Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εχετε περπατήσει ποτέ προς τα πίσω; Αυτά είναι τα οφέλη

Ίσως έχετε ακούσει για τη νέα τάση που κάνει θραύση στους κύκλους της άσκησης: το περπάτημα προς τα πίσω. Μπορεί να φαίνεται παράξενο ή αστείο, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν αυτή την πρακτική ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Εάν αναρωτιέστε αν αξίζει να το δοκιμάσετε, τώρα μπορείτε να μάθετε πώς μπορεί να επηρεάσει τη φυσική σας κατάσταση.


Εχετε περπατήσει ποτέ προς τα πίσω; Αυτά είναι τα οφέλη


Μια νέα τάση με παλιές ρίζες

Το περπάτημα προς τα πίσω μπορεί να φαίνεται σαν μια νέα τρέλα, όμως στην πραγματικότητα είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα στην Κίνα. Ωστόσο, πρόσφατα έγινε δημοφιλές και στη Δύση, κυρίως λόγω της δημοσιότητας που του έδωσαν διάφοροι influencers της γυμναστικής. Αν παρακολουθείτε online ασκήσεις ή ακολουθείτε προπονητές στα κοινωνικά δίκτυα, ίσως να έχετε δει ανθρώπους να περπατούν προς τα πίσω σε διάδρομους γυμναστικής ή σε εξωτερικούς χώρους.





Γιατί να περπατήσεις προς τα πίσω;

Μπορεί να σκέφτεστε: «Γιατί να περπατήσω προς τα πίσω όταν μπορώ να περπατήσω κανονικά»; Η απάντηση είναι ότι το περπάτημα προς τα πίσω προσφέρει μερικά μοναδικά οφέλη που δεν μπορούμε να λάβουμε με το κανονικό περπάτημα. Πρώτα απ’ όλα, το περπάτημα προς τα πίσω ασκεί λιγότερη πίεση στα γόνατά μας. Αν έχετε ποτέ νιώσει πόνο στα γόνατα ή πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την πρακτική για να μειώσετε την καταπόνηση των γονάτων σας. Όταν περπατάμε προς τα πίσω, τα γόνατά μας δεν κινούνται τόσο πολύ προς τα εμπρός, κάτι που μειώνει τη συμπιεστική δύναμη που τους ασκείται. Επιπλέον, το περπάτημα προς τα πίσω ενεργοποιεί διαφορετικές μυϊκές ομάδες συγκριτικά με το κανονικό περπάτημα. Οι μύες των μηρών και των γλουτών, καθώς και οι μύες της κνήμης, δουλεύουν περισσότερο, βοηθώντας στην ενδυνάμωση και τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων, ιδιαίτερα των γονάτων. Αυτή η ενίσχυση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών, ειδικά αν έχετε αδύναμα σημεία στους μύες των ποδιών.





Βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του περπατήματος προς τα πίσω είναι η βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού. Η πρακτική αυτή ενεργοποιεί τη δυνατότητα του σώματός μας να αναγνωρίζει τη θέση και την κίνηση των αρθρώσεων στον χώρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους ή όσους αναρρώνουν από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων. Οι πτώσεις αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την υγεία των ηλικιωμένων, με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, οι τραυματισμοί από πτώσεις αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες εισαγωγής στα νοσοκομεία για άτομα άνω των 65 ετών. Το περπάτημα προς τα πίσω, σε καθημερινή βάση, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη αυτών των τραυματισμών, καθώς ενισχύει την ισορροπία και τον συντονισμό.


Πώς το εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας

Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε το περπάτημα προς τα πίσω, είναι σημαντικό να το κάνετε με ασφάλεια. Ξεκινήστε δοκιμάζοντάς το στο σπίτι σας, σε έναν χώρο όπου μπορείτε να κρατηθείτε, όπως κοντά σε έναν πάγκο κουζίνας. Αρχικά, μπορείτε να περπατάτε κανονικά μπροστά και να δοκιμάζετε σταδιακά να περπατάτε προς τα πίσω, πάντα με το χέρι σας έτοιμο να στηριχτεί κάπου.

Μην ανησυχείτε αν στην αρχή αισθανθείτε άβολα ή δυσκολευτείτε να συντονιστείτε. Με τον καιρό, θα βελτιώσετε την ικανότητά σας και θα μπορέσετε να περπατάτε προς τα πίσω με μεγαλύτερη άνεση. Μπορείτε να ξεκινήσετε με σύντομες περιόδους άσκησης, πέντε λεπτά τη φορά, και να αυξήσετε σταδιακά τη διάρκεια μέχρι να φτάσετε τον στόχο των δύο έως τριών ωρών άσκησης την εβδομάδα.


Ενώ υπάρχουν ορισμένα οφέλη που δεν μπορούμε να λάβουμε με το κανονικό περπάτημα, δεν πρέπει να θεωρήσουμε το περπάτημα προς τα πίσω ως υποκατάστατο της τυπικής μας άσκησης. Ναι, μπορεί να κάψουμε ελαφρώς περισσότερες θερμίδες και να δουλέψουμε διαφορετικούς μύες, αλλά δεν είναι μια θαυματουργή λύση για την απώλεια βάρους ή τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Όμως, αν ενταχθεί με σκοπό και δομή στη ρουτίνα μας, μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη και αποδοτική προσθήκη. Το σημαντικότερο είναι να το κάνουμε με ασφάλεια και να το απολαύσουμε.






--.GR

Related posts

Eυτυχία στην εργασία: Είναι πραγματικά απαραίτητη;

admin

Με τέρμα γκάζι η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα

admin

Σκυλακάκης για ενεργειακή κρίση: «Με τα μέτρα στήριξης καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης»

admin

Χατζηδάκης: Ο προϋπολογισμός μας άντεξε, εκπληρώσαμε όλες μας τις δεσμεύσεις

admin

Χαράλαμπος Σημαντώνης: Να ενταχθεί η ναυπήγηση πλοίων Μικρών Αποστάσεων (shortsea) στο Ταμείο Ανάπτυξης

admin

Η αποσύνδεση από το SWIFT και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων «πόνεσαν» τη Ρωσία, παραδέχεται η Κεντρική Τράπεζα

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Διαθέσιμα στο Taxisnet – Εύκολη πληρωμή με 3 κινήσεις

admin

Xατζηδάκης: «Μοντέλο ΔΕΗ» σε 8 φορείς του Υπερταμείου – Τι θα γίνει με τα ΕΛΤΑ-ΕΤΑΔ, πώς θα λειτουργεί το νέο Επενδυτικό Ταμείο

admin

Σε «πακέτα» η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – Προκήρυξη διαγωνισμών προαναγγέλλει ο Χατζηδάκης

admin