει την πρώτη του ζωντανή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση μόλις την περασμένη εβδομάδα — μια ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει τη διαμαρτυρία σε μια προσπάθεια να πιέσει τα μέσα ενημέρωσης σε πιο αντικειμενική κάλυψη.

Δικηγόρος και πρώην υποστηρικτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Μαγιάρ είναι ο πρώτος πολιτικός της αντιπολίτευσης που συγκέντρωσε πλήθος οπαδούς, μεταξύ άλλων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό του επέτρεψε να αντιμετωπίσει μια έντονη αρνητική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Το κόμμα του Tisza κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 30% των ψήφων

Related posts

Αργεντινή: Οι επιθέσεις στην πρεσβεία του Ισραήλ και σε εβραϊκό κέντρο, πριν από 30 χρόνια, είχαν διαταχθεί από το Ιράν, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο

admin

Τζάστιν Τριντό: Νίκη του Τραμπ θα σήμαινε “αβεβαιότητα” για τον Καναδά

admin

Η Ρουμανία βρήκε θραύσματα ρωσικού drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

admin

Bloomberg: Ανοιχτή η Ουγγαρία στην άρση του βέτο για την Ουκρανία “εάν ξεπαγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια”

admin

Το Ισραήλ υπερασπίζεται τον τρόπο που διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

admin

Αίγυπτος: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από πτώση λεωφορείου στον Νείλο

admin

Ο πρόεδρος της Ελβετίας έφτασε το Σάββατο στο Κίεβο – Θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι

admin

Οι ηγέτες Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά ζητούν άμεση εκεχειρία στη Γάζα

admin

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Χερσώνα και Ντνιπροπετρόφσκ

admin