Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την 3η Σεπτέμβρη στη φαρέτρα τους

Για όποιον δεν είχε αντιληφθεί ακόμα πόσο κομβική είναι η στιγμή αυτών των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ, η πεντηκοστή επέτειος από την ίδρυσή του μόλις έναν μήνα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές έρχεται να το υπενθυμίσει: οι επίσημες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα παράλληλα με τα τεκταινόμενα της προεκλογικής περιόδου, που έρχονται να συνδέσουν το τότε και το τώρα, στην ισορροπία του αγώνα για την ηγεσία και της ανάγκης για ενότητα – καθώς σε κρίσιμη συγκυρία στο παρελθόν, ο εορτασμός της 3ης Σεπτέμβρη είχε γίνει πεδίο μάχης για τις φυλές του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, όλες οι πλευρές έχουν αποφασίσει να τηρήσουν ενωτική στάση, αφήνοντας στην άκρη και τυχόν σκέψεις να ζητηθούν παρεμβάσεις την ημέρα της κομματικής εκδήλωσης. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί: αύριο το απόγευμα στο Ζάππειο, χαιρετισμό θα απευθύνουν οι τρεις εν ζωή πρώην πρόεδροι του κόμματος (Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος), ενώ θα τιμηθούν και τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη, την ίδια μέρα το 1974.

Μετά την ομιλία του Ανδρουλάκη θα ακολουθήσει συναυλία αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο, έναν συνθέτη που έχει συνδέσει το έργο του με τη Μεταπολίτευση – θα τραγουδήσουν οι Γιώργος Περρής, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και Δάφνη Ζουρνατζή, ενώ θα συμμετέχουν ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, 15μελής ορχήστρα και 12μελής μεικτή χορωδία. Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ γιορτάζεται και ψηφιακά, με το #50pasok.

Εκδηλώσεις και συμβολισμοί

Η επέτειος, πάντως, δίνει την ευκαιρία στους υποψήφιους να ξεδιπλώσουν και τις δικές τους προγραμματικές ιδέες για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. «Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έχει κλείσει τον κύκλο του, αλλά γιορτάζει τα 50 του χρόνια ενωμένο, ενισχυμένο και με προοπτική να είναι το κόμμα που με την αξιοπιστία του, το νέο ήθος του, τις σύγχρονες προτάσεις του θα ανοίξει την πόρτα εξόδου στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυτονομίας του χώρου – που είναι και ένα από τα σημεία που εγείρει απέναντι στους αντιπάλους του ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

«Μπορείς να φανταστείς την Ελλάδα χωρίς το ΠΑΣΟΚ;» ήταν ο τίτλος του βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χάρης Δούκας, και ως φόρο τιμής στους πρώην προέδρους του κόμματος – οι πληροφορίες από το στρατόπεδο της Κοτζιά λένε πως ο δήμαρχος Αθηναίων έχει έτοιμο το πρόγραμμά του, όμως θα το παρουσιάσει μετά τον επίσημο εορτασμό της επετείου. Συμβολικά, άλλοι υποψήφιοι έχουν επιλέξει να κάνουν τις δικές τους εκδηλώσεις: η Αννα Διαμαντοπούλου σήμερα το απόγευμα, στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στο σημείο που το ’74 βρισκόταν το King’s Palace (δηλαδή στον τόπο ίδρυσης του ΠΑΣΟK), πραγματοποιεί εκδήλωση για τη νέα γενιά «με την έμπνευση και τα διδάγματα του παρελθόντος και το βλέμμα μας στο μέλλον», όπως αναφέρουν από το επιτελείο της – στο Περιστέρι, την ίδια ώρα, κάνει τη δική της εκδήλωση η Νάντια Γιαννακοπούλου. Ανήμερα του εορτασμού, το μεσημέρι, ο Παύλος Γερουλάνος ετοιμάζει διαδικτυακή εκδήλωση για τους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του εντός και εκτός Ελλάδας, στην οποία ο βουλευτής της Α’ Αθήνας θα παρουσιάσει το σχέδιό του και τα συγκεκριμένα βήματα «για την πολιτική και οργανωτική αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο ένα ανοιχτό στην κοινωνία και κυρίαρχο στον πολιτικό του χώρο Κίνημα».

Και η κοινή παρουσία όλων στο Ζάππειο εκπέμπει τον δικό της συμβολισμό, με δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ: στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν οι εκλογές να εμφανιστούν ως διαλυτική διαδικασία, αναδεικνύοντας και τη διαφορά του με τα όσα συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Related posts

Μητσοτάκης: «Προσωπικό μου στοίχημα η ανάταξη του σιδηροδρόμου»

admin

Τριπλή «διόρθωση» από τον Μητσοτάκη

admin

Αρβανίτης και Κούλογλου πάνε την Ασημακοπούλου στην Κομισιόν για την καταγγελλόμενη διαρροή δεδομένων

admin

Νέα πενθήμερη άδεια από τις φυλακές ζήτησε ο Φρέντι Μπελέρης

admin

Μπλόκο Μητσοτάκη στο σχέδιο Μηταράκη για έφιππη αστυνομία

admin

Ο Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο για την ακρίβεια, λέει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

admin

Θέμα

admin

Κασσελάκης: Είμαστε κοντά να πετύχουμε το 2 μπροστά στο ποσοστό μας

admin

Η πρώτη αντίδραση της Αφροδίτης Λατινοπούλου μετά το «μπλόκο»

admin