Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και το όνομα αυτού «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς»

Η στρατηγική του σοκ συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο κόμμα, αλλαγές που περιλαμβάνουν και το όνομά του, καθώς αν αυτές «περάσουν» το ακρωνύμιο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει οριστικά. Η πρόταση ονόματος από την πλευρά του Κασσελάκη είναι «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», το οποίο έπεσε στη συνεδρίαση εκ μέρους του ως ιδέα προς συζήτηση – δείχνει όμως και την πρόθεση από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Αυτή η διαχωριστική γραμμή αφορά και την προηγούμενη από την επόμενη περίοδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο συνοδεύεται και από την προεδρική οπτική πως αυξημένες αρμοδιότητες πρέπει να δοθούν στα μέλη του κόμματος.

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις Κασσελάκη; Οι τοπικές ομάδες μελών ενισχύονται, οι νομαρχιακές επιτροπές καταργούνται: στη θέση τους μπαίνουν ένας συντονιστής περιφέρειας, που θα εκλέγεται από τη βάση της περιοχής και θα έχει την ευθύνη για την εικόνα του κόμματος, ενώ από κάτω του λειτουργούν ένας νομαρχιακός συντονιστής και ο αναπληρωτής του για τον κάθε νομό. Η Κεντρική Επιτροπή, που θα εκλέγεται από τα μέλη, θα ονομάζεται πια Εθνική Επιτροπή Μελών, θα έχει 151 μέλη και σ’ αυτήν θα συμμετέχουν ex officio οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές – τα εκλεγμένα μέλη της θα έχουν ασυμβίβαστο, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε άλλα όργανα και δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι. Και για τους περιφερειακούς συντονιστές ισχύουν τα ίδια ασυμβίβαστα –αν κάποιος θελήσει να είναι υποψήφιος για άλλη θέση θα πρέπει να έχει παραιτηθεί 24 μήνες νωρίτερα.

Καταργείται η Πολιτική Γραμματεία

Στα ανώτατα επιτελικά κλιμάκια, η Πολιτική Γραμματεία καταργείται. Το σχήμα που ενδεχομένως θα λειτουργεί ως ένα είδος εκτελεστικού γραφείου θα περιλαμβάνει, εκτός από τον ίδιο τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τους κοινοβουλευτικούς επιτελείς, τέσσερις γραμματείς με συγκεκριμένες αρμοδιότητες (Οικονομικών, Οργάνωσης και Διεύρυνσης, Κυβερνητικού Εργου και Κοινωνικών Δράσεων) που θα λειτουργούν περίπου ως αντπρόεδροι και θα εκλέγονται από την Εθνική Επιτροπή Μελών. Σε άλλες αλλαγές που προωθούνται, όλες οι λίστες υποψηφίων θα περνούν πια από προκριματική διαδικασία (που θα ισχύει και για τους εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές), με τον πρόεδρο να διατηρεί δικαίωμα να ορίζει έναν μικρό αριθμό, κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής και στο Επικρατείας. Η επιτροπή Δεοντολογίας σπάει στα δύο, με την πρώτη να ασχολείται με παραβάσεις και καταγγελίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τη δεύτερη να αναλαμβάνει τα στελέχη από την Εθνική Επιτροπή Μελών και πάνω. Οσον αφορά την εξάντληση των τριών θητειών στη Βουλή, το στέλεχος που θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιο θα πρέπει να αλλάζει περιφέρεια προς αποφυγή πελατειακών σχέσεων.

Related posts

Μεταπολίτευση με «θεσμικά θεμέλια»

admin

Είμαι ο τελευταίος που είμαι κολλημένος σε καρέκλα, λέει ο Κασσελάκης

admin

Νέες διπλωματικές κινήσεις στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

admin

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Δίνουμε ηχηρή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα»

admin

Πρώτο βήμα για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές

admin

Ο Ερντογάν «ψηφίζει» για τις ελληνικές εκλογές

admin

Ταξίδι στη Σερβία με μήνυμα στήριξης

admin

Κασσελάκης για αγρότες: Αναδιανομή γης με ένα νέο πρόγραμμα

admin

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την ΑΙ

admin