Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

88η ΔΕΘ – OT FORUM – Κώτσηρας: Επενδύουμε στον απόδημο ελληνισμό

«Η πατρίδα μας έχει παραδοσιακά σημαντικούς δεσμούς με τη διασπορά, είναι ένα βασικό συστατικό και υπαρξιακό στοιχείο για τον ελληνισμό», δήλωσε ο Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος αποδήμου ελληνισμού και δημόσιας διπλωματίας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να βάλουμε σε ράγες πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε πολιτικές.

«Πρόκειται για μία πολυδιάστατη προσπάθεια» υποστήριξε ο υφυπουργός

Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί για τον απόδημο ελληνισμό, το οποίο περιέχει ένα εύρος δράσεων, οι οποίες καλούνται να συνδυάσουν την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό, τις σχέσεις με την Ορθοδοξία, αλλά και σύγχρονες τάσεις όπως το brain drain.

Σύμφωνα με τον ΥΦΕΞ προκειμένου επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να υπάρξει ένα κράμα παραδοσιακών πολιτικών προσέγγισης και ψηφιακών τεχνικών. Να υπάρξει σύνδεση με τους Έλληνες επιστήμονες που είναι στο εξωτερικό.

«Πρόκειται για μία πολυδιάστατη προσπάθεια» τόνισε, αναφερόμενος στον ορίζοντα τον δράσεων πάνω στους οποίους μπορεί να χτίσει η ελληνική πολιτεία, προκειμένου να αναπτύξει το τεράστιο κεφάλαιο της ελληνικής διασποράς.

Brain gain

Ο κ. Κώτσηρας  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα: «Κάναμε μία εκδήλωση για την ελληνική διασπορά και την ελληνική επιχειρηματικότητα στο εξωτερικό. Υπάρχουν συνέργειες  πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε χωρίς να χάνουμε την επαφή με αυτό που κράτησε τον ελληνισμό όλα αυτά τα χρόνια».

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, καθώς και με τη ΔΥΠΑ ώστε να αναδειχθούν οι επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο πυρήνας του ελληνισμού είναι ελληνική γλώσσα, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια καμπάνια για την ελληνική γλώσσα και δράσεις ώστε να στηριχθεί η ελληνομάθεια.

«Βάζουμε στο παιχνίδι την τεχνητή νοημοσύνη» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι στόχος είναι με τις δυνατότητες που δίνει τεχνολογία, να φτάσουμε και στο τελευταίο  Έλληνα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές: «Πρέπει να βρούμε και νέα μοντέρνα εργαλεία, παράλληλα με τις παραδοσιακές μεθόδους».

Τα προβλήματα στα προξενεία

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που παρατηρούνται στις κατά τόπους προξενικές αρχές, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές στο εξωτερικό κάνουν ένα δύσκολο και πολυδιάστατο έργο.

Τόνισε ότι η η ψηφιοποίηση των διαδικασιών θα εξασφαλίσει ωφέλιμο χρόνο, αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται πολιτικά.

Επίσης, είπε για τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με μία διάταξη νόμου, ώστε κάποια στάδια στην έκδοση διαβατηρίων να γίνεται ψηφιακά, κάτι που θα γλυτώσει ένα μεγάλο κομμάτι χρόνου και θα φύγει μεγάλος όγκος εργασίας από τα προξενεία.

Επόμενος στόχος του υπουργείου είναι να ενισχύσει τη στελέχωση των προξενικών αρχών.

«Θα έχουμε αισθητή βελτίωση το επόμενο διάστημα μέσω της ψηφιοποίησης και της της καλύτερη στελέχωσης», είπε.

Related posts

«Στο ρόλο της αθώας διωκόμενης» η Εύα Καϊλή – «Περί απληστίας και προδομένης αγάπης»

admin

Σιακαντάρης για το ναυάγιο: Παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το Λιμενικό πέταξε σχοινί στο αλιευτικό

admin

Μενέντεζ προς Ερντογάν για Ελλάδα: Σταματήστε τους παράλογους εκφοβισμούς

admin

Φρέντι Μπελέρης: Έφτασε στην Αθήνα – Ο αγώνας για το κράτος δίκαιου συνεχίζεται

admin

Μοντέλο Μελόνι για τους μετανάστες προωθεί η Φον ντερ Λάιεν

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια θετική ατμόσφαιρα βλέπει η κυβέρνηση όταν οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται;

admin

Γεωργιάδης: Ακόμα πιο σκληρές αποφάσεις κατά της Ρωσίας θα αναγκαστεί ίσως να πάρει η Ευρώπη στο μέλλον

admin

Πως ο Ολυμπιακός έφερε στο ίδιο τραπέζι Τσίπρα, Παπανδρέου και Ρουσόπουλο

admin

Αγοράζουμε F-35 block 4 αντί για απλά F-35 – Γράφημα

admin