Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ray Dalio: Οι πέντε πυλώνες που καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία – Γιατί περιμένει “αρνητικές εκπλήξεις”

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ray Dalio κατονόμασε τις πέντε κορυφαίες δυνάμεις που κινούν στην τρέχουσα ιστορική περίοδο την παγκόσμια οικονομία.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Ινστιτούτου Milken στην Ασία, στη Σιγκαπούρη, ο ιδρυτής της Bridgewater Associates ανέφερε ότι οι πέντε παράγοντες είναι αλληλένδετοι και συχνά κυκλικοί. Ο Dalio έκανε τις παρατηρήσεις του ενόψει της απόφασης για τα επιτόκια της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve.

1. Χρέος, χρήμα και οικονομικός κύκλος

Με την αβεβαιότητα να επικρατεί ακόμα γύρω από το τι θα κάνει η Fed στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα, ο Dalio εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του χρέους των ΗΠΑ.

“Θα έχουμε αλλαγή επιτοκίου της Fed και [τι θα κάνει] όλη αυτή η δυναμική; Τι θα γίνει με όλο το χρέος; Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα;”, αναρωτήθηκε.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει εδώ και έναν και πλέον χρόνο τα επιτόκια αναφοράς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, οδηγώντας την κυβέρνηση να διαθέσει το τρέχον οικονομικό έτος, που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου, 1,049 τρισεκατομμύρια δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους της — μια αύξηση 30% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Αυτό είναι μέρος ενός αναμενόμενου συνόλου πληρωμών ύψους 1,158 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος.

“Ποια είναι η αξία του και ως χρέη ενός ανθρώπου ή περιουσιακά στοιχεία ενός άλλου; Πώς είναι ως μέσο αποθήκευσης πλούτου; Αυτές είναι σημαντικές ερωτήσεις που είναι πιεστικό να απαντηθούν”, τόνισε.

2. Εσωτερική τάξη και αταξία

“Το δεύτερο είναι το ζήτημα της εσωτερικής τάξης και αταξίας”, είπε ο Dalio, αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών.

“Υπάρχουν ασυμβίβαστες διαφορές μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς, που προκαλούνται από μεγάλα κενά πλούτου και αξίας… και θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας”, πρόσθεσε.

Για πρώτη φορά στον εκλογικό κύκλο του 2024, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θεωρείται πλέον πιο πιθανό να κερδίσει από τον τέως πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έρευνα του CNBC που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υποψήφιοι συζήτησαν σε ντιμπέιτ θέματα από τα δικαιώματα στην άμβλωση έως τους δασμούς και άλλες προτάσεις πολιτικής.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιος θα κατακτήσει τον Λευκό Οίκο, η πολιτική ατζέντα του προέδρου έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη συνολική υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

3. Συγκρούσεις μεγάλων δυνάμεων

Ο Dalio ανέφερε τη γεωπολιτική ως το τρίτο του μέλημα: βασικά τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει καθοριστεί σε μια σειρά από συνεχιζόμενες εντάσεις, σε ζητήματα κυριαρχίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας,  όσον αφορά το πολιτικό καθεστώς της Ταϊβάν, αλλά και τους εμπορικούς δασμούς.

“Νομίζω ότι πιθανότατα υπάρχει ένας φόβος του πολέμου που θα σταθεί εμπόδιο – ο φόβος μιας αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής (MAD). Αλλά συνιστά μια διαταραχή”, τόνισε αργότερα, χωρίς να κατονομάσει κάποιο συγκεκριμένο σημείο ανάφλεξης.

4. “Γεγονότα της φύσης”

Ο Dalio είπε στη συνέχεια ότι οι “πράξεις της φύσης” αποτελούν ιστορικά μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και την κοινωνία από τον πόλεμο.

“Γεγονότα της φύσης, ξηρασίες, πλημμύρες και πανδημίες έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους και ευθύνονται για μεταστροφή περισσότερων εγχώριων και διεθνών παραγγελιών”, σημείωσε ο Dalio.

Το δε κόστος της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να αυξηθεί, τόνισε. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η κλιματική κρίση οδηγεί σε απώλεια 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1°C.

5. Τεχνολογία

Η τεχνολογία θα είναι “φανταστική” αν κάποιος μπορέσει να την υιοθετήσει και να επενδύσει κατάλληλα, ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος.

“Τα πιθανά οφέλη παραγωγικότητας από αυτήν είναι τεράστια”, είπε, διευκρινίζοντας ότι η τεχνολογία παράγει εταιρείες-μονόκερους και όταν το κάνει, ένα κομμάτι του πληθυσμού τα πάει καλύτερα.

“Όποιος κερδίσει τον πόλεμο της τεχνολογίας, θα κερδίσει και τον στρατιωτικό πόλεμο”, είπε ακόμη.

Αξιολογώντας τους πέντε παράγοντες συνολικά, ο Dalio κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “οι εκπλήξεις θα είναι περισσότερο αρνητικές παρά θετικές”.

Related posts

Μπέρμποκ: Η Ρωσία απέτυχε να καταστρέψει τον ΟΑΣΕ

admin

Σε αδιέξοδο η συμφωνία Ρωσίας – Κίνας για τον αγωγό “Δύναμη της Σιβηρίας-2”

admin

Ιράν: Στο 40% η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, η χαμηλότερη από την Ισλαμική Επανάσταση

admin

2023: Μια χρονιά καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στον κόσμο

admin

Βρετανία: Συνελήφθη ο καταζητούμενος πρώην στρατιώτης που είχε δραπετεύσει από φυλακή του Λονδίνου

admin

Βρετανία: Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ερευνά ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση σε βάρος της

admin

Γκιουλέρ για αγορά Eurofighter: Αγγλία, Ισπανία λένε “ναι” και προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία

admin

Μ. Βρετανία: Δεν βοηθά η νομική κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά Νετανιάχου

admin

Χεζμπολάχ: Απειλές Νασράλα κατά Ισραήλ αλλά και Κύπρου

admin