Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στο 19% αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα – “Σήματα” και για περαιτέρω σύσφιξη

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας συνέχισε να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική ακόμη και μετά την εμφάνιση ενδείξεων πιθανής επιβράδυνσης της “υπερθέρμανσης” της οικονομίας της χώρας.

Η Bank of Russia αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης, στο 19%, την Παρασκευή και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αύξηση στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο. Τρεις οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει την αύξηση, με τους περισσότερους να προβλέπουν ότι οι Ρώσοι κεντρικοί τραπεζίτες θα διατηρούσαν τα επιτόκια σταθερά.

“Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. “Απαιτείται περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για την επανέναρξη της διαδικασίας αποπληθωρισμού, τη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τη διασφάλιση της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο το 2025”.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν επισημάνει ότι εξέταζαν σοβαρά μια νέα αύξηση των επιτοκίων εν μέσω της επίμονης αύξησης των τιμών που η κεντρική τράπεζα αγωνίζεται να περιορίσει. Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Αύγουστο για πρώτη φορά φέτος στο 9,05% από 9,13% τον Ιούλιο, παραμένει πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 4%.

Το επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται τώρα μόνο 100 μονάδες βάσης κάτω από αυτό που ήταν όταν η κεντρική τράπεζα επέβαλε έκτακτη αύξηση στο 20% αμέσως μετά το αρχικό σοκ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τις επακόλουθες σαρωτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

“Είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί”, δήλωσε η διοικήτρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Μόσχα μετά την απόφαση. “Ωστόσο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετή για να επιστρέψουμε στον στόχο το επόμενο έτος”.

Σε μηνιαίους όρους, η αύξηση των τιμών τον Αύγουστο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η εβδομαδιαία αύξηση των τιμών υποχώρησε επίσης κατά μικρό ποσοστό, ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Οικονομίας την Τετάρτη.

“Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, η κατάσταση φαίνεται γενικά καλή, αλλά οι βελτιώσεις δεν έρχονται αρκετά γρήγορα”, δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος στην T-Investments.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι πιθανότατα δεν θα επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό για πέμπτη συνεχή χρονιά. Την Παρασκευή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υπερβεί τις προβλέψεις του Ιουλίου για φέτος κατά 6,5%-7%. Η τράπεζα ανέφερε επίσης μια “σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού”, ξεχωρίζοντας τη μεταποιητική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο οικονομολόγο του Bloomberg Economics  Alex Isakov:

“Η αύξηση από πλευράς της Τράπεζας της Ρωσίας στο 19% θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μείωσης του πληθωρισμού στο 4%, ακόμη και με το κόστος ενός υψηλότερου κινδύνου ύφεσης. Η κεντρική τράπεζα πρέπει να ανοικοδομήσει την αξιοπιστία της μετά από μια σειρά αστοχιών στον στόχο για τον πληθωρισμό που εκτείνεται μέχρι και το 2020. Αλλά αυτή θα είναι μια σταδιακή, παρατεταμένη διαδικασία, όχι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με μία μόνο αύξηση επιτοκίων. Κοιτάζοντας περαιτέρω, αναμένουμε από την Τράπεζα της Ρωσίας να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής στη συνεδρίασή της στις 25 Οκτωβρίου”.

Στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης. Η Ναμπιούλινα προειδοποίησε τότε για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υψηλών τιμών σε συνδυασμό με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, καθώς η βασισμένη στον πόλεμο οικονομία της χώρας φαινόταν να αγγίζει το όριο των δυνατοτήτων της.

Η λιανική ζήτηση, η οποία έχει ενισχυθεί από τις τεράστιες κρατικές δαπάνες, έχει επίσης αρχίσει να μειώνεται – ένα σημάδι ότι η οικονομία της Ρωσίας που καθοδηγείται από τον πόλεμο μπορεί να έχει αρχίσει να “ψύχεται”.

Related posts

Reuters – Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Οι Σύμμαχοι κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν

admin

Ρωσία:Eισήγαγε το 2023 απαγορευμένα τσιπ υπολογιστών αξίας $502 εκατ.

admin

Ρωσία: Ζητά από το Ισραήλ κατάπαυση του πυρός για παραδοθούν τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα

admin

“Άνοιγμα” του Ντόναλντ Τραμπ στον Σι Τζινπίνγκ

admin

“Στρατιωτικό αντικείμενο” έπεσε στο έδαφος της Πολωνίας

admin

Ιράν: Ο Ραϊσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι “συνένοχες στα εγκλήματα” του Ισραήλ στη Γάζα

admin

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2021 ο δομικός δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ουκρανία: Στους 12 οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι και τραυματίες από τα ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο

admin

Ντ.Τουσκ: Μία ισχυρή Πολωνία σε μία ισχυρή Ευρώπη-Ακλόνητη υποστήριξη προς την Ουκρανία

admin