Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιdeal: Ετοιμάζει ντιλ εντός της χρονιάς, το discount στη μετοχή

Την πρόθεσή της να υπολογίζει η ίδια και να ανακοινώνει την εσωτερική αξία της μετοχής της Ideal κάθε τρίμηνο ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της εισηγμένης, προκειμένου οι επενδυτές να αποκτούν καλύτερη εικόνα για την πορεία και την αξία της επένδυσής τους. Μάλιστα, μια φορά τον χρόνο, η μελέτη της αποτίμησης θα γίνεται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Αυτό δήλωσε στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης της εισηγμένης Δαμιανός Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας πως οι αποτιμήσεις των θυγατρικών γίνονται με βάση τις διεθνείς πρακτικές και τη χρήση γνωστών μεθόδων (π.χ. προεξόφληση ταμειακών ροών, συγκρίσεις με πρόσφατα deals και με πολλαπλασιαστές ανταγωνιστικών επιχειρήσεων).

Έτσι, μέσα από έναν τέτοιο συνδυασμό μεθόδων, η διοίκηση υπολόγισε την Καθαρή Αξία του Ενεργητικού (NAV) ανά μετοχή της 30ης Ιουνίου του 2024 στα 7,8 ευρώ, η οποία είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση τόσο με την αντίστοιχη περυσινή NAV (5,80 ευρώ στις 30/6/2023) όσο και με την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ (5,84 ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο).

Συμπερασματικά δηλαδή, η τρέχουσα τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται με ένα discount της τάξεως του 25% σε σχέση με το NAV της 30ης Ιουνίου του 2024.

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (φωτ.) ανέφερε στο χθεσινό conference call, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Τα συγκρίσιμα φετινά οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης (χωρίς τον συνυπολογισμό των επιδόσεων της εξαγορασθείσας BlueStream) αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και κατά το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς (οι ανοδικές προοπτικές εκτείνονται και μέσα στο 2025), ωστόσο για λόγους συντηρητικότητας πιθανολογεί πως ο ανοδικός ρυθμός θα αποκλιμακωθεί. Καθοδήγηση (guidance) για συγκεκριμένες φετινές οικονομικές επιδόσεις θα δοθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.
  • Η Ideal διαθέτει «δύναμη πυρός» για εξαγορές που ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ. Ήδη, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την εξαγορά τριών επιχειρήσεων και ελπίζεται ότι έως το τέλος της φετινής χρονιάς θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση μίας εξ’ αυτών.

Η εξαγορά της BlueStream που έγινε σε μια δίκαιη αποτίμηση, αναμένεται όχι μόνο να ενισχύσει τον όμιλο με τα οικονομικά μεγέθη της, αλλά παράλληλα να διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων λύσεων της Ideal στο μέτωπο της πληροφορικής (στόχος για One Stop Shop) να δημιουργήσει συνέργειες, να αναβαθμίσει και να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε ήδη υπάρχοντα προϊόντα του ομίλου, να προσθέσει πελατολόγιο, κ.λπ.

Πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης δεν ρωτήθηκε -και άρα δεν σχολίασε- αν υπάρχουν νεότερες σκέψεις γύρω από την αυτόνομη είσοδο της συνολικής της δραστηριότητας στην Πληροφορική στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο κλάδος πληροφορικής του ομίλου ανέβασε τον κύκλο εργασιών του κατά 65% (από τα 50,1 στα 82,7 εκατ. ευρώ) και το EBITDA κατά 53% (από τα 5,5 στα 8,4 εκατ. ευρώ), ενώ τα Attica Stores κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 11% (από τα 92 στα 102,2 εκατ. ευρώ) και το EBITDA κατά 24% (από τα 9,1 στα 11,3 εκατ. ευρώ).

Related posts

Ελλάκτωρ: Οι τρεις προτεραιότητες της νέας διοίκησης

admin

Interamerican: Αποφασιστική στροφή στην εθνική στρατηγική για τις ΑΠΕ

admin

Ξεκινά η κατασκευή του Καζίνο στο Ελληνικό, επένδυση 1,5 δισ.

admin

Ο Παν. Τσινάβος (ΚΡΙ ΚΡΙ) στον δρόμο του Απ. Βακάκη

admin

Lamda: Διάθεση δωρεάν μετοχών αξίας €4,1 εκατ. σε 31 στελέχη

admin

Deal $1,3 εκατ. στην Ασία για την Advent Technologies

admin

Ανοίγει τις πύλες του το 2025 το Radisson Blu στη Μάνη

admin

Αλουμύλ: Στα €2,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Ψηφιακή πλατφόρμα και app για τους ασφαλισμένους της Υδρογείου Ασφαλιστικής

admin