Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία-ταραχές: Ποινή κάθειρξης 9 ετών σε 27χρονο για εμπρησμό σε ξενοδοχείο αιτούντων άσυλο

Ένας Βρετανός καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών για εμπρησμό σε ξενοδοχείο που φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο, στην μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής στο κύμα ταραχών από ακροδεξιούς που ξέσπασαν τον περασμένο μήνα με στόχο μετανάστες και μουσουλμάνους.

Ο 27χρονος Τόμας Μπάρλεϊ δήλωσε ένοχος στην κατηγορία για εμπρησμό με πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή, βάζοντας φωτιά σε κάδο απορριμμάτων στην είσοδο ενός ξενοδοχείου κοντά στο Ρόδεραμ της βορειοδυτικής Αγγλίας, στις 4 Αυγούστου.

Η εισαγγελέας Ελίζα Κέι δήλωσε ότι ο Μπάρλεϊ πρόσθεσε ξύλα σε έναν ήδη φλεγόμενο κάδο για βιομηχανική χρήση, που είχε τοποθετηθεί μπροστά από μια έξοδο κινδύνου του ξενοδοχείου, ενώ το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι βρίσκονταν μέσα προφυλαγμένοι.

Η Κέι τόνισε ότι τα μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου ταμπουρώθηκαν μέσα σε ένα δωμάτιο πανικού και “νόμιζαν ότι θα καούν ζωντανοί”.

Ο Μπάρλεϊ, ο οποίος επίσης δήλωσε ένοχος για βίαιη ταραχή και κατοχή επιθετικού όπλου, καταδικάστηκε στο δικαστήριο του Σέφιλντ από τον δικαστή Τζέρεμι Ρίτσαρντσον, ο οποίος είπε ότι οι πράξεις του Μπάρλεϊ ήταν “διαποτισμένες από ρατσισμό από την αρχή μέχρι το τέλος”.

Ο Ρίτσαρντσον τόνισε ότι ο Μπάρλεϊ είχε ενθαρρυνθεί να συμμετάσχει στις ταραχές μέσα από “κακόβουλες και ανίδεες αναρτήσεις” σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Ήσασταν ένας από αυτούς που πρωτοστάτησαν σε ρατσιστικές επιθέσεις που οδήγησαν σε μια κατάσταση οχλοκρατίας”, είπε ο δικαστής.

Το ξενοδοχείο έγινε στόχος περίπου 400 ατόμων κατά τη διάρκεια των ημερών των ταραχών που περιελάμβαναν βία, εμπρησμούς και λεηλασίες καθώς και ρατσιστικές επιθέσεις μετά τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών στη φιλήσυχη παραθαλάσσια πόλη Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας στις 29 Ιουλίου.

Διαδήλωση στο Σάουθπορτ την επομένη των δολοφονιών εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια και ταραχές που εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να γίνουν να προφυλακιστούν σχεδόν 1.300 άνθρωποι εκ των οποίων σχεδόν 200 φυλακίστηκαν.

Η μεγαλύτερη ποινή για τις ταραχές μέχρι σήμερα ήταν έξι χρόνια για βίαιη αναταραχή. Άλλοι έχουν κατηγορηθεί για υποκίνηση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους στο διαδίκτυο.

Τα επεισόδια πυροδότησαν ακροδεξιοί ταραξίες με φόντο τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σχετικά με τον ύποπτο της επίθεσης, που είχε αρχικά παρουσιαστεί ως ένας μουσουλμάνος αιτών άσυλο που είχε φθάσει με βάρκα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον Άξελ Ρουντακουμπάνα, ηλικίας 18 ετών όταν διέπραξε την επίθεση, γεννηθείς στο Κάρντιφ, στην Ουαλία, σε μια οικογένεια, σύμφωνα με ΜΜΕ, με καταγωγή από τη Ρουάντα, μια χώρα στην πλειονότητά της χριστιανική.

Related posts

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν θέλουμε σχέσεις με αντιπροσώπους του Πούτιν

admin

Κόλινς (Fed): Χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί στην προσέγγιση μας

admin

Οι τράπεζες των ΗΑΕ μπλοκάρουν πληρωμές από τη Ρωσία για ηλεκτρονικά είδη από την Κίνα

admin

Προς δεύτερο πόλεμο το Ισραήλ; – “Ο χρόνος για διπλωματική λύση με τη Χεζμπολάχ λιγοστεύει”

admin

Ιορδανία: “Υπεράνω του διεθνούς δικαίου” παρουσιάζεται το Ισραήλ,

admin

Η Βόρεια Κορέα έστειλε μπαλόνια με ακαθαρσίες στη Νότια Κορέα

admin

Qualcomm: Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις στο τρίμηνο

admin

Αυστρία: Ο Νεχάμερ κάλεσε την Τουρκία να ασκήσει επιρροή στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

admin

Λίβανος: Τουλάχιστον τέσσερα μέλη της οικογένειας ενός δημοσιογράφου σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

admin