Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Ισχυρή κερδοφορία σε περίοδο ύφεσης

Την αύξηση του όγκου των πωλήσεων της ( 2,5% σε σχέση με πέρυσι) και τη διατήρηση της κερδοφορίας της σε υψηλά επίπεδα, παρά τη γενικότερη δυσπραγία που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία, κατάφερε η ElvalHalcor κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Ειδικότερα, ο εισηγμένος όμιλος εμφάνισε πολύ αυξημένα καθαρά κέρδη (46,9 εκατ. ευρώ, έναντι 25,9 εκατ. ευρώ) ωστόσο αυτό δεν οφείλεται σε λειτουργικούς λόγους, αλλά σε μη επαναλαμβανόμενα λογιστικά μεγέθη (κυρίως από τις μεταβολές των διεθνών τιμών των μετάλλων) που φέτος ήταν θετικά κατά 1,3 εκατ. ευρώ και κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο επηρέασαν αρνητικά το καθαρό αποτέλεσμα κατά 30,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επίτευξη επαναλαμβανόμενων κερδών της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ σε ένα εξάμηνο και μάλιστα σε περίοδο πτωτικής πορείας της ευρωπαϊκής κατανάλωσης και καθοδικής ζήτησης σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι κατασκευές, θα πρέπει να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη, ιδίως όταν:

  • Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου υποχώρησε από τα 885,4 στα 741 εκατ. ευρώ και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε (βελτιώθηκε) σε 3,3 φορές φέτος, έναντι 3,7 πέρυσι και 4,3 το 2022.
  • Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση της ElvalHalcor στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (670,1 εκατ. ευρώ, χθεσινό κλείσιμο του 1,786 ευρώ) η μετοχή διαπραγματεύεται κατά 31% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (P/BV 0,69), καθώς στις 30 Ιουνίου τα ίδια κεφάλαια του ομίλου είχαν διαμορφωθεί στα 973,86 εκατ. ευρώ. Επίσης, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την πορεία του δευτέρου εξαμήνου, είναι αρκετά πιθανόν (σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών) να διαμορφωθεί για φέτος μονοψήφιος δείκτης P/E, πράγμα φυσικά που μένει να αποδειχτεί και στην πράξη.

Πώς όμως αναμένεται να εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον;

Σύμφωνα με αναλυτές, «η φετινή κατάσταση στο εξωτερικό δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά σε σχέση με πέρυσι και ούτε φαίνεται πως θα προκύψει κάποια μεγάλη αλλαγή κατά το δεύτερο μισό του 2024. Η όποια περιορισμένη τόνωση της ζήτησης στα προϊόντα αλουμινίου θα πρέπει μάλλον να αποδοθεί σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως η διεξαγωγή του Euro και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, το πολύ ζεστό φετινό καλοκαίρι και άλλους συγκυριακούς λόγους.

Ωστόσο, η αναμενόμενη σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων κατά τους επόμενους δεκαπέντε μήνες όχι μόνο θα μπορούσε να επιδράσει πτωτικά στο κόστος χρηματοδότησης (ιδίως όταν η ElvalHalcor έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει τα μεγάλα επενδυτικά της προγράμματα και δεν προτίθεται να διαθέσει μεγάλη ρευστότητα προς αυτή την κατεύθυνση), αλλά και ενδεχομένως να οδηγήσει σε βελτίωση του κλίματος την ευρωπαϊκή οικονομία, με αποτέλεσμα την τόνωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ElvalHalcor συνεχίζει να είναι αισιόδοξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων με έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων μέγα-τάσεων της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης, των τεχνολογικών εξελίξεων καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Related posts

Τυχερός στη Λάρισα κέρδισε €3,4 εκατ. στο Τζόκερ με… μισό ευρώ!

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 20/10 η ΓΣ για την αγορά ιδίων μετοχών

admin

MED: Ο Ν. Μπίνιας νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Διπλή διάκριση για την Access Fashion στα Green Brand Awards 2024

admin

Epsilon Net: Οι εξηγήσεις Γ. Μίχου για το «λογιστικό λάθος», αλλάζει ορκωτό

admin

Αναδιοργάνωση του ευρωπαϊκού σκέλους της ανακοίνωσε η Qatar Airways

admin

Βράβευση της Microsoft Ελλάδας από το ΕΒΕΑ

admin

Viva Wallet: Τι κατέθεσαν JP Morgan – Χάρης Καρώνης στο δικαστήριο του Λονδίνου

admin

MIG: Πέρασε και την καταστατική πλειοψηφία του 67% η Πειραιώς

admin