Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «αριστερή ατζέντα» ετοιμάζεται ο Κασσελάκης

Μπορεί αυτή την εβδομάδα τα φώτα να μην είναι στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως και εκεί η προεκλογική καμπάνια για τις επικείμενες εσωκομματικές έχει αρχίσει. Με τους τρεις βασικούς υποψηφίους όχι μόνο να έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους, αλλά και να χαράσσουν το περίγραμμα της στρατηγικής τους – ενόψει και της ερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, στην οποία θα αποσαφηνιστούν και όσες λεπτομέρειες απομένουν στον δρόμο προς την κάλπη της 24ης Νοεμβρίου.

Να πέσουν φράξιες

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ύστερα από σειρά περιοδειών, βρέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα ώστε να ενημερωθεί για τον θάνατο αλλοδαπού κρατουμένου, θέτοντας δημόσια ζήτημα διαφάνειας όσον αφορά τις συνθήκες κράτησής του. Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του ξεκαθάρισε την πρόθεσή του για την επόμενη ημέρα του κόμματος και για το στίγμα της υποψηφιότητάς του, υποσχόμενος («Documento») ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει «το πιο αμεσοδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης. Να δοθεί η δύναμη στη βάση. Να πέσουν φράξιες, γραφειοκρατίες, αγκυλώσεις και παραγοντισμοί μπροστά στο ποτάμι του κόσμου». Ο Κασσελάκης περιέγραψε τους άξονες του ΣΥΡΙΖΑ και την εξέλιξή του από ένα κόμμα διαμαρτυρίας στην «κυβερνώσα Αριστερά», επιλέγοντας να μη χτυπήσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά το κομματικό περιβάλλον που δεν του επέτρεψε να κάνει όσα ήθελε. Στη μάχη αυτή, ανέφερε, δεν μπορεί να λείπει – η υποψηφιότητά του επισήμως αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Με συγκροτημένη λειτουργία

Το στίγμα της δικής του υποψηφιότητας, που βασίζεται στη σοβαρότητα απέναντι στη γενική εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, περιέγραψε ο Σωκράτης Φάμελλος («Καθημερινή»), μιλώντας για το επίδικο της εκλογικής διαδικασίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον Φάμελλο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «σοβαρός, ανοιχτός στην κοινωνία με συγκροτημένη λειτουργία, με οργανώσεις μελών που θα συνομιλούν οι ενεργοί πολίτες, ώστε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Αυτό αμφισβητήθηκε τους τελευταίους μήνες. Και αυτόν τον κατήφορο θέλω να σταματήσουμε» σχολίασε. «Διαφώνησα με την εκλογή προέδρου στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπως πολλά στελέχη και η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, γιατί θα επηρέαζε αρνητικά τη μάχη των ευρωεκλογών» ανέφερε για τη στάση που κράτησε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως προβλήματα ηγεσίας είχαν εντοπιστεί και τότε. Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης, έχοντας ξεμπερδέψει γρήγορα με τα διαδικαστικά, άρχισε χθες τις περιοδείες του από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά. «Προσπάθησε να πολεμήσει ένα κόμμα μηχανισμών, με τη δημιουργία ενός νέου, απόλυτα ελεγχόμενου από τον ίδιο, μηχανισμού και το έκανε μάλιστα με τη διαρκή ταυτόχρονη υποβάθμιση του ρόλου των θεσπισμένων οργάνων του κόμματος» ανέφερε (libre) ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας για τον Στέφανο Κασσελάκη, δείχνοντας και σε ποιο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει ο ίδιος.

Ολες οι συζητήσεις της εβδομάδας γίνονται και με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ, που θα είναι δείκτης και μέτρο σύγκρισης για τη δική τους, η οποία έρχεται σύντομα – και το αποτέλεσμα θεωρείται πως θα καθορίσει τόσο τη στάση όσο και την καμπάνια των βασικών υποψήφιων προέδρων. «Μια προοδευτική συμμαχία απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη  αποτελεί αίτημα του αριστερού, προοδευτικού κόσμου», ενώ, ταυτόχρονα, «έχει αποτυπωθεί σε μια σειρά από συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε η Ράνια Σβίγκου («Μακεδονία») για το ενδεχόμενο συνεργασίας στον κεντροαριστερό χώρο – με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων.

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στηρίζουμε τον Γιώργο Κασαπίδη για Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας

admin

Κατώτατος μισθός: Στα 479€ το επίδομα ανεργίας – Πώς διαμορφώνονται τα υπόλοιπα επιδόματα

admin

Θεοδωρικάκος: Καμία σχέση με την αλήθεια οι δηλώσεις Σοϊλού για Λαύριο και «εκπαίδευση τρομοκρατών»

admin

Αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ στη συμφωνία για τα εξοπλιστικά

admin

Δόμνα Μιχαηλίδου για Κιβωτό του Κόσμου: «Δεν γνώριζα τίποτα – Να γίνει έρευνα σε βάθος»

admin

Μητσοτάκης για δασικές πυρκαγιές: Προανήγγειλε ανασχεδιασμό – «Εχουμε αρκετούς πόρους γι’ αυτή την προσπάθεια»

admin

Σκρέκας: Στο Δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

admin

Χειροκρότημα

admin

Κομματικές παρενέργειες από το κύκλωμα εκβιαστών

admin