Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στα θετικά πρόσημα μετά το 5ήμερο πτωτικό σερί

Θετικό το άνοιγμα σήμερα για το ελληνικό

χρηματιστήριο

, σε συγχρονισμό με τις ανοδικές τάσεις σε Wall Street και Ευρώπη, με τους επενδυτές να επανατοποθετούνται μετά το πρόσφατο σερί απωλειών. Το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα, δίνουν «ανάσα» αισιοδοξίας στην Αθήνα, απομακρύνοντάς την από το κρίσιμο σημείο στήριξης των 1.400 μονάδων.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (13/9) ο

Γενικός Δείκτης

ενισχύεται κατά 0,46% και διαπραγματεύεται στις 1.413,36 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.413,53 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.410,16 μονάδες. Αρκετά είναι το blue chips που στηρίζουν το Χ.Α. με κέρδη άνω του 1%.





Το τελευταίο διάστημα η εγχώρια αγορά δυσκολεύεται να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των ξένων χρηματιστηρίων, επεκτείνοντας το πτωτικό σερί της για πέμπτη μέρα, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 18μήνου. Τα πακέτα ύψους 40 εκατ. ευρώ «ανέβασαν» χθες τον τζίρο πάνω από το μέσο όρο 100 ημερών των 119 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να είναι υπεύθυνες για σχεδόν τα 2/3 των συναλλαγών.


Η Moody’s παρουσιάζει απόψε την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία, μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση του outlook από την καναδική DBRS. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος που τοποθετεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, στο «Ba1» ενώ παράλληλα δίνει σταθερές προοπτικές.





Η απόδοση του investment grade από τη Moody’s ενδεχομένως να αποτελέσει τον «βαρύ» θετικό καταλύτη που ψάχνει η αγορά, πριν το placement της Εθνικής στις αρχές Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική τοποθέτηση αφορά στο 8% με 10% από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ.


Το κακό ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συντηρητική τακτική των επενδυτών, οι οποίοι «τραβούν» ρευστότητα, κυρίως ενόψει του placement, αλλά και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank (λόγω της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα) και του listing της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α.





Στη Lamda Development και την Ελλάκτωρ εστιάζουν σήμερα οι traders, στον απόηχο των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων τους. Η μεν Lamda παρουσίασε αύξηση 72% στα EBITDA, με νέα ιστορικά ρεκόρ στο retail και στις μαρίνες. Αντίστοιχα, η Ελλάκτωρ σημείωσε αύξηση 41% στα καθαρά κέρδη, με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι η κερδοφορία θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα δύο τρίμηνα.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Το τίμημα ανέρχεται σε 3,27 δισ. ευρώ και η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για 25 χρόνια. Θα ακολουθήσουν η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής και η εκπλήρωση όλων των συμβατικών όρων για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου.


Διαβάστε αναλυτικά στο 

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





«Άνοιξέ μου το γραφείο μου»: Το παρασκήνιο και οι διάλογοι της Πολιτικής Γραμματείας που κήρυξε έκπτωτο τον Κασσελάκη





Θρίλερ με την διαθήκη του άγνωστου αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου: «Πού πήγαν €675.000;»





Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθειες διατήρησης της ανόδου – Μικρές διακυμάνσεις

admin

Τραπεζικό άλμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ώθηση από την πρόταση για το 1,4% της Eurobank

admin

ΑΑΔΕ: Μόνιμο πλέον το… «φορολογικό διαζύγιο» για συζύγους – Τα οφέλη και οι παγίδες

admin

Ενεργειακά: Έρχεται η «μάχη» για το «δυναμικό πλαφόν» – Κοινές προμήθειες αερίου και «φρένο» στην τιμή του LNG

admin

Κικίλιας: Δυνατότητα στους Ουκρανούς πρόσφυγες και Έλληνες της διασποράς να εργαστούν στον ξενοδοχειακό κλάδο

admin

Πτωχευτικός Νόμος: Πως θα διευθετούνται από αρχές του 2021 τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

ΣΔΟΕ: Κατασχέθηκαν 10 κοντέινερ με 145.000 μπουκάλια με ποτά «μπόμπες» – Δείτε βίντεο

admin

Η Howden Ελλάδας εξαγόρασε την Triton Marine S.A

admin

Μειώνεται κοντά στα επίπεδα του 2020 η συμμετοχή της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης

admin