Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Σύμμαχοι του Κιέβου έχουν αρχίσει να εξετάζουν σχέδια κατάπαυσης του πυρός

Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας αρχίζουν να συζητούν για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο αγώνας κατά της ρωσικής εισβολής, προκαλώντας ανησυχίες σε πολλές άλλες δυτικές πρωτεύουσες ότι οι προσπάθειες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Κίεβο σε πρόωρη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Στο πλαίσιο των συζητήσεών τους για τη στρατηγική του επόμενου έτους, οι αξιωματούχοι συζητούν πιο σοβαρά για το πώς θα μπορούσε να δοθεί μια διπλωματική λύση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg ου μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση για διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ληφθεί από το Κίεβο και  ότι κανείς δεν πιέζει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ανένδοτος, δημόσια και ιδιωτικά, τονίζοντας ότι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θα ήταν άδικη, ανέφεραν οι πηγές. Χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία έχει υποβαθμίσει τους στόχους της, η προοπτική των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να παραμένει μακρινή, πρόσθεσαν.

Αλλά καθώς ο πόλεμος οδεύει προς έναν ακόμη χειμώνα, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για πρόοδο στα πεδία των μαχών. Αυτό ωθεί ορισμένους αξιωματούχους των συμμάχων του Κιέβου να αρχίσουν να διερευνούν τρόπους με τους οποίους η διπλωματία θα μπορούσε να δώσει λύση σε αυτό το αδιέξοδο.

Αν και η αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ανέστρεψε την αντίληψη ότι ο πόλεμος είχε καταλήξει σε ένα αδιέξοδο που έγερνε προς όφελος της Μόσχας, δεν υπάρχει άμεση προοπτική εκδίωξης των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα εδάφη που κατέχουν και ορισμένοι σύμμαχοι παραμένουν ασαφείς σχετικά με τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σκοπό της επιχείρηση αυτής. Η Μόσχα έχει αγωνιστεί να προχωρήσει στο έδαφος και οι πύραυλοί της έχουν  καταστρέψει μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, εγείροντας φόβους για το πώς η χώρα θα ξεπεράσει τον φετινό χειμώνα.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για οικονομικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφαλείας και συνεχή προμήθεια πιο προηγμένων όπλων ως μέρος του “σχεδίου νίκης” του, είπαν δύο από τις πηγές του Bloomberg. Πρόκειται να το παρουσιάσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα. Είναι επίσης πρόθυμος να μοιραστεί τα σχέδια με τους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ. 

Μια διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να δώσει απάντηση σε βασικά ερωτήματα: πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ευάλωτη σε μια μελλοντική ρωσική επίθεση, ενώ παράλληλα θα καθησυχάσει τους συμμάχους της ότι δεν θα παρασυρθούν σε μια άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα. Η τελευταία ανησυχία είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αρκετοί σύμμαχοι είναι μέχρι στιγμής επιφυλακτικοί στο να επιτρέψουν τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχουν στο Κίεβο βαθιά στη Ρωσία και το ενδεχόμενο η Ουκρανία να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ – με την εγγύηση ασφαλείας της συμμαχίας – οποτεδήποτε σύντομα.

Οι όποιες συνομιλίες θα πρέπει επίσης να ξεπεράσουν την πικρή κληρονομιά των συμφωνιών του Μινσκ που συμφωνήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014. Για το Κίεβο και τους υποστηρικτές του, η συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε επτά χρόνια πριν από την ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας, υποδεικνύει τους κινδύνους της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους. Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει και πάλι τον χρόνο που θα του δώσει η όποια κατάπαυση του πυρός για να ανασυνταχθεί και εν τέλει να επιτεθεί ξανά.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμμερίζεται την ανησυχία ότι μετά από οποιαδήποτε συμφωνία, ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί τις ανασφάλειες στη Δύση καθώς θα προετοιμάζεται για μια νέα σύγκρουση. Επιπλέον, σημείωσε ο αξιωματούχος, θα ήταν πολιτικά δύσκολο για τον Ζελένσκι να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις, ενώ ο στόχος του Πούτιν να υποτάξει την Ουκρανία στο σύνολό της παραμένει αμετάβλητος. Τουλάχιστον, θα ήταν λογικό για τον Πούτιν να περιμένει να δει ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές και ποιες θα είναι οι πραγματικές πολιτικές του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ορισμένοι σύμμαχοι πιστεύουν ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου και της ορκωμοσίας του προέδρου τον ερχόμενο Ιανουάριο μπορεί να προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας, κατά τη διάρκεια του οποίου η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να έχει περισσότερα πολιτικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας. Η συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αβεβαιότητα με την αλλαγή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, ο Τραμπ έχει αναφέρει ότι θα επιδιώξει μια συμφωνία στο διάστημα αυτό, χωρίς να δώσει όμως λεπτομέρειες. Ο Τζέι Ντι Βανς, ο υποψήφιος συνεργάτης του, δήλωσε πρόσφατα ότι το σχέδιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διατήρηση από τη Ρωσία όσων έχει κατακτήσει και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των σημερινών γραμμών μάχης.

Την Κυριακή, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος είναι μεταξύ εκείνων που αντιστάθηκαν στην παροχή στην Ουκρανία πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε πώς θα βγούμε ταχύτερα από τον πόλεμο.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αναμένουν ότι το σχέδιο του Ζελένσκι δεν θα έιναι πολύ λεπτομερές. Αλλά η πορεία που θα πάρει ο πόλεμος τους επόμενους δύο μήνες θα είναι αρκετά σημαντική, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το άμεσο μέλημα των συμμάχων είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκαταστήσει μέρος του ενεργειακού της δυναμικού ενόψει του χειμώνα και να αποκρούσουν τις ρωσικές επιδρομές γύρω από τη στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ωστόσο, οι συζητήσεις σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική δημιουργούν επίσης διαφωνίες εντός ορισμένων δυτικών κυβερνήσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι. 

Το ένα στρατόπεδο πείθεται περισσότερο από τις απειλές του Πούτιν για κλιμάκωση εάν οι σύμμαχοι επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς και είναι πιο πιθανό να προτιμήσει μια ώθηση προς μια διπλωματική λύση. Άλλοι σύμμαχοι αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις οποτεδήποτε σύντομα και θέλουν να αυξήσουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία. 

Αυτός ο διχασμός σχετικά με τις πιθανές συνομιλίες δείχνει μια μακροχρόνια απογοήτευση μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων και πολλών στην Ουκρανία, σχετικά με την απροθυμία των συμμάχων να δώσουν στον Ζελένσκι περισσότερα όπλα για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επικρίνει τους συμμάχους για τις καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί νωρίτερα φέτος για την παροχή στο Κίεβο περισσότερων συστημάτων αεράμυνας και για τη συνεχιζόμενη αναποφασιστικότητά τους όσον αφορά την άρση των περιορισμών στη χρήση πυραύλων που παρέχονται από τη Δύση για την επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία. 

Η Μόσχα, αντίθετα, μπόρεσε να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων και πυρομαχικών πυροβολικού. Λαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, καθώς και βασικές τεχνολογίες από την Κίνα που απαιτούνται για την κατασκευή όπλων.

Οι Ουκρανοί αντιτίθενται σθεναρά σε οποιεσδήποτε εδαφικές παραχωρήσεις, με το 55% των ερωτηθέντων να απορρίπτουν την ιδέα σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο αριθμός εκείνων που τάσσονται κατηγορηματικά κατά της παραχώρησης εδαφών πέφτει στο 38% εάν στο πλαίσιο της συμφωνίας παραχωρηθεί στο Κίεβο η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Related posts

Ρωσία: Οι ερευνητές θα εξετάσουν τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι για τουλάχιστον “14 ημέρες”

admin

Ζελένσκι: Τα ρωσικά πλήγματα από την περιοχή του Κουρσκ άξιζαν μία δίκαιη απάντηση

admin

Guardian: Ο Νετανιάχου προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση του συνασπισμού του

admin

Το ΔΣ της OpenAI καθαίρεσε τον CEO, Σαμ Άλτμαν

admin

Η Χαμάς επικρίνει τον διορισμό νέου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού

admin

Μεσανατολικό: Η Χαμάς παρέλαβε φάρμακα για τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Μεσανατολικό: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα αρχίσει την Πέμπτη στο Κάιρο

admin

Ο ΠΟΥ έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό του στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Ανεβάζουν στροφές τα κινέζικα εργοστάσια

admin