Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Εάν οι Ουκρανοί μάς πλήξουν με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με τους οποίους έχει εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι “οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία”.

“Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από δημοσιογράφο που καλύπτει τη ρωσική Προεδρία.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει την αντεπίθεση στην ρωσική δυτική περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία είχε εξαπολύσει μια μεγάλη εισβολή τον περασμένο μήνα.

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία ανέμενε μια αντεπίθεση.

Ο Ζελένσκι απορρίπτει την “καταστροφική” ειρηνευτική πρωτοβουλία Κίνας-Βραζιλίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι απέρριψε την ειρηνευτική πρωτοβουλία Κίνας-Βραζιλίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ως “καταστροφική” και παραπονέθηκε ότι το Κίεβο δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Η Κίνα και η Βραζιλία ζήτησαν τον Μάιο να διεξαχθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη, την οποία να αναγνωρίζουν η Ρωσία και η Κίνα, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών, καθώς και δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων.

“Η πρόταση Κίνας-Βραζιλίας είναι … καταστροφική, είναι απλά μια πολιτική δήλωση”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο βραζιλιάνικο δίκτυο Metropoles.

“Πώς μπορείς να λες ‘ορίστε, η πρωτοβουλία μας’ χωρίς να ζητάς τίποτα από εμάς;”.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η πρωτοβουλία στερείται σεβασμού για την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα, σύμφωνα με το βίντεο που δημοσιοποίησε το Metropoles, καθώς και ότι ο Πούτιν πρέπει να λάβει μέτρα για να δείξει ότι επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι έχει προθυμοποιηθεί να συζητήσει τις προτάσεις με την Κίνα και τη Βραζιλία.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον Ιούνιο ότι η Κίνα προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή αναπτυσσόμενων χωρών σε αυτή την πρωτοβουλία των έξι σημείων, που παρουσιάστηκε πριν από τη διεθνή διάσκεψη με ηγετική συμμετοχή της Ουκρανίας που έγινε στην Ελβετία.

Ο Πούτιν δήλωσε τον Μάιο ότι στηρίζει τις κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις και δήλωσε αυτό τον μήνα ότι η Κίνα και η Βραζιλία, καθώς και η Ινδία, θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως μεσολαβητές σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.

Ένα σχέδιο 12 σημείων, που παρουσίασε το Πεκίνο σε προηγούμενη φάση του πολέμου, συνάντησε τη χλιαρή αντίδραση της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα παρουσιάζεται ως ειρηνευτικός παράγοντας, αλλά αντανακλά την “ψευδή ρητορική” της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι προτάσεις του ίδιου του Ζελένσκι περιλαμβάνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την αποκατάσταση των μετασοβιετικών συνόρων της Ουκρανίας του 1991, καθώς και τη λογοδοσία της Ρωσίας για τις ενέργειές της.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί την κυβέρνηση της Βραζιλίας “κατά βάση φιλορωσική” και πρόσθεσε: “Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η αγάπη της Ρωσίας είναι προσωρινή και ο μη σεβασμός της Ρωσίας για το κράτος δικαίου είναι μόνιμος”.

Related posts

Αντ. Μπλίνκεν: Χάσμα μεταξύ της πρόθεσης του Ισραήλ να προστατέψει τους αμάχους και των αποτελεσμάτων

admin

Siemens: Αύξηση κερδών και εσόδων στο τρίμηνο, σε ρεκόρ το ανεκτέλεστο

admin

Φον Ντερ Λάιεν: Η ΕΕ σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και του λαού του

admin

G20: Άφιξη Λαβρόφ στο Νέο Δελχί – Η Μόσχα κατηγορεί δυτικές δυνάμεις για πιέσεις σε κράτη-μέλη

admin

Dimon: H Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα με τον ηλεκτρισμό και το διαδίκτυο

admin

Έφτασε λίγη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σκληρές μάχες στη Τζαμπάλια

admin

Τουρκία: Το οικονομικό χάος ίσως είναι πολύ μεγάλο για τους Σιμσέκ και Ερκάν – Ίσως εν τέλει χρειαστεί ΔΝΤ

admin

Την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητά ο Αμερικανός γερουσιαστής Γκάρι Πίτερς

admin

Λιβύη: Κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ζητά ο Χαφτάρ

admin