Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσκληση της Ε.Ε. στα Τίρανα – Επιστολή των 27

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποσυνδεθεί από την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν επίσημα στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη (25 Σεπτεμβρίου). Την είδηση επιβεβαίωσε χθες δημοσίως ο πρέσβης της Ε.Ε. στα Τίρανα, Σίλβιο Γκοντζάτο, και ενώ είχαν ήδη προκληθεί αντιδράσεις στα Σκόπια.

Η Αθήνα ήρε τις επιφυλάξεις της μετά την πρόσφατη απελευθέρωση του εκλεγμένου πλέον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Φρέντη Μπελέρη.

Ωστόσο, το ξεμπλοκάρισμα για την επόμενη φάση της ενταξιακής διαδικασίας για την Αλβανία φαίνεται ότι επετεύχθη μετά την πρόσφατη απελευθέρωση του εκλεγμένου πια ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντη Μπελέρη, καθώς η Ελλάδα συναίνεσε –κατά τη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων (Coreper) την περασμένη Τετάρτη– να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων.

Να αναφέρουμε ότι πριν από εννέα μήνες η Αθήνα μπλόκαρε την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής, ενώ κατέθεσε γραπτή δήλωση στο Coreper, ζητώντας τότε να αναλάβει άμεσα καθήκοντα ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρης, να υπάρξει σεβασμός στο δικαίωμά του για δίκαιη δίκη και στο τεκμήριο αθωότητας. Μετά την απελευθέρωση του Μπελέρη, η Αθήνα δεν θα φέρει αντιρρήσεις στην έναρξη των διαπραγματεύσεων των Τιράνων.

Related posts

Μεγαλώνει το μπλοκ χωρών υπέρ της πράσινης εισφοράς στη ναυτιλία

admin

Στο τέλος του έτους η νέα συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας

admin

Γάζα: Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό

admin

Οι ηγέτες Κοσόβου και Σερβίας καλούνται εκτάκτως για συνομιλίες στις Βρυξέλλες

admin

FT: Η Σερβία ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως σε ορυχείο λιθίου της Rio Tinto

admin

Φινλανδία: Περισσότερα μέτρα για να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα από Ρωσία

admin

Νότια Αφρική: Ο Σιρίλ Ραμαφόζα ορκίστηκε πρόεδρος για νέα θητεία, επικεφαλής πολυκομματικής κυβέρνησης

admin

Χαμάς: Aντιπροσωπεία της θα μεταβεί στο Κάιρο την 7η Απριλίου για συνομιλίες για μια εκεχειρία στη Γάζα

admin

Washington Post: Σε ποια ενοίκια θα θέσει πλαφόν αύξησης 10% η κυβέρνηση Μπάιντεν

admin