Image default
ALPHA BANK

Μπροστά στους στόχους MREL οι ελληνικές τράπεζες – Τον «έπιασε» ήδη η Πειραιώς, νωρίτερα η επίτευξη και για τις υπόλοιπες

Σημαντικό προβάδισμα, έναντι των στόχων που έχει θέσει ο Επόπτης, κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες όσον αφορά στον δείκτη των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), καθώς έχουν ήδη καλύψει τα επίπεδα που απαιτούνται σε βάθος ενός έτους.

Με την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση που εξέδωσε εχθές, Τρίτη, η Τράπεζα Πειραιώς «τερμάτισε» πρώτη μεταξύ των συστημικών τραπεζών, καθώς πέτυχε pro forma MREL ύψους 28,7% έναντι της εποπτικής απαίτησης 27,9%. Πηγές της τράπεζας αναφέρουν, μάλιστα, ότι αναμένεται ο δείκτης να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του έτους.

Τους στόχους τους 2025 έχει καλύψει η Alpha Bank μετά την ομολογιακή έκδοση ΑΤ1 που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου, ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε σε 25,79% έναντι στόχου 25,27% για τις αρχές του επόμενου έτους.

Σε καλό σημείο βρίσκεται και η Eurobank, η οποία έχει πετύχει δείκτη MREL ύψους 25,4% έναντι στόχου 23,3% για το 2024, ενώ ο στόχος για Ιανουάριο 2025 και Ιανουάριο 2026 ανέρχεται σε 25,6% και 27,9% αντίστοιχα.

Στην Εθνική Τράπεζα, ο δείκτης MREL του Ομίλου ανήλθε σε 25,9%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025 ύψους 25,3%. Θυμίζεται ότι το ποσοστό των κεφαλαίων MREL υπολογίζεται ως προς τα στοιχεία του σταθμισμένου ενεργητικού, γεγονός που διαφοροποιεί τις απαιτήσεις του Επόπτη από κάθε τράπεζα.

Συνολικά, πάντως, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προέβησαν σε μπαράζ εκδόσεων προκειμένου να επιτύχουν εγκαίρως -και να κατακτήσουν ισχυρό προβάδισμα- έναντι των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, γεγονός που οδήγησε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΚΤ (SRB) να χαμηλώσει τον πήχυ για τον ελληνικό κλάδο κατά 60-80 μονάδες βάσης για το 2026.

Όσον αφορά στα σχέδιά τους έως το τέλος του έτους, πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική εξετάζουν το ενδεχόμενο να βγουν εκ νέου στις αγορές για αντίστοιχες εκδόσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογηθεί το κλίμα τις διεθνείς αγορές -εν όψει, μάλιστα, των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο.

Υπερκάλυψη στο ομόλογο της Πειραιώς

Πάνω από τέσσερις φορές υπερκάλυψε η ζήτηση την προσφορά της ομολογιακής έκδοσης  Tier 2 που εξέδωσε την Τρίτη η Τράπεζα Πειραιώς με στόχο την κάλυψη των απαιτήσεων MREL νωρίτερα από τον στόχο της 01.01.2026.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε 2,7 δισ. ευρώ έναντι κεφαλαίων 650 εκατ. ευρώ που τελικώς αντλήθηκαν, ενώ θυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος της τράπεζας ήταν η έκδοση να ανέλθει έως το ποσό των 500-600 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο επιτόκιο του ομολόγου, αυτό διαμορφώθηκε στο 5,50%, με το spread να ανέρχεται σε 3,15%. Σημειώνεται ότι στην έκδοση της Πειραιώς, για πρώτη φορά σε ομόλογο ελληνικής τράπεζας, η τιμολόγηση δεν πραγματοποιήθηκε με ονομαστικό επιτόκιο (όπως συμβαίνει με τους high yield εκδότες), αλλά με spread επί του swap rate, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του αξιόχρεου της χώρας και της τράπεζας.

Σύμφωνα με την εκδότρια, θα ακολουθήσει προσφορά και για την επαναγορά προηγούμενης έκδοσης Tier 2 ομολόγου το οποίο λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2030, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι τόσο η μείωση του κόστους όσο και η συνεισφορά της έκδοσης στα κεφάλαια. Σημειώνεται ότι όσοι ανταλλάξουν παλαιότερους τίτλους θα έχουν προτεραιότητα στην κατανομή των νέων.

Related posts

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η εθελουσία έξοδος προσωπικού – Υψηλή η συμμετοχή

ad

Η Μαρία Ροντογιάννη νέα Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια στην Alpha Bank

admin

Ψάλτης: Προχωράμε αποφασιστικά για μείωση NPEs και στήριξη της οικονομίας

admin

Προσφορές άνω των 750 εκατ. για το ομόλογο της Alpha

admin

Alpha Bank: Στην B2Holding «κόκκινα δάνεια» 3,7 δισ. ευρώ

admin

Παγκρήτια: Βελτίωσε σημαντικά τα μεγέθη της – Προχωρά ο μετασχηματισμός της

ad

Πώς σχολιάζουν HSBC και GS το business plan της Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Ανοίγει το data room για το πακέτο Jupiter

admin

ΚΕΠΕ: Οι αρνητικές επιπτώσεις της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες

ad