Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία “βλέπει” απροσδόκητη ανάπτυξη στην προσφορά και παραγωγή ρομπότ

Η Επαγγελματική Ένωση Ρομποτικής, Αυτοματισμού και Καινοτομίας (PARAi) αναμένει αύξηση σχεδόν 10% (9,8%) στα εγκατεστημένα βιομηχανικά ρομπότ στη Βουλγαρία το 2024. Το 2023, συνολικά 85 ρομπότ ενσωματώθηκαν από τα μέλη της ένωσης στη χώρα.

“Η ανάπτυξη αυτή, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, το 2024 έως τώρα οφείλεται κυρίως σε τέσσερις τομείς – τη χημική βιομηχανία, τα μέταλλα, το ηλεκτρονικό εμπόριο – τα κέντρα διανομής και αποθήκες και την παραγωγή μηχανημάτων και ηλεκτρονικών ειδών”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BTA ο αντιπρόεδρος της PARAi Γιόνκο Τσούκλεφ, με αφορμή το προσεχές Φόρουμ Στρατηγικής Ρομποτικής (RSF2024) που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο Τσούκλεφ υπενθύμισε ότι τα εθνικά στατιστικά στοιχεία αναφέρουν αύξηση στη χημική βιομηχανία κατά 27,5% τον Μάιο και 33,8% τον Ιούνιο, στα μέταλλα 19,1% τον Μάιο και 25,4% τον Ιούνιο αντίστοιχα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ειδικότερα στα κέντρα διανομής και τις αποθήκες που εξυπηρετούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και στην παραγωγή μηχανημάτων και ηλεκτρονικών – κλάδος που, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Ένωσης, παραμένει βασικός για τους πελάτες των εταιριών υλικού αυτοματισμού.

Η τάση το 2023 και το 2024 είναι ότι πολλές βουλγαρικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις επενδύουν στα βιομηχανικά ρομπότ και αυτό έχει δημιουργήσει “ζήτηση αντικατάστασης”, συνόψισε ο αντιπρόεδρος της PARAi.

Η αυξημένη προσφορά βουλγαρικών ρομπότ

Μια άλλη τάση που η Ένωση ελπίζει να ενισχύσει έχει σχέση με την αυξημένη διαθεσιμότητα λύσεων αυτοματισμού λόγω της αυξημένης προσφοράς βουλγαρικών ρομπότ. Έως σήμερα, τα περισσότερα ρομπότ και μηχανές στη βουλγαρική αγορά εισάγονται, αλλά όλο και περισσότερες βουλγαρικές εταιρίες προτείνουν ή αναπτύσσουν τα δικά τους ρομπότ, δήλωσε ο Τσούκλεφ.

Η βουλγαρική εταιρία Kiberys έχει αναπτύξει ένα ρομπότ 6 αξόνων SCARA για συγκόλληση. Μια άλλη βουλγαρική εταιρία, η Smart Farm Robotix, αναπτύσσει ένα αυτόνομο ρομπότ για την αποψίλωση ζιζανίων. “Αυτή η εταιρία συμμετείχε στη θερμοκοιτίδα μας των εταιριών ρομποτικής και υποστηρίχτηκε από το πρόγραμμα επιτάχυνσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας με επένδυση 2,36 εκατομμυρίων ευρώ”, σημείωσε ο Τσούκλεφ.

Η βουλγαρική εταιρία Simobotics δημιουργεί το πρώτο βουλγαρικό αυτόνομο κινητό ρομπότ που ονομάζεται Mito.

Σύμφωνα με τον Τσούκλεφ, για να ενθαρρυνθούν περισσότερο οι βουλγαρικές εταιρίες να προσφέρουν ή να αναπτύξουν τα δικά τους ρομπότ, είναι απαραίτητο να επωφεληθούν πολύ πιο ενεργά από ευκαιρίες όπως αυτές που προσφέρουν τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe, το πρόγραμμα επιτάχυνσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα μικρά βήματα – μαραθώνιες εκδηλώσεις συνεργατικού προγραμματισμού για ρομποτικές λύσεις σε πόλεις της Βουλγαρίας, δημιουργία πιλοτικών τοποθεσιών για δοκιμή ρομποτικών λύσεων κ.ά., αλλά σε αυτό το στάδιο τέτοια έργα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παρά της κρατικής πολιτικής, δήλωσε ο Τσούκλεφ.

--ΒΤΑ

Related posts

Ουκρανία: Οι ρωσικές επιθέσεις μείωσαν τη δυνατότητα εξαγωγών από ουκρανικά λιμάνια του Δουνάβη

admin

ΟΗΕ για Κυπριακό: “Έχουμε επίγνωση των προκλήσεων, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι”

admin

ΟΗΕ: Οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν χρόνο ούτε επιλογές

admin

Κροατία: Πρωτιά για το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Πλένκοβιτς δείχνουν τα exit polls

admin

Όλικη έκλειψη Ηλίου: Εκατομμύρια άνθρωποι μαγεύτηκαν από το θέαμα

admin

Ο Ρώσος αντιφρονών Καρά-Μουρζά μεταφέρθηκε σε κελί απομόνωσης σε νέα φυλακή στη Σιβηρία

admin

Τουρκία: Καταδικάζει το ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

admin

Λίβανος: Οβίδα έπληξε αρχηγείο κυανόκρανων του ΟΗΕ

admin

Βασιλιάς της Ιορδανίας: Ο “βάναυσος” πόλεμος του Ισραήλ δημιουργεί μια “γενιά ορφανών” στη Γάζα

admin